İçeriğe atla

Melih Ziya Sezer

Melih Ziya Sezer
Doğum2 Eylül 1932
Birecik, Urfa, Türkiye
Ölüm29 Haziran 2022 (89 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
MeslekEczacı
Çocuk(lar)Ali Demir Sezer

Melih Ziya Sezer (2 Eylül 1932, Birecik - 29 Haziran 2022, İstanbul), Türk eczacı.

İstanbul'un Moda semtindeki 1902 tarihli Yeni Moda Eczanesi'ni 1943 yılında babasından devralarak 75 yıldan fazla eczacılık yapmıştır.

Yaşamı

2 Eylül 1932'de Birecik'te doğdu. Babası eczacı Halil Nejat Bey, annesi Azize Naime Hanım'dır. Ailenin ilk çocuğu idi; kardeşi Suna Hacer Hanım 1935'te Karaman'da dünyaya geldi.[1] Birecik'te ve ardından Karaman'da eczacılık yapan babası Nejat Sezer 1937'de eczanesini İstanbul'a taşıyınca Melih Ziya Bey'in çocukluğu, beş yaşından itibaren İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Moda semtinde geçti.

1902 yılında Faik İskender Bey (Göksel) tarafından "Eczane-i Saadet" adıyla Kızıltoprak'ta faaliyet geçirilen, 1928'de Moda'ya taşınıp "Moda Eczanesi" adını alan eczaneyi babası Nejat Sezer, 1937'de satın almış ve "Yeni Moda Eczanesi" adıyla işletmeye başlamıştır.[2] Melih Ziya Sezer, 1943 yılında öğrenci iken babasının ölümü üzerine Yeni Moda Eczanesi'nin sorumluluğunu üstlendi. O sırada henüz ilkokul öğrencisi olan Melih Ziya'nın yerine eczaneyi beş yıl boyunca annesi, sonraki yıllarda çeşitli mesul müdürler, o liseden mezun olana kadar idare etti.[1][3]

Melih Ziya Sezer, Moda İlkokulu'nu, Kadıköy Ortaokulu'nu bitirdi. Farklı liselerde öğrenimine devam ettikten sonra Konya Lisesi'nden mezun olarak İstanbul'a döndü. Ortaokul ve lise yıllarında Halkevi'nde katıldığı faaliyetlerinin etkisi ile tiyatro, müzik ve satranç zevkleri oluştu.

1950'den itibaren fiilen eczaneyi yönetmeye başladı. Bir yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuduktan sonra 1952-1953 öğrenim yılında Eczacılık Fakültesi'ne girdi. Aynı yıl Üç Yeşil Zeytin adlı ilk şiir kitabını yayımladı.[4] Yükseköğrenimini 1967'de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde tamamladı. Güzel Sanatlar Resim Bölümü öğrencisi Ayşe Remziye Laçin ile 1964 yılında evlendi.[1] Ayşe Hanım, uzun zaman eczanede kendisine yardımcı oldu. Çiftin tek çocukları Ali Demir Sezer 28 Şubat 1970'te doğdu, ailenin üçüncü kuşak eczacısı olarak yetişti.

Melih Ziya Sezer, 1967'de Moda Caddesi'nde ahşap ve kagir yapıların yıkılıp betonarme yapıların inşa edildiği imar planı değişikliği sırasında eczanenin yanında inşa edilen binaya eczaneyi taşıdı.[5] 1902'deki eczaneden kalma dolap ve eşyaları kullanmayı sürdürerek eczanenin tarihî havasını yaşattı. Kazandırdığı yeni tarihî objelerle eczanede eczacılık ve tıp tarihi açısından değerli bir koleksiyon oluşturdu.[1] Eczanedeki laboratuvarda geleneksel yöntemlerle ilaç hazırlamayı sürdürdü.[5]

Gençlik yıllarında Bedia Kösemihal, Nurettin Şazi Kösemihal ve Ekrem Zeki Ün'den dersler alarak keman çalmayı öğrenen Melih Ziya Sezer, eczanesinde klasik müzik kasetleri çalması ile bilinir.[6] Edebiyatla ilgilenmiş, eczanesinde Melih Cevdet Anday, Cahit Kayra, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Cemal gibi şairleri ağırlamıştır.[6][7]

Sezer, 2014 yılında Eczacı dergisinin verdiği Altın Havan Ödülleri'nde Yılın Serbest Eczacısı Ödülü'ne değer görüldü.[8] 2015 yılında Yeni Moda Eczanesi Melih Ziya Sezer Kuruluş: 1902 adlı kitabı yayımlandı. 29 Haziran 2022'de kalp yetmezliği nedeniyle öldü.[9]

Kitapları

  • Üç Yeşil Zeytin (1954)
  • Pepe (1986)
  • Bütün Şiirleri (2006)
  • Bütün Şiirleri (Genişletilmiş Baskı, 2013)
  • Yeni Moda Eczanesi Melih Ziya Sezer Kuruluş: 1902 (2015)

Kaynakça

  1. ^ a b c d Dinç, Gülten (2015). "Tarihten Gelen Bir Eczane; Yeni - Moda Eczanesi". Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  2. ^ "İstanbul'un en eski eczacısı: Melih Ziya Sezer". Sözcü. 10 Aralık 2021. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  3. ^ Aksoy, Yasemin. "Yeni - Moda Eczanesi". yaseminleistanbul.com. 22 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  4. ^ ""Üç Yeşil Zeytin"den bugünlere - article - ODATV". www.odatv4.com. 29 Nisan 2019. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  5. ^ a b Paköz, Aslıhan Ece (1 Ocak 2021). "Anılar Aracılığıyla Kentin İnşası: Yeni-Moda Eczanesi". Arredamento Mimarlık. 
  6. ^ a b KÜÇÜKSARP, Merve (25 Mayıs 2022). "Bir ahir zaman masalı: Yeni Moda Eczanesi". İST Dergi. 1 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  7. ^ Aşık, Melih (30 Haziran 2022). "Eczacı Melih Bey". Milliyet. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  8. ^ "Altın Havan'da Ödüller Sahiplerini Buldu". Milliyet gazetesi. 25 Kasım 2014. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  9. ^ Erbil, Gamze (29 Haziran 2022). "Kadıköylüler Melih Bey'e veda etti". soL. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eczane</span>

Eczane, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde ilaçların yapıldığı ve satıldığı yer olarak tanımlanmaktadır. Eczane kelimesi Arapça 'Ecza' ve Farsça 'hane' kelimelerinin birleşiminden oluşmuş ve zamanla evrimleşerek eczane olarak kısalmıştır. Eczanede bir eczacı, tıbbi reçetelerin yerine getirilmesini denetler, hastalara reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, sağlık sorunları ve sağlıklı yaşam sorunları hakkında danışmanlık verer. Eczane tıbbın farmakoloji ve eczacılık bölümüne dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Melih Devrim</span> Türk yazar

İzzet Melih Devrim, Türk şair, romancı ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Eczacılık</span>

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Paşa</span> Osmanlı Türkü şair, mütefekkir ve devlet adamı

Ziya Paşa doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

İbrahim Gümrükçüoğlu, 18 Mayıs 1996'da İzmit'te özel bir alışveriş merkezinin temel atma törenine katılan cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e silahlı saldırıda bulunmaya teşebbüs ettiği iddia edilen suikastçıdır.

Francesco Della Suda ya da Faik Paşa, İtalyan asıllı Osmanlı dönemi eczacısıdır. Eczacılığın Türkiye'deki öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Necip Akar</span>

Necip Akar, Türk eczacı ve sanayicidir.

Eczane-i Hamdi, Türkiye'de açılan ilk eczanelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Baytop</span> Türk bitkibilimci

Turhan Baytop, Türk eczacı, öğretim üyesi, botanikçi, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Erhan</span> Türk şair ve öykü yazarı

Ahmet Erhan, Türk öğretmen, şair ve öykü yazarı.

Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın babasıdır.

Fazilet Eczanesi, Haldun Taner'in 1960 yılında yazdığı üç perdelik bir tiyatro oyunudur.

Eczacı, Joseph Haydn tarafından bestelenmiş üç perdelik opera buffo janrında bir opera eseridir. Librettosu Carlo Goldoni tarafından hazırlanmıştır. Eser, Haydn'in soylu Esterházy ailesinin yanında müzik direktörü olarak çalışmakta iken hazırlanmıştır ve prömiyer sahnelenmesi 1768 sonbaharında bu aileye ait olan özel Esterhazy Sarayı Tiyatrosu, Esterhaza'da yapılmıştır.

<i>Dün ve Ferda</i>

Dün ve Ferda, Erendiz Atasü'nün 2013 yılında yayımlanan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

Fatma Belkıs Derman, Türk eczacı.

Cahit Selimoğlu, Ağrı doğumlu, iş adamıdır. Casel İlaç Onursal Başkanıdır.

Bahattin Coşkun, Türk spor yöneticisi, eczacı, iş insanı. Çaykur Rizespor'un kurucu başkanı.