İçeriğe atla

Melih Onuş

Melih Onuş
Doğum08 Şubat 1981(1981-02-08)
Ankara, Türkiye
Ölüm10 Eylül 2020 (39 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimLisans: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bilkent Üniversitesi, Ankara, 2003, Doktora: Arizona State Üniversitesi, Tempe Arizona ABD, 2009
ÖdüllerGümüş Madalya: 40. Uluslararası Matematik Olimpiyatları, Romanya, Temmuz 1999
Bronz Madalya: TÜBİTAK 6. Ulusal Matematik Olimpiyatları, Aralık 1998
Bronz Madalya: 39. Uluslararası Matematik Olimpiyatları, Taiwan, Temmuz 1998
Gümüş Madalya: TÜBİTAK 5. Ulusal Matematik Olimpiyatları, Aralık 1997
Altın Madalya: TÜBİTAK 1. Ortaokullar arası Ulusal Matematik Olimpiyatları, Mayıs 1996
Kariyeri
DalıBilgisayar Bilimleri, Matematik
Çalıştığı kurumlarBartın Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
TOBB Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Arizona State Üniversitesi
Los Alamos Ulusal Laboratuvarı
ETH Zürih
Doktora
danışmanı
Andrea W. Richa
Melih Onuş 24 Yaşında

Melih Onuş (8 Şubat 1981, Ankara - 10 Eylül 2020, Ankara), Türk matematikçi, Bilgisayar Mühendisi ve bilim insanı. Bartın Üniversitesi eski öğretim üyesi. Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında 1998 yılında bronz, 1999 yılında gümüş madalya ile Türkiye'yi temsil etmiştir. 2020 yılında dünya genelini etkileyen COVID-19 salgınında ölmüştür.

İlk hayatı

Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara’da geçiren Melih Onuş ilköğrenimini İltekin İlkokulunda, Orta öğrenimini Atatürk Anadolu Lisesinde tamamlamıştır. Orta öğrenimi sırasında Türkiye'yi temsil ettiği 39. ve 40. Uluslararası Matematik Olimpiyatları 'nda sırasıyla Bronz ve Gümüş madalya almıştır.[1]

Yüksek öğrenimi

2003 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Lisans eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2003-2005 yılları arasından ABD’de Arizona State Üniversitesinde Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği bölümünde Araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Aynı zaman diliminde 2004 yılında İsviçre ETH Zürih’de Bilgisayar Bilimleri bölümünde yaz okuluna katılmıştır. 2006 yılında New Mexico’da Los Alamos Ulusal Laboratuvarında Dr. Hristo N. Djidjev ile “Topluluk yapısı algılama için ölçeklenebilir çok düzeyli bir algoritma[2]” adlı çalışmasını yürütmüştür. 2009 yılında Arizona State Üniversitesi nde Dr. Andr´ea W. Richa danışmanlığında yaptığı “Merkezi Olmayan Ağlarda Yer Paylaşımlı Ağ İnşaatı[3]” adlı doktora çalışmasını bitirerek yurda geri dönmüştür.[4]

Akademik Hayatı

Türkiye'ye döndükten sonra sırasıyla TOBB Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde Algoritama, Algoritma ve Programlama, Biçimsel Diller ver Otomata, Yapısal Programlama gibi dersler verdikten sonra 2016 yılından ölümüne geçen süreye kadar Bartın Üniversitesinde akademik hayatını sürdürdü.[5]

Ölümü

2020 yılında küresel çapta patlak veren COVID-19 (SARS-2) salgını sırasında ailesini yanına ziyarete gelen Melih Onuş hastalığı burada kaparak 10 Eylül 2020 tarihinde Ankara’da vefat etti.[6] Babası da aynı hastalıktan 3 gün sonra ölmüştür. Her ikisi de Ankara Ortaköy Mezarlığına defnedilmiştir.[7]

Ödülleri

Melih Onuş'un aldığı önemli ödüller:

  1. Üstün Çalışma için Teşekkür Belgesi, Arizona State Üniversitesi, Nisan 2006[4]
  2. Gümüş Madalya: 40. Uluslararası Matematik Olimpiyatları, Romanya, Temmuz 1999[1]
  3. Bronz Madalya: 6. TÜBİTAK Ulusal Matematik Olimpiyatları, Aralık 1998[4]
  4. Bronz Madalya: 39. Uluslararası Matematik Olimpiyatları, Tayvan, Temmuz 1998[1]
  5. Gümüş Madalya: 5. TÜBİTAK Ulusal Matematik Olimpiyatları, Aralık 1997[4]
  6. Altın Madalya: 1. TÜBİTAK Ortaokullar arası Ulusal Matematik Olimpiyatları, Mayıs 1996[4]

Çalışmaları

Melih Onuş'un uluslararası camiada kabul gören çalışmalarından bazıları şu şekildedir:[4][5]

  1. Onus, M. ve Richa, A.W.(2016). "Parameterized maximum and average degree approximation in topic based publish subscribe overlay network design" Computer Networks 94: 307-317.
  2. Djidjev, H. ve Onus, M.(2013). "Scalable and Accurate Graph Clustering and Community Structure Detection" IEEE Transactions on Parallel and Distributed Systems 24 (5): 1022- 1029.
  3. Onus, M. ve Richa, A.W.(2011). "Minimum Maximum Degree Publish Subscribe Overlay Network Design" IEEE-ACM Transactions on Networking 19 (5) 1331-1343.
  4. Onus, M. ve Richa, A.W.(2010). "Parameterized Maximum and Average Degree Approximation in Topic Based Publish Subscribe Overlay Network Design" International Conference on Distributed Computing Systems (ICDCS), Genova, Italy.
  5. Onus, M. ve Richa, A.W.(2009). "Minimum Maximum Degree Publish Subscribe Overlay Network Design" IEEE International Conference on Computer Communications(INFOCOM), Rio de Janeiro, Brazil.
  6. Onus M., Richa A.W. ve Scheideler C.(2007). "Linearization Locally Self Stabilizing Sorting in Graphs" Workshop on Algorithm Engineering and Experiments (ALENEX), New Orleans, Louisiana, USA.
  7. Kothapalli K., Scheideler C., Onus M. ve Schindelhauer C.(2006). "Distributed Coloring in O(log n) bit rounds" International Parallel and Distributed Processing Symposium(IPDPS), Rhodes Island, Greece.

Kaynakça

  1. ^ a b c "International Mathematical Olympiad". imo-official.org. 8 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  2. ^ "Researchgate". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Onus, Melih (2009). Overlay network construction in highly decentralized networks (phd tez). ABD: Arizona State University. doi:10.5555/1714019. 
  4. ^ a b c d e f "Melih Onuş CV" (PDF). 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  5. ^ a b "Melih Onuş CV" (PDF). 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  6. ^ "Genç akademisyen corona kurbanı". Sözcü. 12 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  7. ^ "Ankara Mezarlık Bilgi Sistemi". 14 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atatürk Fen Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir fen lisesi

İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir. Pansiyonlu bir okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

Ulusal Bilim Olimpiyatları, TÜBİTAK'ın Türkiye'de düzenlediği 2 aşamadan oluşan sınavlardır. Her yıl astronomi-astrofizik, matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, ortaokul matematik ve ortaokul bilgisayar dallarında Bilim Olimpiyatları'nı düzenlemektedir. 1. aşamayı geçenler yapılan 2. aşama sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrencilere 4 altın, 8 gümüş ve 12 bronz olarak madalya verilir. Aynı zamanda sınavda başarılı görülen öğrenciler, takım seçme sınavına çağrılır ve bu aşamanın sonunda 6 branşta ulusal takım seçilir. Bu öğrenciler Türkiye'yi dünyada Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları'nda temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları</span> Sidneyde düzenlenen 27. Olimpiyat Oyunları

2000 Yaz Olimpiyatları ya da diğer bir adıyla Yeni Milenyum Oyunları, modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. Bu Olimpiyatlar 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buca Fen Lisesi</span>

Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi, İzmir’in Buca ilçesinin Dumlupınar mahallesinde bulunan, fen lisesi statüsünde bir okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Servis dışı bırakma saldırısı</span>

Servis dışı bırakma saldırısı , internete bağlı bir barındırma hizmetinin hizmetlerini geçici veya süresiz olarak aksatarak, bir makinenin veya ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından ulaşılamamasını hedefleyen bir siber saldırıdır. DoS genellikle hedef makine veya kaynağın, gereksiz talepler ile aşırı yüklenmesi ve bazı ya da bütün meşru taleplere doluluktan kaynaklı engel olunması şeklinde gerçekleştirilir. DoS saldırısını; bir grup insanın, bir dükkân veya işyerindeki kapıları tıkayıp, meşru tarafların mağazaya veya işletmeye girmesine izin vermeyerek normal işlemleri aksatması şeklinde örnekleyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

Siber-fiziksel sistemler (SFS), fiziksel bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği sistemlerdir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir, farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranışsal modaliteler sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. SFS örnekleri arasında akıllı şebeke, otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot aviyonik projeleri sayılabilir.

Michael Anthony Jackson, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve Londra, İngiltere'de bağımsız bilgisayar danışmanıdır. Aynı zamanda Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'de misafir araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mary Tsingou</span> Amerikalı matematikçi

Mary Tsingou, Yunan kökenli Amerikalı fizikçi ve matematikçidir. Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndaki MANIAC bilgisayarındaki ilk programcılardan biri olması ve kaos teorisi ve bilimsel hesaplama alanlarına ilham kaynağı olan Enrico Fermi, John Pasta ve Stanislaw Ulam ile birlikte çalışmasıyla tanınır.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">László Lovász</span> Macar matematikçi

László Lovász Macar matematikçi ve Eötvös Loránd Üniversitesi'nde emeritus profesördür ve en çok Avi Wigderson ile birlikte 2021 Abel Ödülü'ne layık görüldüğü kombinatorik alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 2007-2010 yılları arasında Uluslararası Matematik Birliği başkanlığı ve 2014-2020 yılları arasında Macar Bilimler Akademisi başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Fuat Akyıldız</span> Türk mühendis

İlhan F. Akyıldız, Türk mühendis. Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini 1978, 1981 ve 1984 yıllarında Almanya'da Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nde aldı. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde, Ken Byers Telekomünikasyon Kürsüsü profesörü ve Telekom grubu başkanı olarak yaklaşık 35 yıl hizmet vermiştir. 35 yıllık hizmetinden sonra ise 2021'de emekli olmuştur.