İçeriğe atla

Melez dövüş sanatları

Melez dövüş sanatları, çeşitli dövüş sanatlarından teorileri ve teknikleri bir araya getirerek oluşturulmuş dövüş sanatları.

Karma dövüş sanatları gibi diğer terimler melez dövüş sanatları ile yakın anlama sahip olmakla birlikte karma dövüş sanatları veya KSS (Mixed Martial Arts) belirli müsabakalarda kullanılan bir mücadele sporuna atıfla kullanılmaktadır.

Bazı melez dövüş sanatları

  • Kick Boks (Japonya'da geliştirilmiştir. Boks, Karate, Muay Thai, Tekvando karışımı)
  • Kyuk Too Ki (Kore Kick Boksu)
  • Kun Gek Do (Kore Melez Savaş Sanatı)
  • Sip Kwon Do (Kore Melez Savaş Sanatı)
  • Graice Jiu Jutsu (Brezilya'da geliştirilmiştir)
  • Pars taktik savunma (Türk kendini koruma Eğitimi)
  • Krav Maga (İsrail kendini koruma tekniği)
  • Jieishudan (Birleşik Krallık'ta geliştirilmiştir)
  • Kombato (Brezilya silahlı kuvvetlerince geliştirilmiş kendini koruma tekniği)
  • Kajukenbo (Hawai'de geliştirilmiş Karate, Judo, Kenpo, Çin Boksu, Jujutsa'dan oluşmaktadır)
  • Zen Do Kai (Avustralya'da geliştirilmiştir)
  • Jeet Kune Do (Bruce Lee'nin geliştirdiği sistemdir)
  • Kul Elkavi Do (Yüksel Yılmaz'ın geliştirdiği sistemdir)

Ayrıca bakınız

  • Karma savaş sanatları

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karate</span>

Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir. Japon dövüş sanatları, Çin dövüş sanatları ve Kore dövüş sanatları'nda önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Lee</span> Hong Konglu-Amerikalı dövüş sanatları ustası ve sinema oyuncusu (1940 – 1973)

Bruce Lee Hong Konglu ve Amerikalı bir dövüş sanatçısı, dövüş sanatları eğitmeni, oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve filozoftu. Modern karma dövüş sanatlarının (MMA) yolunu açmakla tanınan, farklı dövüş disiplinlerinden gelen hibrit bir dövüş sanatları felsefesi olan Jeet Kune Do'nun kurucusuydu. Lee; eleştirmenler, medya ve diğer dövüş sanatçıları tarafından tüm zamanların en etkili dövüş sanatçısı ve Doğu ile Batı arasındaki uçurumu kapatan, 20. yüzyılın pop kültürü ikonu olarak kabul edilir. Hong Kong aksiyon sinemasını tanıtmasıyla ve Asyalıların Amerikan filmlerinde sunulma şeklini değiştirmesine yardımcı olmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Krav Maga</span> İsrail dövüş sanatı

Krav Maga, İsrail askerî güçleri tarafından geliştirilen ve kullanılan savaş sanatları tekniğidir. Kişisel savunma (self-defense) için daha basitleştirilip askeriyede kullanılan “öldürme teknikleri çıkarılmış bir versiyonu”, sivil hayatta açılan kurslarla öğretilmektedir. Bu kurslarda gündelik hayatta karşılaşılabilecek tehditler ve bu tehditlerden korunma yöntemleri öğretilir. Herhangi bir ring-müsabaka kurallarına bağlı olmayan, bu nedenle tekniklerinde herhangi bir kısıtlama barındırmayan krav maganın amacı dövüşmeyi değil, hayatta kalmayı öğretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Karma dövüş sanatları</span>

Karma dövüş sanatları, tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. Grappling, karate, boks, kick boks, Brezilya Jiujitsusu, güreş, hapkido, judo, sambo, sumo, tekvando, jujutsu, pankration, capoeira, Muay Thai gibi popüler dövüş sanatlarını birleştirir. En çok tanınan karma savaş sanatları organizasyonları; Ultimate Fighting Championship ve Pride Fighting Championships'tir.

Gōjū-ryū (剛柔流), Shōtōkan-ryū (松涛館流), Shitō-ryū (糸東流), Wadō-ryū (和道流) ile birlikte Dünya Karate Federasyonu 'nın resmi olarak kabul ettiği dört Karate sitilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kick boks</span> eldivenli yarışmacıların çıplak ayakla yumruk ve tekme atabilecekleri tam temaslı dövüş sporu

Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir yakın dövüş stili ve dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının küresel federasyonu WAKO'dur.

Kyokushin Kaikan, Masutatsu Oyama tarafından 1964 yılında geliştirilen tam temaslı karate stili. Japoncadaki anlamı "nihai hakikat için toplum"dur.

Kyuk Too Ki, son zamanlarda Kore'de gelişen ve Kick boksu andıran dövüş sanatı.

Kore karma dövüş sanatı. "Kun" yumruk, "Gek" atak "do" sanat veya yol demektir. Anlamı atakda bulunma ve yumruk sanatı anlamına gelir.

Zen Do Kai, Avustralya'da geliştirilen serbest stil bir savaş sanatıdır. Etkili bir kendini koruma sistemi arayan insanlar için geliştirilmiştir.

Sip Kwon Do, Keith Sipmann tarafından Tekvando, Aikido, Shotokan, Muay Thai, Kickboxing, Jeet Kune Do, Judo, Jujitsu, Capoeira, Hung Gar, Five Animals ve diğer stillerin karışımıyla oluşturulmuş melez bir savaş sanatı. Sip "on", Kwon "yumruk veya el" Do "sanat" veya "yol" anlamına gelir. İfade "On yumruk yolu veya sanatı" şeklinde tercüme edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Savate</span>

Savate, Fransız boksu veya Fransız kick boksu olarak da bilinir. Batı boksu ile tekmeler ve tutuşların bir araya getirildiği 19. yüzyılda Fransa'da üretilen savaş sanatı. Savate pratisyeni erkeğe savatör (savateur), kadına savatöz (savateuse) denir.

<span class="mw-page-title-main">Jeet Kune Do</span> Hibrit dövüş sanatı

Jeet Kune Do (JKD) ve Bruce Lee tarafından geliştirilen dövüş felsefesi.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Rothrock</span>

Cynthia Ann Christine Rothrock, Amerikalı film yapımcısı ve dövüş sanatları oyuncusu.

Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması. Saldırıyı durdurmak veya saldırının etkilerini azaltmak amacıyla orantılı güç ile gerçekleştirilen karşı saldırı da meşru müdafaaya dahildir. Örneğin üzerine silahla ateş açılan bir kişinin, kendi silahını kullanarak saldırganı etkisiz hale getirmek için ateşle karşılık vermesi meşru müdafaa kapsamındadır; ancak yumrukla saldıran bir kişiye ateşli silah ile karşılık vermek, orantısız güç kapsamındadır ve meşru müdafaa değildir. Meşru savunmanın amacı cezalandırmak değildir. Saldırıyı def etmeye yetecek kadar güç kullanılmalı ve saldırı bitince savunma da sona ermelidir. Bazı kişiler sınırlı pasifist bir yanıtı tercih ederken başkaları silah veya mücadele sanatlarından öğrendikleri teknikleri kullanmayı tercih edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Solak</span>

Tarık Solak, Türk-Avustralyalı eski karma dövüş sanatları sporcusu ve kickboks organizatörü.

Pankration, MÖ 648'de Yunan Olimpiyat Oyunlarında başlayan, çok az kuralı olan, çıplak elle yapılan bir boyun eğme sporuydu. Sporcular, modern karma dövüş sanatlarına benzer şekilde boks ve güreş tekniklerinin yanı sıra, tekme, tutuş, eklem kilitleri ve yerde boğma gibi diğer teknikleri de kullandılar. Terim Yunanca παγκράτιον [paŋkrátion], yani 'gücün tümü', πᾶν (pan) 'hepsi' ve κράτος (kratos) 'kuvvet, kudret, güç' kelimelerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pat E. Johnson</span>

Patrick E. Johnson, Amerikalı dövüş sanatları ustası (tangsudo), aktör ve dublör.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sporu</span> spor türü

Dövüş sporu, genellikle bire bir mücadeleyi içeren bir bireysel spor ve temas sporudur. Birçok dövüş sporunda, bir yarışmacı rakibinden daha fazla puan alarak, rakibini durdurarak, rakibini devre dışı bırakarak (nakavt) veya rakibe belirli bir teknikle saldırarak kazanır. Dövüş sporları tatami veya ring'de yapılır. Çeşitli koruyucu ekipmanlar da kullanılmaktadır. En popüler dövüş sporlarına grappling, karma dövüş sanatları, melez dövüş sanatları, profesyonel boks, kick boks, karate, pankration, judo, güreş ve başkaları dahildir.