İçeriğe atla

Melek Annem ve Ben

Melek Annem ve Ben
YazarEmine Çaykara
TürAnı kitapları
Yayım2001 (1. Basım)
2007
Yayımcıİletişim Yayınları
Everest Yayınları
ISBN978-975-289-407-5

Melek Annem ve Ben Emine Çaykara'nın yazdığı, Kandilli'de bulunan Abud Efendi Yalısı'nın eski sakinlerinden Belkıs Abud ve Mehmed Abud'un anılarına ve söyleşilerine dayanan kitap.

1900'lü yılların başlarından başlayan anılar Belkıs Abud'un günlüklerinden derlenmiş. Bu arada oğlu olan Mehmed Abud ile de yapılmış olan görüşmeler kitaba katılarak bir roman havasında olayların gelişimi renklendirilmiş. Eski yalı hayatı ve o zaman ait bazı meşhur kişilere ait bilgilerde kitabın sürükleyiciliğini artırmaktadır. Bunların arasında Neyzen Tevfik, Sakallı Nurettin Paşa, Kont Ostrorog, Mazhar Osman ilk göze çarpanlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VI. Mehmed</span> 36. ve son Osmanlı padişahı (1918–1922)

VI. Mehmed veya Mehmed Vahideddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı. İstanbul'un İşgali yaşandı ve İngilizlerin baskısı üzerine Meclis-i Mebûsan kapatıldı. Anadolu'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ülke yönetiminde egemen olduktan sonra Vahideddin'in idaresi fiilen mümkün olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mehmed</span> 19. Osmanlı padişahı (1648–1687)

IV. Mehmed veya Avcı Mehmed, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Sultan İbrahim'in Hatice Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu. Ava düşkünlüğünden dolayı "avcı" lakabıyla anılmıştır. 39 yıllık saltanatıyla Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır. Saltanatında Batı'da en geniş sınırlara ulaşılmıştır.

Hadim Mesih Mehmed Paşa III. Murad saltanatı döneminde 1 Kasım 1585-14 Nisan 1586 döneminde sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tekeli Lala Mehmed Paşa</span> 44. Osmanlı sadrazamı

Tekeli Lala Mehmed Paşa, III. Murad saltanatı döneminde 1595 yılında 18 - 29 Kasım tarihleri arasında on gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. "Nişancı" lakabı ile veya "Eski Lala Mehmed Paşa" şeklinde de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Uzun</span> Kürt yazar ve edebiyatçı (1953–2007)

Mehmed Uzun, Kürt yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekiz Mehmed Çelebi</span> Osmanlı devlet adamı

Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Belkıs</span>

Saba Melikesi Belkıs, günümüz Habeşistan (Etiyopya) veya Yemen'in olduğu topraklarda hüküm sürdüğü farz edilen, tarih öncesi Saba Krallığı'nın hükümdarıdır. Modern arkeoloji bu krallığın mevcudiyeti konusunda şüphecidir. Kitabı Mukaddes'te kraliçenin isminden bahsedilmez. Habeş kültüründe "bu şekilde değil, böyle değil" gibi anlamlara gelen Makeda ismiyle anılır. İslam kültüründe Belkıs olarak bilinir. Ayrıca bazı kaynaklarda Lilith, Nikaule veya Nicaula (Nikola) olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Lale Belkıs</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Lale Belkıs, gerçek adı ile Belkıs Durmaz, evlilik sonrası Belkıs Otağ,, şarkıcı, eski manken, söz yazarı, besteci, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, dublaj sanatçısı, şair, yazar ve ressam.

<i>Emanet Gölge</i> 2007 yılında Everest Yayınlarından çıkan kitap

Emanet Gölge ya da tam adıyla Emanet Gölge: Yeni Zelanda'dan Gelibolu'ya 1915, Mayıs 2007 yılında Everest Yayınları'ndan çıkan bir kitap. Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki dostluğu vurgulamak için Türkçe ve İngilizce bir arada basılan kitap, Emine Çaykara'nın ilk kitabı Melek Annem ve Ben'in kahramanı Mehmet Abud'un kendisine verdiği bir negatif albüm üzerine kurulu. Yazarın deneme şeklinde kaleme aldığı kitap gerçek bilgilerle kurgunun iç içe geçtiği şiirsel bir metinle aktarılıyor. 1915'te Gelibolu'da öldüğü söylenen ve yazarın Ted adını verdiği kimliği belirsiz fotoğrafçı askerin negatif albümündeki 70'e yakın fotoğraf bu kitapla ilk kez okurla buluşuyor. Anzaklar içinde yer alan Yeni Zelandalı Atlı Piyade grubunun Mısır'daki kamp hayatının 92 yıl öncesini yansıtan bu fotoğraflarda cebine makinesini koyup savaşa gelen bir askerin hüzünlü öyküsü yer alıyor. Yeni Zelanda'dan yola çıkan kimliği meçhul askerin ölümünün ardından İstanbul'da Abud Yalısı'na gelen fotoğraf makinesi ve negatif albümüne, aynı makineyle çekilmiş bu yalıda yaşayan ailenin fotoğrafları ekleniyor ve savaşla zafer hüzünle neşe aynı albümde buluşuyor.

Rıfkı Danışman, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mehmed</span> 7. Osmanlı padişahı (1444–1446; 1451–1481)

II. Mehmed veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti ve yaklaşık bin yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi. Fetihten sonra "Fâtih" ünvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu vesileyle İslam peygamberi Muhammed'in konuyla ilgili "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak görülmektedir.

L'oiseau et l'enfant 1977 yılında Londra'da düzenlenen 22. Eurovison Şarkı Yarışmasında, Fransa adına yarışan Portekiz asıllı şarkıcı Marie Myriam tarafından Fransızca olarak seslendirilen, güftesi Joe Gracy'e, bestesi ise Jean-Paul Cara'ya ait, yarışmaya katılan 18 ülke jürisinden toplam 136 puan toplayarak, Fransa'ya yarışma tarihinde beşinci birinciliğini kazandıran şarkının adı. Şarkının sözlerindeki meteforda, "kuş" şarkıcının sevgilisi, "çocuk" ise şarkıcının kendisini betimlemekte, özetle yaşamın ve dünyanın güzelliğinden bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Kuşatması (1913)</span> Birinci Balkan Savaşında çatışma

Edirne Kuşatması Birinci Balkan Savaşı esnasında 1912 Ekim ortalarından 26 Mart 1913'e kadar Bulgaristan 2. Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. Şehrin içinde savunma için bulunan 52.597 asker dışında, 106.000 üzerinde sivil bulunuyordu. Dönemin vilayet matbaası müdürü ve Yeni Edirne Gazetesinin imtiyaz sahibi yazı işleri sorumlusu olan Şevket Dağdeviren, Balkan Savaşı Anılarının 5 Aralık 1912 tarihli bölümünde kuşatmanın başında halkın nüfusunun yaklaşık 150000 kişi olduğunu, bunlardan 57000 kişinin ordu mensubu, 37000 Müslüman, 25000 Rum, 14000 Musevi, 5000 Ermeni, 24000 Bulgar dağılımının içinde de 10000 göçmen olduğunu bildirir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Abud Efendi Hanı</span>

Abud Efendi Hanı Mahmutpaşa, İstanbul'da yer alan bir handır. 1895 yılında inşa edilmiştir. Cam ve metal mimarisi ile Avrupa'nın önemli tarihi yapıları arasında gösterilir. Üç yöne cepheli dört kattan oluşmaktadır. Mimarı Teochari Bassilades Eminönü’nde, Tarakçılar Caddesi üzerinde bulunan Tarakçılar Hanı Sokağı ile Mahmutpaşa Yokuşu’nun birleştiği engebeli bir arazi üzerinde inşa edilen hanın ana girişi Mahmutpaşa yokuşu tarafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

Şehzade Bayezid Osmanlı padişahı I. Ahmet'ın oğlu. Bazı kaynaklarda annesinin Mahfiruz Hatice Sultan olduğu iddia edilir.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

Belkıs Celal Özdoğan (Antel), Türk fizikçi.

Belkıs Çorakçı Dişbudak, Türk çevirmen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Köse pilavı</span>

Köse pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Evliya Çelebi Nahçıvan (şehir) yöresini ziyaretinde bu pilavdan bahseder.