İçeriğe atla

Mela şikar

Fil yakalamada kullanılan khedda yöntemi.

Mela şikar (Assam dili: মেলা চিকাৰ) doğal yaşam alanlarında yaşayan filleri yakalamak için kullanılan geleneksel yönteme verilen addır.[1] Mela şikar yönteminde kunki adı verilen eğitimli filin üzerinde bulunan kişi fili yakalamak için kement kullanır.[2] Bu yöntem Hindistan'ın kuzeydoğusunda, özellikle Assam'da yaygındır ve Antik Hindistan'da da kullanılmış olan yöntemlerden biridir. Diğer geleneksel fil yakalama yöntemleri khedda, byle şikar, tuzak, çukur ve erkek fili çekmek için dişi kunki kullanma yöntemleridir. Mela şikar yılda iki kere, Durga Puja'dan sonra ve Bihu esnasında organize dilirdi.[3]

Notlar

  1. ^ Gokhale, Nitin A. "Parade Of The Proboscides-Elephant deaths in Assam reopen the man-beast conflict issue". Outlook India. 11 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2013. 
  2. ^ Kalita, Prabin (21 Ağustos 2009). "Assam seeks tame-tusker nod". The Times of India. Kalküta. s. 1. 4 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2013. 
  3. ^ Mitra, Naresh (13 Eylül 2009). "Caught in a trap". The Times of India. Kalküta: Bennett, Coleman & Co. Ltd. s. 13. 4 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Urduca</span> Pakistanın iki resmî dilinden biri

Urduca, Hindustani dilinin Pakistan'da kullanılan standart biçimine verilen isim. Pakistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fil</span> hortumlu bir memeli hayvan

Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hindistanı</span> Büyük Britanyanın Hindistan kolonisi (1858-1947)

Sömürge Hindistanı, Britanya Hindistanı, Britanya Rajı ya da Hindistan İmparatorluğu 1858'den 1947'ye kadar Birleşik Krallık'ın Hindistan kolonisinin adıdır. Bu dönem ayrıca dominyon periyodu olarak da adlandırılmıştır. İngiltere kontrolündeki bölge güncel kullanımda Hindistan (India) adıyla bugünkü Hindistan, Pakistan Bangladeş ve Myanmar ülkelerini kapsıyordu. Yöneticisi İngiliz Kraliyet ailesi idi. Başkenti Kalküta (1858-1912) ve Yeni Delhi (1912-1947) olmuştu. Hindistan olarak,1945’te San Fransisco’da II. Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

Bney Menaşe Hindistan'ın kuzey doğusundaki Manipur ve Mizoram eyaletlerinde, İsrail'in kayıp kabilelerinden geldiklerini iddia eden 9000'i aşkın kişiden oluşan topluluktur. Bu iddia, bir Pentakostalistin 1951'de, rüyasında Hristiyanlık öncesi dinleri olan Yahudiliğe ve anavatanları İsrail'e dönmesini görmesiyle ortaya çıkmıtır. Bney Menaşe dilsel olarak Tibet Burma dil grubunun ve halk olarak Mizo, Kuki ve Çin halklarının bir parçasıdır. Bu kişilere Myanmar'da Çin denir.

<span class="mw-page-title-main">Kaziranga Millî Parkı</span>

Kaziranga Ulusal Parkı, Hindistan'ın Assam eyaletinin Golaghat ve Nagaon ilçelerinde bulunan bir millî park. Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen park dünyadaki büyük tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapmaktadır.. Kaziranga dünyada korunan alanlar arasında kaplanların en yüksek yoğunluğa sahip olan yerdir ve 2006 yılında Kaplan Rezervi ilan edilmiştir. Park filler, yabani su bufalosu ve bataklık geyiği nüfusuna ev sahipliği yapmakta ve bu türler için üreme alanı oluşturmaktadır. Kaziranga ayrıca avifaunal türlerin korunması için BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak kabul edilmektedir. Hindistan'ın diğer korunan alanları ile karşılaştırıldığında, Kaziranga yaban hayatı korumada önemli bir başarı elde etmiştir. Doğu Himalayalar biyoçeşitlilik alanında bulunan parkta yüksek tür çeşitliliği ve görünürlüğü vardır.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

İlk kolera salgını, aynı zamanda ilk Asya kolera salgını veya Asya kolerası olarak bilinen, Kalküta çevresinde oluşmuş ve Güneydoğu Asya, Ortadoğu, Doğu Afrika ve Akdeniz kıyılarına kadar yayılmış bir salgın hastalıktır. Kolera daha önce birçok kez Hindistan'a yayılmışken, bu salgın daha da ilerledi; sona ermeden önce Çin ve Akdeniz'e kadar ulaştı. Bu salgının sonucunda Avrupa'nın baskısıyla bölgeye gönderilen Britanyalı askerler de dahil olmak üzere yüz binlerce kişi öldü. Salgın, 19. ve 20. yüzyıllar süresince hem Asya hem Avrupa'da yayılan birkaç kolera pandemisinin ilkiydi. Salgın, benzeri görülmemiş bir şekilde çok sayıda bölgeye yayılmış ve Asya'daki hemen hemen her ülkeyi etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kalküta Metrosu</span>

Kalküta metrosu, Hindistan'ın Kalküta kentinde bulunan bir metro ağıdır. Kalküta metrosu 24 Ekim 1984 tarihinde açılmış olup ülkenin ilk metro sistemidir. Sistem 31.36 km uzunlukta olup bir hat ve 26 istasyona sahiptir.

Hindistan'da İslam, ülke nüfusunun %14,2'sine tekabül eden yaklaşık 172 milyon insan ile Hindistan'ın en büyük ikinci dinidir. İslam, ilk olarak Arap tüccarlar tarafından 7. yüzyılın başlarında Hindistan'ın batı kıyısında yer alan Malabar ve Konkan-Gucarat'a gelmiştir. Kerala'daki Çeraman Cuma Mescidi'nin, Mâlik bin Dînar tarafından 629 yılında inşa edilen Hindistan'daki ilk cami olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chandrayaan-2</span>

Chandrayaan-2 (Sanskrit: चन्द्रयान-२; kelime anlamı ile 'Ay aracı'

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

Eve teasing, cinsel taciz veya cinsel saldırı için kullanılan bir örtmecedir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Nepal başta olmak üzere Güney Asya'da kullanılır. "Havva" (Eve) adı, Kitâb-ı Mukaddes'in Adem ve Havva ile ilgili yaratılış öyküsüne gönderme yapar. Gençlikte suçla ilgili bir sorun olarak kabul edilen, ciddiyeti cinsel açıdan müstehcen sözlerden, halka açık yerlerde fırçalamaktan ve tacizden el yordamına kadar değişen bir cinsel saldırganlık biçimidir. Hindistan Ulusal Kadın Komisyonu, ifadenin daha uygun bir terimle değiştirilmesini önerdi. Onlara göre terimin Hint İngilizcesindeki anlam kökenleri göz önüne alındığında, Havva'nın baştan çıkarıcı doğasına atıfta bulunur ve sorumluluğu kadına bir alay olarak yükler. Kızlarla alay etmek, onlara yorum yapmak, onları taciz etmek ve kasıtlı olarak rahatsız etmek; "eve teasing" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Indu Jain</span> Hint medya patronu, iş insanı ve hayırsever (1936-2021)

Indu Jain, Hint medya patronu, iş insanı ve hayırsever. 2007 yılında Asya kıtasındaki en zengin kadın olarak tahmin ediliyordu.

2015 Hint domuz gribi salgını, 2015'in başlarında Hindistan'da H1N1 virüsünün bir salgınını ifade eder. Gujarat ve Rajasthan eyaletleri en kötü etkilenenler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı kolera salgını</span>

Altıncı kolera salgını (1899-1923), Hindistan'da başlayan, 800.000'den fazla insanı öldüren ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Rusya'ya yayılan büyük bir kolera salgınıydı.

Devi Prasad Shetty, MS, FRCS,, Hindistan'da 21 tıp merkezinden oluşan bir zincir olan Narayana Health'in başkanı ve kurucusu olan Hint girişimci ve kalp cerrahıdır. 16.000'den fazla kalp ameliyatı gerçekleştirdi. 2004'te dördüncü en yüksek sivil ödül olan Padma Shri'ye, ardından 2012'de Hindistan Hükümeti tarafından uygun fiyatlı sağlık hizmetleri alanına yaptığı katkılardan dolayı üçüncü en yüksek sivil ödül olan Padma Bhushan'a layık görüldü. Netflix TV dizisi The Surgeon's Cut'ta hayatı ve çalışmaları hakkında bir bölüm var.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.

1974 Hindistan çiçek hastalığı salgını, 20. yüzyılın en kötü çiçek hastalığı salgınlarından birisi olarak adlandırılmaktadır. Salgında 188,000 kişi enfekte olmuş ve 31,000 Hint ise hayatını kaybetmiştir. Hindistan salgın sırasında, dünyadaki çiçek hastalığı vakalarının %86'sından fazlasına sahipti.