İçeriğe atla

Mel Mermelstein

Mel Mermelstein (25 Eylül 1926 - 28 Ocak 2022) Holokost'tan kurtulan bir Yahudi. Savaştan sonra yazar olarak yaşamına devam etti.

Buchenwald 1945. Mel Mermelstein en sağdaki üst ranzada. Alt ranzada Elie Wiesel

Mermelstein, şarap imalatçısı Herman-Bernad Mermelstein'ın oğlu Örösveg'de doğdu.[1] İkinci Dünya Savaşı başlamadan önce, Mermelstein, daha sonra Çekoslovakya (1938'de Macaristan tarafından işgal edilen) bir parçası olan Munkacs'ta yaşıyordu.[2] 19 Mayıs 1944'te Auschwitz toplama kampına sürüldü.[2] Ocak 1945'te 3.200 diğer mahkûmla birlikte Gross-Rosen toplama kampına gönderildi.[2] Oradan, yiyecek ve su olmadan bir trenle Buchenwald toplama kampına gönderildi. Burada geldiğinde sadece 68 kilo ağırlığındaydı ve ağır bir tifüsle geçirdi.[2] Buradayken Elie Wiesel ile aynı koğuşta kalıyordu.11 Nisan 1945'te ABD birlikleri tarafından kurtarılana kadar Buchenwald'da iki ay geçirdi.[2][3] Ailesi, iki kız kardeşi ve bir erkek kardeşi kamplarda öldürüldü. Mermelstein, babası ölmeden önce babasına Nazilerin ne yaptığını herkese anlatacağına söz vermişti.[3]

Tarihsel İnceleme Enstitüsü

1980 yılında, Tarihsel İnceleme Enstitüsü (IHR), Yahudilerin Auschwitz'de gazla öldürüldüğünü kanıtlayabilen herkese 50.000 dolar ödül vadetti.[3]

Mermelstein, Los Angeles Times ve The Jerusalem Post dahil olmak üzere diğerlerinin editörlerine bir mektup yazdı. Mermelstein, Auschwitz'deki tutukluluğunun noter tasdikli bir hesabını ve 1944'te Nazi muhafızlarının annesini, iki kız kardeşini ve diğerlerini beş numaralı gaz odasına doğru yönlendirdiğini nasıl gördüğünü anlattı.[3]

Mermelstein, başından geçenleri 1981 yılında yazdığı Sadece Ekmekle isimli kitabında anlattı. Kitap 1991 tarihli Never Forget adlı bir TV filmine uyarlandı. Kendisi Leonard Nimoy tarafından canlandırıldı. Yönetmenliğini ise Dabney Coleman üstlendi. By Bread Alone başlıklı otobiyografisinde yazdı.

Ölüm

28 Ocak 2022'de 95 yaşında COVID-19 komplikasyonlarından öldü.[1]

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ a b "Mel Mermelstein, Holocaust Survivor Who Sued Deniers, Dies at 95". The New York Times. 1 Şubat 2022. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "nyt1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b c d e "Mel Mermelstein Survived Auschwitz, Then Sued Holocaust Deniers in Court". Smithsonian Magazine. Smithsonian. 27 Ağustos 2018. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  3. ^ a b c d "Holocaust's Horrors: Survivor's Exhibit of Death Camp Artifacts Recalls Nazi Atrocities". Los Angeles Times. 15 Nisan 1988. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "LA-Times" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "9780960653409: By Bread Alone: The Story of A-4685 - AbeBooks - Mel Mermelstein: 0960653406". www.abebooks.com (İngilizce). Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Imre Kertész</span> Macar yazar

Imre Kertész, Macar yazardır. Kadersizlik adlı romanıyla 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kampları</span> nazi yönetiminin kurduğu masum sivil ve esirlerin zorla çalıştırıldığı ve sistematik olarak katledildiği yerleşkeler

Nazi toplama kampları veya konsantrasyon kampları, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, Nazilerce topluma faydasız olarak görülen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eşcinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı. Büyük bir kısmı Polonya'da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Elie Wiesel</span> Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi

Eliezer Wiesel,, Aşkenaz Yahudisi Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Treblinka imha kampı</span>

Treblinka imha kampı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal altındaki Polonya'da inşa edilen ve işletilen en ölümcül ikinci imha kampıydı. Varşova'nın kuzey doğusunda, günümüzde Mazovya voyvodalığı olan Treblinka köyünün 4 km güneyindeki bir ormanda bulunuyordu. Kamp, Nihai Çözüm'ün en ölümcül aşaması olan Reinhardt Operasyonu'nun bir parçası olarak 23 Temmuz 1942 ile 19 Ekim 1943 tarihleri arasında faaliyet göstermiştir. Bu süre zarfında gaz odalarında 700.000 ila 900.000 Yahudi'nin ve 2.000 Roman'ın öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Treblinka'da Auschwitz-Birkenau dışındaki diğer Nazi imha kamplarından daha fazla Yahudi öldürülmüştür.

"Jedem das Seine", "herkes hak ettiğini bulur" anlamına gelen Latince deyiş suum cuique'nin Almanca karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Holokost inkârı</span>

Holokost inkârcılığı ya da Holokost inkârı, II. Dünya Savaşı esnasında, Nazi Almanyası ve başka Mihver Devletlerinin, beş ila altı milyon arasındaki Yahudi’yi sistematik olarak yok etmesini inkâr eden bir düşünce akımıdır. Tarihi revizyonistler ve Holokost inkârcıları, Nazi toplama kamplarındaki gaz odalarının varlığını ve Adolf Hitler'in niyetinin bütün Avrupa Yahudilerini katletmek olduğu iddiasını da reddetmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Sernas</span> Fransız oyuncu (1925-2015)

Jacques Sernas, Litvanya doğumlu Fransız oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Améry</span> Avusturyalı deneme yazarı (1912-1978)

Jean Améry, doğum adıyla Hanns Chaim Mayer, Avusturyalı deneme yazarı. Yapıtlarının özünü II. Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Alman toplama kamplarındaki mahkûmların belirlenmesi</span>

Alman toplama kamplarındaki mahkûmların belirlenmesi, çoğunlukla kıyafet üzerine veya daha sonra cilt (deri) üzerinde dövme ile işaretlenmiş kimlik numaralarıyla yapılırdı. Giysilerdeki Alman toplama kampı rozetleri ve ayrıca kolluklarıyla daha özel bir tanımlama yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Ana Novac</span> Rumen yazar (1929 – 2010)

Ana Novac, Romanya doğumlu yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Holokost için ispatlar ve belgeler</span>

Nazi Almanyası'nın 1941 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmesi olan Holokost, tarihte en iyi şekilde belgelenmiş soykırımlardan biridir. Tüm Yahudi kurbanlarını listeleyen bir belge olmamasına rağmen yaklaşık altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğüne dair kesin kanıtlar vardır. Ayrıca; Nazilerin, Yahudileri imha kamplarında ve gaz vagonlarında öldürdüğüne ve bunu Nihai Çözüm planı altında sistematik olarak yaptığına dair kanıtlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Romançenko</span>

Boris Timofiyoviç Romançenko, Ukraynalı halk figürü, aktivist ve Holokost mağduru. Esir olduğu Buchenwald, Peenemünde, Dora ve Bergen-Belsen toplama kamplarından sağ kurtuldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Harkov Muharabesi'nde Rus güçlerinin hava saldırısında ölmüştür.

Heinrich Himmler'in savaş zamanı günlükleri 2013 yılında Rusya'da Podolsk'daki bir savunma bakanlığı arşivinde bulundu. Heinrich Himmler'in yardımcıları tarafından yazılmıştır ve Himmler'in Kristallnacht'ın gerçekleştiği 1937-1938 yılları arasındaki günlük programını ve ayrıca 1943 ile 1944 yılları arasındaki kritik yılı içermektedir. Günlüklere savaştan sonra Berlin çevresindeki Alman askeri tesislerinden ele geçirilen diğer belgelerle birlikte Kızıl Ordu tarafından el konulmuştur. Ayrıca 1990 yılında bulunan 1941-1942 yıllarına ait bir başka günlük daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">31000'lerin konvoyu</span>

31000'lerin konvoyu sürmekte olan II. Dünya Savaşı sırasında Fransa Muharebesi'nin ardından Nazi Almanyası işgaline uğramış olan Fransa'da Vichy rejimi ve Nazilere karşı direniş eylemleri içindeki Fransız Komünist Partisi üyesi 230 kadının Romainville'den Auschwitz Toplama Kampına gönderildiği konvoydur. Bu konvoy Fransız Direnişi için özel olarak ayarlanmıştır. 230 kadından ancak 49 kişi savaşın sonunda hayatta kalabilmiştir. Bu kişiler Nazilerin işlediği suçlara karşı şahitlik yapmış ve Légion d'honneur nişanıyla ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lily Ebert</span>

Lily Ebert "MBE", "BEM", Macaristan Yahudisi kökenli İngiliz insan hakları aktivisti ve yazar.