İçeriğe atla

Mektupçu Köşkü

Koordinatlar: 38°24′27″K 27°06′39″D / 38.40750°K 27.11083°D / 38.40750; 27.11083
Mektupçu Köşkü
Köşkün önden görünüşü
Harita
Genel bilgiler
DurumHarabe durumdadır
TürKöşk
KonumHalil Rıfat Paşa Caddesinde
Şehirİzmir
Ülke Türkiye
Koordinatlar38°24′27″K 27°06′39″D / 38.40750°K 27.11083°D / 38.40750; 27.11083
Adını aldığıPosta idaresinin konuk evi olarak kullanılmasından ve Mektupçu semtinde bulunmasından
Tanınma nedeniAtatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın İzmir'deki evi olarak da bilinir
Köşkün iç yapısı
Alt giriş

Mektupçu Köşkü, İzmir'in Halil Rıfat Paşa Caddesindeki tarihi köşk. Mektupçu isminin yıllarca posta idaresinin konuk evi olarak kullanılmasından ve Mektupçu semtinde bulunmasından kaynaklandığı sanılmaktadır. (Osmanlı Devleti'nde kaza ve vilayetlerde Mektupçu adında günümüzde yazı işleri müdürünün görevlerini yapan idareciler bulunmaktaydı.)

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın İzmir'deki evi olarak da bilinen köşk, 1954-1978 yılları arasında Çamlaraltı Koleji'nin ilkokul bölümü olarak kullanılmıştır.

1970'li yıllarda geçirdiği yangınlar ve bakımsızlık sebebiyle günümüzde harabe durumda bulunan köşk, Konak Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştır. Ancak köşkün can güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle çevre sakinlerinin de isteğiyle yıkılması gündeme gelmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

Forbes Köşkü, İzmir'in Buca ilçesindeki Buca Devlet Hastanesi bahçesindeki köşktür. Buca'da yaşamakta olan Levanten Forbes Ailesi tarafından 1908 yılında yaptırılmıştır. Köşk yapımından bir yıl sonra, 1909'da tümüyle yanmış ve yangından hemen sonraki yıl, yani 1910'da yeniden yapılmıştır. Bir süre köşkte ikamet eden Forbes Ailesi İzmir'den ayrıldıktan sonra, köşkte Whittal Ailesi yaşamaya başladı. 1950'de ise SSK'nin malı olan köşk, uzun yıllar poliklinik olarak kullanıldı. Daha sonra aynı bahçeye yeni ve daha büyük hastane binası yapılınca köşk boş kaldı ve zaman içinde harabeye dönüştü. 1999 yılında köşk restore edilmeye başlandı. Forbes Köşkü, mimari açıdan Buca Eğitim Fakültesi Dekanlık binası olarak kullanılmakta olan Rees Köşkü'ne benzemekle birlikte, daha karma bir mimari tarzı yansıtmaktadır. Forbes Köşkü, Buca'nın Şirinyer semtindeki alışveriş merkezi sayılan Forbes Caddesi'ne de adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

Ziverbey Köşkü ya da Zihni Paşa Köşkü, 12 Mart Muhtırası döneminde, İstanbul'un Anadolu yakasında MİT ile Kontrgerilla tarafından sorgulamalar için kullanılan iki köşkten biri olan Erenköy'deki Zihni Paşa Köşkü'dür. Refik Erduran'dan kiralanmıştır. Çoğu zaman işkence için kullanılan Erenköy Köşkü ile karıştırılır. Oysa işkence iddialarını araştırmak üzere Avrupa'dan gelen heyetlere Ziverbey Köşkü gezdirilirken Erenköy Köşkü'ndeki ağır işkence, zincire vurma, tabutluklara kapatma gibi uygulamalar sürmekteydi.

Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Köşk</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Yeşil Köşk ya da Pandespanian Köşkü, Türkiye'nin İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunan tarihî bir yapıdır. 1880 yılında Pandespanian ailesi tarafından inşa edilmiştir ve ev olarak kullanılmıştır. Fakat ailenin Fransa'ya göç etmesiyle bu konut devlete kalmıştır. 1986'da ilk onarımı yapıldıktan sonra Ege Üniversitesi'nin misafirhanesi olarak kullanılan köşk, 1993, 1995 ve 2004 yıllarında tekrar restore edilerek üniversite çalışanları ve öğrencilerinin zaman geçirebilecekleri bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Köşkü</span>

Murat Köşkü İzmir'in Bornova ilçesinde İngiliz Edwards ailesi tarafından 1880 yılında yaptırılmış olan köşktür. Köşk ingiliz aileden sonra evi teslim alan Murat ailesinin ismini almış bu aileninde köşkü terk etmesiyle uzun süre boş kalmıştır. Bir dönem çocuk yuvası olarak kullanılan köşk 2001 yılında mülkiyetinin ait olduğu Başbakanlık Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokol uyarınca kapsamlı bir restorasyon uygulamasının gerçekleştirilmesinin ardından kulanıma açılmıştır. Restorasyon sonrası bir süre üniversite öğrencilerine yönelik sosyal hizmet merkezi olarak hizmet vermiş, 2005 yılında Ege Üniversitesi'ne tahsis edilmiş ve günümüzde öğrenci toplulukları için iletişim ve toplantı merkezi olmasının yanı sıra kafeteryasıyla da hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Atatürk Köşkü</span> Trabzon, Türkiyede bir bina

Trabzon Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Levanten köşkleri</span>

İzmir Levanten köşkleri, İzmir'de 19. yüzyılda, özellikle Bornova ve Buca, birkaçı da Karşıyaka ve Bayraklı günümüz metropol ilçelerinde, şehrin Levanten toplumu tarafından inşa edilmiş ve özellikleri itibarıyla dönemin Osmanlı ve Rum mimarisine ait yapılarından farklılıklar arzeden yaklaşık otuz kadar köşke verilen toplu tanım.

<span class="mw-page-title-main">Florya Atatürk Deniz Köşkü</span> TBMM Milli Saraylar Başkanlığının idaresindeki eski bir Cumhurbaşkanı ikametgahı

Florya Atatürk Deniz Köşkü, İstanbul'un Bakırköy ilçesine bağlı Şenlikköy mahallesi kıyılarında bulunan bir yapıdır. Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün bölgeye duyduğu özel ilgi ve zaman zaman gerçekleştirdiği yazlık ziyaretler sonucunda, dönemin İstanbul Belediyesi tarafından yaptırılarak, Atatürk'e armağan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Atatürk Köşkü</span>

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın 12 kilometre güneyindeki Termal ilçesine yapılan iki katlı köşk.

<span class="mw-page-title-main">Latife Hanım Köşkü Anı Evi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Türkiye'nin İzmir ili Karşıyaka İlçesi Bahriye Üçok Bulvarı'nda yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Uşakizade Köşkü</span> İzmir, Türkiyede bir köşk

Uşakizade Köşkü, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir köşktür.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Köşkü</span> Diyarbakırda bir yapı

Gazi Köşkü veya Atatürk Köşkü, Diyarbakır'da yer alan iki katlı tarihî bir köşktür. 15. yüzyıldan kalma yapı, Akkoyunlu eseri olarak bilinir. Önceleri Semanoğlu Köşkü olarak bilinen köşk, I. Dünya Savaşı esnasında 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargâh olarak kullanılmıştır. 14 Mart 1916 tarihinde Diyarbakır'a gelen Atatürk, 27 Mart 1917 tarihine kadar bu köşkte kalmıştır. Diyarbakır Belediyesince 1937'de satın alınarak Atatürk'e armağan edilmiştir.

Erdebil Köşkü ya da diğer adıyla Ber Der-i Pir, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir köşktür. Gazi Köşkü ile aynı tepe üzerindedir ve Kırklar Dağı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri'ne hâkim bir manzarası bulunmaktadır. Yeniden restore edilen yapı 09.11.1994 gün, 1506 sayılı karar gereği Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmiştir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Özel Türk Koleji</span>

İzmir Türk Koleji, 15 Kasım 1950'de Alsancak'ta Bahattin Tatış tarafından kurulmuştur. 28 öğrenci ve 14 öğretmen ile eğitim hayatına başlayan İTK, bugün bulunduğu yerde bir yıl sonra eğitime başlamıştır. 1974-1975 öğretim yılına kadar her iki şubede de hizmet vermiş, daha sonra Alsancak şubesini kapatarak, Köprü'de hizmet vermeye devam etmiştir. İTK, 2000-2001 öğretim yılında Çiğli Kampüsü'nü, 2001-2002 öğretim yılında Bornova, Alsancak ve Karşıyaka çocuk evlerini faaliyete sokmuştur.

Darcan Köşkü, İstanbul, Yeşilköy’de ‘Süt Kardeşler’, ‘Tosun Paşa’, ‘Şabanoğlu Şaban’, ‘Neşeli Günler’ gibi birçok filme ev sahipliği yapmış olan bir köşktür.

Mattheys Köşkü (Mates Köşkü, Steinbuchel Evi, Wood-Paterson Evi, Arkas Sanat Bornova), İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan tarihî bir yapı.