
Küba, resmî olarak Küba Cumhuriyeti (

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan ve coğrafî olarak Orta Amerika'ya dâhil edilen bölgedir. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek inmektedir. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Burada otuz beş bağımsız ülke ya da bağımlı bölge yer almaktadır.

Florida, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu bölgesinde yer alan bir eyalettir. Batıda Meksika Körfezi, kuzeybatıda Alabama, kuzeyde Georgia, doğuda Bahamalar ve Atlantik Okyanusu; güneyde ise Küba ve Florida Boğazı ile komşudur. Hem Meksika Körfezi'ne hem de Atlantik Okyanusu'na sınırı olan tek eyalettir. Nüfusu 21 milyonu aşan eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık üçüncü eyaleti, doğudaki eyaletler arasında en kalabalık olanı ve 2020 itibarıyla nüfus yoğunluğu bakımından sekizinci sırada yer almaktadır. Yüzölçümü 65.758 milkare (170.310 km2) olup, 50 eyalet arasında 22. sırada yer almaktadır. Miami, Fort Lauderdale ve West Palm Beach şehirlerinin yer aldığı Miami metropolitan alanı 6,138 milyonluk nüfusuyla eyaletin en büyük metropolitan alanıdır ve eyaletin en kalabalık şehri 949.611 kişilik nüfusuyla Jacksonville'dir. Florida'nın diğer büyük nüfus merkezleri arasında Tampa Körfezi, Orlando, Cape Coral ve eyalet başkenti Tallahassee yer almaktadır.

Körfez Akıntısı, Kuzey Atlantik Akıntısı'nın bir parçası olan, Meksika Körfezi'nden başlayıp Birleşik Krallık'ın kuzeyine kadar devam eden sıcak su akıntısı. Kuzey Ekvator Akıntısı'nca beslenir. Avrupa'nın kuzeyindeki iklimi yumuşatarak yaşanabilir kılar.

Jacksonville, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinin en kalabalık şehri ve tüm Amerika'nın en kalabalık 13'üncü şehridir.

Rhode Island, Amerika Birleşik Devletleri'nin New England bölgesinde yer alan bir eyalet. Yüzölçümü bakımından ülkenin en küçük eyaleti ve nüfus bakımından yedinci en küçük eyaletidir.
Körfez, denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dik olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topoğrafyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir.

Chesapeake Körfezi Köprü-Tüneli veya özgün adıyla Chesapeake Bay Bridge-Tunnel (CBBT) Amerika Birleşik Devletleri'nde, Maryland eyaleti ile Virginia eyaletlerini Atlas Okyanusu kıyısında birbirine bağlayan 37 km uzunluğunda bir köprü. Atlas Okyanusu üzerinde iki orta noktada deniz dibine dalan iki tünel ile bağlantı sağlar. Hampton ve Norfolk kentlerini birleştiren bu köprü ve tünellerin trafiğe açılışı 15 Nisan 1964 tarihindedir. Bu köprüyü bağlayan iki adet tünel sayesinde, tünellerin üzerindeki denizden büyük tonajlı yük gemileri ve transatlantik yolcu gemileri deniz trafiğini aksatmadan yollarına devam edebilmektedirler.

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

Yucatán, Meksika'nın doğusunda yer alan bir eyalet. Yucatán Yarımadasının kuzeyinde yer alır. Yucatan yarımadası üç eyalet içerir. Komşuları Quintana Roo ve Campeche'dir. Meksika Körfezi'ne kıyısı vardır. Meksika'nın 31. eyaletidir. Yucatan eyaletinin başkenti Mérida dır.

İrina, Atlas Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi'nde bulunan Dasyatidae ailesinin bir türü. Ovovivipardırlar. Çiftleşmeden 5, bazen 9 ay sonra yavrular doğar. Bir seferde 3 - 5 yavru dünyaya gelebilir. Kemikli balıkları, kabukluları ve yumuşakçaları yiyerek beslenirler. İrina, 152 cm uzunluğundadır. 97 kg civarında ağırlığa sahiptir. Atlas Okyanusu'nun güneybatısında, New Jersey'den Florida'ya, ayrıca Meksika Körfezi'nde, Bahamalar'da ve Karayip Denizi'nde yaşar.

Yucatán Kanalı, Meksika ve Küba arasında yer alan bir körfezdir. Karayip Denizi'ndeki Yucatán Havzası ile Meksika Körfezini birbirine bağlar. Boğaz, Meksika'daki Catoche Burnu ve Küba'daki San Antonio Burnu arasında 217 kilometre (135 mi) genişliğindedir. ve En derin yerinde 2.779 metre (9.117 ft) derinliğe sahiptir.

Florida Boğazı veya Florida Boğazları, Kuzey Amerika kıtasının güney-güney doğusunda yer alan, genellikle Meksika Körfezi ve Atlantik Okyanusu arasında ya da Florida Keys (ABD) ve Küba arasında olduğu kabul edilen bir boğazdır. Key West ve Küba kıyıları arasındaki en dar noktası 150 km dir. Boğaz, Meksika Körfezi'nden, Gulf Stream başlangıcı Florida Akıntısını taşır. Boğaz ayrıca USS Maine gibi batık kalıntıları barındırır.

Rüzgarüstü Boğazı, Karayiplerde yer alan, Atlas Okyanusu ile Karayip Denizi'ni birbirine bağlayan boğazdır. Küba'yı, güneydoğusundaki Hispaniola Adası'ndan ayırır. Genişliği 80 km, girişindeki derinliği 1.700 m'dir. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısıyla Panama Kanalı arasındaki doğrudan denizyolu üzerindedir. Batıda Jamaika'yla doğuda Hispaniola arasında yer alan Jamaika Boğazı, Rüzgarüstü Boğazının güneybatı uzantısını oluşturmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri Doğu Kıyısı, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan bir kıyı bölgedir. Atlas Okyanusu'nda kıyı şeridindeki eyaletler kuzeyden güneye, Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Georgia ve Florida'dır.

Amerika Birleşik Devletleri, Kıta ABD'si, Alaska, Hawaii eyaletleri ile diğer ada bölgelerinden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika ile kara sınırlarını, bunlara ek olarak Rusya, Küba ve Bahamalar ile deniz sınırlarını paylaşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı, dünyanın en uzun iki ülke arasındaki kara sınırıdır.

2005 Atlantik kasırga mevsimi 8 Haziran 2005'te başlayıp 6 Ocak 2006'ya dek süren ve yazılı tarihin en etkin Atlantik kasırga mevsimi olarak bilinen döneme verilen addır. 3.913 kişinin ölümü ve 180,7 milyar dolarlık maddi hasarla sonuçlanan mevsimde Dennis, Emily, Katrina, Rita ve Wilma kasırgaları etkili olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida ve Louisiana; Meksika'nın Quintana Roo ve Yucatán eyaletleri mevsimde etkinlik gösteren iki kasırgaya maruz kalmış; Küba, Bahamalar, Haiti, Mississippi, Teksas, Alabama ve Tamaulipas ise mevsimdeki diğer hava hareketlerinden etkilenen bölgeler arasına girmiştir.