Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.
Marksist Leninist Komünist Parti, 10 Eylül 1994'te kurulan ve silahlı mücadele yürüten yasa dışı komünist partidir. Parti, içinde eylem yapmakta ve örgütlenmekte olduğu sistemlerin ağır baskıları ve yasaklamaları neticesinde kendisini yasa dışı olarak tanımlamakta ve bu çerçevede eylemlerini yürütmektedir. Örgüt, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı "Türkiye'de hâlen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri" listesinde "Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP)" adı altında yer almıştır.
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML), 24 Nisan 1972'de İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşları tarafından kurulan yasa dışı komünist parti. Partinin siyasi düşünceleri doğrultusunda askeri kolu Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) ve gençlik örgütü Türkiye Marksist-Leninist Gençlik Birliği'dir (TMLGB).
Türkiye Komünist Partisi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
- Türkiye Komünist Partisi (1920) (1920-1987)
- Türkiye Komünist Partisi (2001) (2001-günümüz)
- Halkın Türkiye Komünist Partisi (2014-2017)
- Türkiye Komünist Partisi/Birlik (1980-1992)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (1972-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi (1978-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi/Kıvılcım (1974-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi-Devrimci Kanat
- Türkiye Komünist Partisi-Reorganizasyon (illegal sol grup)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist 1987'de kurulan gizli bir siyasi parti
- TKP/ML Hareketi (1976-1994)
- TKP/ML Yeniden İnşa Örgütü (1978-1995)
- Türkiye Komünist Emek Partisi (1980-1990'lar)
- Marksist-Leninist Komünist Parti (1994-günümüz)
- Türkiye Komünist Fırkası (1920-1921)
- Türkiye Birleşik Komünist Partisi (1990-1991)
- Toplumcu Kurtuluş Partisi (Türkiye) (2012-günümüz)
- Komünist Parti (2014-günümüz)
Türkiye Devrimci Komünist İşçi Hareketi (TDKİH), 1989'da kurulan Marksist-Leninist görüşe sahip yasa dışı komünist örgüt.
Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist, Türkiye'de yasa dışı bir komünist partidir. TKEP/L, Türkiye Komünist Emek Partisi'nde (TKEP) yaşanan bir bölünmenin ardından 1 Eylül 1990 tarihinde kurulmuştur. Gençlik kanadı 13 Mart Genç Komünistler Birliği'dir. TKEP/L, 12 Mart 2016 tarihinde Halkların Birleşik Devrim Hareketi bileşenleri ile birleşerek Türkiye'de faaliyet yürüten bazı komünist ve Marksist-Leninist silahlı örgütlerle ortak bir cephe oluşturmuştur. TKEP/L'nin legal kolunun Mücadele Birliği Platformu adlı politik dergi olduğu iddia edilmektedir.
Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin genellikle burjuvazi sınıfı ile birlik olma benzeri değişiklikler içeren bir revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.
Eski Sol, 1960'lar ve 1970'lerde ortaya çıkan Yeni Solcu Marksistlerden klasik 1930'lar döneminin Batılı Leninist, Troçkist ve Stalinistlerini ayırt etmek için kullanılan bir terimdir. Yeni Sol, Marksist-Leninist Yeni Komünist Hareketten kaynaklanan tipik bir anti—Stalinist eğilim olarak tek başına gelişti. Eski Sol ve Yeni Komünist Hareket parti örgütlenmesine, kültürel bir gündem üzerinde sınıf bilincine sahip olmaya ve toplumun kitle yoğunluğu olan sanayi sektörlerinde örgütlü olmaya önem verdi.
Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım. Marksizm-Leninizm; Marx, Engels ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır.
Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütleri Konferansı, (CIPOML) dünyadaki birçok Marksist-Leninist, Hocaist partinin birleşmesi sonucunda oluşturulan enternasyonalist bir oluşumdur. Türkiye'den Emek Partisi, CIPOML üyesidir.
Bolşevik Parti/Kuzey Kürdistan-Türkiye (BP/KK-T) Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist çizgiye sahip komünist parti. Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'ten 1981 yılında kopan bir grubun oluşturduğu partidir. İlk kurulduğunda ismi Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (Bolşevik)'ti. Parti isminde geçen Kürdistan kelimesiyle ayrılıkçı bir Kürt partisi değil, halkların kardeşliği ilkesini savunan bir parti olduğunu söylemektedir.
Almanya Marksist-Leninist Partisi Almanya'daki anti-revizyonist ve Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1982'de Almanya Komünist İşçi Birliği üyeleri tarafından kuruldu.
Marksist-Leninist Parti (İspanyolca: Partido Marxista-Leninista veya kısa ismiyle Komünist yeniden inşa, 2014 yılında İspanya'da kurulan Marksist-Leninist ve Hocaist komünist parti. İspanya Komünist Partisi'nden ayrılan ve bu partiyi revizyonizm ile itham eden gruplarca yasa dışı olarak kurulmuştur.
Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55 veya bilinen adıyla Anasintaksi, 1996 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.
Yunanistan Birleşik Komünist Partisi Hareketi, 1993 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.
Benin Komünist Partisi, Benin'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti 1977'de Dahomey Komünist Birliği tarafından kuruldu. Parti, ilk olarak Dahomey Komünist Partisi adını aldı. Partinin ilk sekreteri Pascal Fantodji'dir. BKP'nin yayın organı La Flamme'dir.
Fildişi Sahili Devrimci Komünist Partisi Fildişi Sahili içinde faaliyet gösteren bir komünist partidir.
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist kısaca TKP/ML (MPM), Türkiye'de silahlı mücadele yürüten yasa dışı bir gizli komünist örgüttür. 1987 yılında Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist örgütünde yaşanan ayrılma sonucu kuruldu.
Halk demokrasisi, Marksist-Leninist partilerin yönettiği devletlerde yönetim biçimi için kullanılan bir tanımdır. Halk demokrasisi adı, komünist devletler tarafından II. Dünya Savaşı sırasında gelişen ve Avrupa ile Asya'daki bazı ülkelerde sosyalizme yeni bir geçiş biçimi olarak görülüyordu ve "burjuva demokrasisi" olarak adlandırdıkları batılı demokrasilerden ayırmak için kullanılmaktaydı. Yine komünist ideolojiye göre iktidar işçi sınıfınındı.
Almanya Komünist İşçi Birliği, Almanya'da 1970'li yıllarda aktif olan ve "K-Gruppe" olarak adlandırılan Maoist eğilimli komünist siyasi gruplardan biriydi. KABD, 5/6 Ağustos 1972'de Komünist İşçi Birliği/Marksist-Leninist (Kommunistischen Arbeiterbundes/Marxisten-Leninisten) ve KPD/ML'den ayrılan KPD/ML-Devrimci Yol (KPD/ML-Revolutionärer Weg) adlı grupların birleşmesiyle kuruldu.