İçeriğe atla

Mekik

Donanma Fiziksel Hazırlık Testininde mekik çeken Seabees'ler
Mekik yapan bir koşucu

Mekik karın kaslarını güçlendirmek, sıkılaştırmak ve şekillendirmek için yapılan bir dayanıklılık antrenmanı egzersizidir. Crunch (yarım mekik) hareketi ile benzerdir ancak mekikte hareket aralığı daha fazladır ve ek kasları çalıştırır.

Form

Hareket tipik olarak sırt yere yatırılarak, sırt kasları ve omurga üzerindeki baskıyı azaltmak için kollar göğsün üzerine veya eller başın arkasına koyularak, dizler ve ayak parmakları bükülmüş olarak başlar ve ardından hem üst hem de alt omurlar kalçadan yukarıda olan her şeyin yerden teması kesilene kadar kaldırılır. Bazı kişiler mekik hareketinin bele yüklediği aşırı yük nedeniyle tehlikeli olabileceğini[1] bu nedenle antrenman programının crunch (yarım mekik) ile yer değiştirmesi gerektiğini savunur.[2]

Mekik ve şınav gibi kuvvet egzersizleri bölgesel yağ erimesine neden olmaz. Bir "six pack''e sahip olmak için hem karın kaslarında hipertrofi (kas büyümesi) hem de karın bölgesindeki yağın az olması (ki bu ancak vücuttan bir bütün olarak yağ eksilterek yapılabilir) gerekir.[3]

Sağlık riskleri

Uygun olmayan formda yapılan tam mekik, sırt ağrısına ve belin alt kısmının kamburlaşmasına neden olarak sırt yaralanması riskini artırabilir.[4]

Ayrıca bakınız

  • Yarım mekik
  • Plank (egzersiz)

Kaynakça

  1. ^ McGill (June 1999). "Stability: from biomechanical concept to chiropractic practice". Journal of the Canadian Chiropractic Association. 43 (2): 75-88. PMC 2485366 $2. 
  2. ^ Low Back Disorders: Evidence-based Prevention and Rehabilitation. Human Kinetics Publishers. 2002. ISBN 978-0-7360-6692-1. []
  3. ^ Katch (September 1984). "Effects of sit up exercise training on adipose cell size and adiposity". Research Quarterly for Exercise and Sport. 55 (3): 242-47. doi:10.1080/02701367.1984.10609359. 
  4. ^ "Abdominal Training". 22 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Omurga</span> omurgalılarda bulunan kemikli yapı

Omurga, yani columna vertebralis vücudu destekleyen servikal, torasik, lumbar, sakral ve koksiks olarak gruplanan 26 kemikten 33 vertebradan oluşan ana yapıdır. Omurga, vücudu desteklemek üzere torasik ve pelvik uzuvların arasında bir köprü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Space Shuttle</span> NASA tarafından dünya yörüngesine insan ve techizat taşıma amaçlı yürütülmüş uzay programı

Space Shuttle, Space Shuttle programının bir parçası olarak NASA tarafından 1981-2011 yılları arasında faaliyet gösteren, kısmen yeniden kullanılabilir alçak Dünya yörüngesi uzay aracıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120'den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi. Bunun sebebi uzay mekiklerinin kullanıldıktan sonra uzun ve pahalı bakımlara ihtiyaç duymasıydı.

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

Egzersiz fizyolojisi fiziksel aktivite altında yatan fizyolojik mekanizmanın incelendiği bilim dalı. Egzersiz fizyolojisi atletlerde, spor antrenmanlarında kronik rahatsızlıkların giderilmesi, fiziksel uyumun korunması gibi alanlarla da ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel egzersiz</span>

Fiziksel egzersiz fiziksel durumu geliştirmek veya sürdürmek ve sağlık amacıyla yapılan bazı aktivitelerin icrasıdır. Düzenli fiziksel egzersiz kalp krizi, kalp ve damar rahatsızlıkları, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri ve şişmanlığın önlenmesinde önemli bir etkendir.

<span class="mw-page-title-main">Obezite</span> Aşırı vücut yağının sağlığa zarar verdiği tıbbi durum

Obezite, biriken fazla vücut yağının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek seviyede çok olması nedeniyle oluşan tıbbi bir durumdur. Bir kişinin ağırlığının kişinin boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir ölçüm olan Vücut kütle indeksinde (VKİ) genel olarak indeksi 25 kg/m2 ila 30 kg/m2 ve üzeri olanlar obez olarak kabul edilirler. Bazı Doğu Asya ülkelerinde ise daha düşük değerler kullanılmaktadır. Obezite özellikle kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, obstrüktif uyku apnesi, belirli kanser türleri ve osteoartrit gibi çeşitli hastalıkların olasılığını artırır.

<span class="mw-page-title-main">Fitness</span>

Fitness, fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan egzersizlerin bütünü için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Karın</span> Bedenin, kaburga kemiklerinden kasıklara ve pelvise kadar olan kısmı

Karın, omurgalı hayvanlarda kaburga kemiklerinden kasıklara ve pelvise kadar olan kısımdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayropraktik</span>

Kayropraktik veya kiropraktik, sinir sistemini düzenlemek amacıyla omurga, kemik ve kaslara müdahale etmeyi kapsayan alternatif tıp yöntemidir. Genel hedef omurgada var olduğu düşünülen oynamaları ortadan kaldırmaktır. Kiropraktik genellikle sözdebilim olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

KAATSU bir egzersiz tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Karın egzersizi</span>

Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.

<span class="mw-page-title-main">Squat</span>

Squat, hareketi gerçekleştiren kişinin ayakta durma pozisyonundayken kalçalarını alçaltması, sonrasında ise tekrar başlangıç pozisyonuna dönmesini içeren bir egzersiz. Egzersizin çömelme kısmında kalça ve diz eklemleri fleksiyona, ayak bileği eklemleri ise dorsifleksiyona uğrar, başlangıca dönülürken ise kalça ve diz eklemleri ekstense olur, ayak bileği eklemi de plantarfleksiyona uğrar.

<span class="mw-page-title-main">Kalistenik</span>

Kalistenik veya calisthenics durma, kavrama, itme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran çeşitli hareketlerin yapıldığı bir kuvvet antrenmanı şeklidir. Bu egzersizler genellikle ritmik olarak ve minimum ekipmanla, vücut ağırlığı ile yapılır. Çekme, itme, bükme, zıplama veya sallanma gibi hareketlerle gücü, zindeliği ve esnekliği artırmaya yönelik bir antrenmandır. Kalistenik, denge, çeviklik ve koordinasyon gibi psikomotor becerilerin yanı sıra kas ve aerobik kondisyonu da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Yarım mekik</span>

Yarım mekik veya crunch, en popüler karın egzersizlerinden biridir. Düzgün yapıldığında tüm karın kaslarını çalıştırır ancak esas olarak rektus abdominis kasını ve oblikleri (oblique) çalıştırır. Hem karın kası oluşturmayı hem de göbeği sıkılaştırmayı sağlar. Egzersiz, kası sıkılaştırmak için sporcunun kendi vücut ağırlığını kullanır ve evde yapılabilecek düşük maliyetli bir egzersiz olarak önerilir.

<span class="mw-page-title-main">Baş üstü presi</span>

Omuz presi veya askeri pres olarak da bilinen baş üstü presi pek çok varyasyonu olan bir ağırlık antrenmanı egzersizidir. Tipik olarak ayakta ya da otururken bazen de çömelerek yapılır. Bacaklar, sırtın alt kısmı ve karın kasları dengeyi korurken ağırlık başın üstünden kollar yukarıda kitlenene kadar düz şekilde kaldırılır. Egzersiz, daha büyük kollara sahip kaslı omuzlar oluşturmaya yardımcı olur ve en zor bileşik üst vücut egzersizlerinden biridir. Dünya rekoru 1997'de Rusya'da Owhe Bruno tarafından kırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Miyofilament</span>

Miyofilamentler, kas hücrelerindeki miyofibrillerin iki protein içeren filamentidir. İki protein miyozin ve aktindir. Kas kasılmasında rol oynayan kasılma proteinleridir. İki filament, çoğunlukla miyozinden oluşan kalın ve çoğunlukla aktin içeren ince bir filamenttir.