İçeriğe atla

Meissen porseleni

Meissen sert porselen vazo, yaklaşık 1730.

Meissen porseleni, (Dresden porseleni ya da Saksonya porseleni olarak da bilinen) Avrupa'nın ilk sert yapıştırma porseleni. İlk kez Ehrenfried Walther von Tschirnhaus tarafından 1708'de üretildi ve ölümünün üzerine Johann Friedrich Böttger tarafından üretilmeye devam ederek satılmaya başlandı. Porselenin Dresden yakınlarındaki Meissen'de üretimine 1710'da başlandı ve bu üretim sanatçılar ile zanaatkârların ilgisini çekerek bugün hâlen Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH adıyla bilinen porselen üreticisinin kurulmasına yol açtı.

Kaynakça

  • Ducret, S. German Porcelain and Faience. 1962.
  • Roentgen, R.E.: The Book of Meissen. Schiffer Publishing, Atglen, PA, USA 2nd edition, 1996.
  • Rückert, R. Meissner Porzellan 1710-1820. 1966.
  • Walcha, O. Meissner Porzellan 1975.
  • Walcha, O.; Helmut Reibig [editor], "Meissen Porcelain." G. P. Putnam's Sons, New York, 1981.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Porselen</span> seramik gereç

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

Süperiletkenlik, süperiletken adı verilen maddelerin karakteristik bir kritik sıcaklığın (Tc) altında derecelere soğutulmasıyla ortaya çıkan, maddenin elektriksel direncinin sıfır olması ve manyetik değişim alanlarının ortadan kalkması şeklinde görülen bir fenomendir. 8 Nisan 1911 tarihinde Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilmiştir. Ferromanyetizma ve atomik spektrumlar gibi, süperiletkenlik kuantum mekaniğine girer. Karakteristik özelliklerini Meissner efektinden alır; süperiletken, süperiletkenlik durumuna geçerken bütün manyetik alan çizgilerini içeriden dışarıya atar. Meissner efektinin görülmesi de süperiletkenliğin klasik fizik tarafından mükemmel iletkenlik olarak tasvir edilmesini olanaksız hale getirir.

<i>Dede Korkut Kitabı</i> Oğuz Türklerinin en eski epik destansı hikâyeleri

Dede Korkut Kitabı, Oğuz Türklerinin bilinen en eski epik destansı hikâyeleridir. Hikâyeler, göçebe Türk halklarının sosyal yaşam tarzları ve İslam öncesi inançları için önemli olan ahlak ve değerleri taşır. Kitabın efsanevi anlatımı, başta Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan olmak üzere Oğuz kökenli halkların kültürel mirasının bir parçasıdır. Aslen sözlü bir edebî ürün olup, 14. veya 15. yüzyılda anonim bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dresden</span> Almanyada Saksonya eyaletinin başkenti

Dresden, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Karo</span>

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Freda Meissner-Blau</span>

Freda Meissner-Blau, Avusturyalı siyâsetçi (Yeşiller).

<span class="mw-page-title-main">Kimmie Meissner</span> Amerikalı artistik patinajcı

Kimberly Claire "Kimmie" Meissner Amerikalı buz patenci. 2006 Dünya, 2007 ABD ve 2007 Dört Kıta şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Transfer baskı</span>

Transfer baskı, kağıt üzerine monokrom baskının yapıldığı kazınmış bakır veya çelik plaka kullanılarak çanak çömlek veya diğer malzemeleri süsleme yöntemidir. Daha sonra parçanın üzerine bastırılarak desen aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">Nevers fabrikası</span>

Nevers fabrikası Nevers şehrinde Fransız fayans üretim merkeziydi. Ayrıca 1844 yılında Alexandre Brongniart tarafından bir Porselen fabrikasından bahsedildi, fakat onun hakkında az şey bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rouen fabrikası</span>

Rouen fabrikası (1673-1696) Normandiya, Rouen’de yer alan fayans ve Porselen üreten en ilk Fransız fabrika’sıydı.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Cloud porseleni</span>

Saint-Cloud porselen Fransız kasabası Saint-Cloud’da 17nci yüzyıl sonundan 18nci yüzyıl ortalarına kadar üretilen bir yumuşak hamur porselen türüydü.

<span class="mw-page-title-main">Conrad Schumann</span> Berlin Duvarının yapımından sonraki ilk kaçaklardan

Hans Conrad Schumann, Berlin Duvarı'nın yapımından sonraki ilk kaçaklardandır. Dikenli tellerin üzerinden atladığı fotoğrafı Soğuk Savaş'ın en bilinen fotoğraflarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya Elektörlüğü</span> Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu devleti

Saksonya Elektörlüğü, bazen Yukarı Saksonya olarak da adlandırılan bir Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu devleti. İmparator IV. Karl, 1356 Altın Boğası ile Askanya dükalığı Saksonya-Wittenberg'e elektörlük statüsü verdiğinde kuruldu. Askanya Hanedanı'nın soyunun tükenmesiyle ülke 1423 yılında Meissen Prensliği'nin başındaki Wettin Hanedanı'na verildi. Bir dönem Meissen'den ülkeyi yöneten hanedan daha sonra başkenti Dresden'e taşıdı. 1806'da imparatorluğun yıkılışından sonra Wettin elektörleri Saksonya Kralı unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mişkofça</span>

Miskolc, Osmanlı kaynaklarında Miskofça, Macaristan'ın kuzeydoğusunda yer alan bir şehirdir. Bir ağır sanayi şehri olan Miskofça, 2013 yılı sayımına göre nüfus olarak Budapeşte ve Debrecen' in ardından ülkenin üçüncü büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich August Meissner</span>

Heinrich August Meissner ya da Meissner Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki demiryolu ağından büyük ölçüde sorumlu olan Alman mühendis. İmparatorluğa olan hizmetleri dolayısıyla Paşa unvanını elde etti. Daha sonra Türkiye'deki demiryolu ağının yönetiminde de görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kakiemon</span>

Kakiemon, Arita, Japonya'dan bir çömlekçi. Kakiemon, 17. yüzyılda kendi dekoratif stilini geliştirdi. Tarz, Almanya'da Meissen, Fransa'da Chantilly ve İngiltere'de Chelsea gibi 18. yüzyılda ortaya çıkan yeni Avrupa porselen fabrikaları tarafından hızla kopyalandı. Bu çömlekçi ailesi hala var. Mevcut Kakiemon artık Kakiemon XV.

Johann Claudius Herr, alternatif olarak Klaudius Herr veya Claudius Heer olarak da yazılır, Avusturyalı bir ressam ve minyatürcüydü. Viyana Porselen Fabrikası'nın istisnai bir sanatçısı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Porselen diş</span>

Diş porseleni, kozmetik diş hekimliği'nde kuronlar, diş köprüsü ve diş kaplama'lar oluşturmak için kullanılan bir diş malzemesi'dir. İçeriği alüminyum oksit, zirkonyum dioksit veya zirkonya'dan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Seladon</span>

Seladon, hem yeşil eşya olarak da bilinen yeşim yeşili seladon renginde sırlanmış eşyaları hem de ilk olarak yeşil eşyalarda kullanılan, daha sonra diğer porselenlerde kullanılan, genellikle küçük çatlaklara sahip bir tür şeffaf sırı ifade eden çömlekçilik terimidir. Seladonların kökeni Çin'de olsa da bu terim tamamen Avrupa kökenlidir ve Zhejiang eyaletindeki Longquan kireç ocakları gibi önemli ocaklar seladon sırlarıyla ünlüdür. Seladon üretimi daha sonra Japonya ve Kore gibi Doğu Asya'nın diğer bölgelerine ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerine yayıldı. Sonunda Avrupa çömlekçiliği bazı parçalar üretti, ancak bu hiçbir zaman orada önemli bir unsur olmadı. Daha ince parçalar porselendendir, ancak hem renk hem de sır taş ve topraktan üretilebilir. Daha önceki Longquan seladonlarının çoğu, taş eşya ve porselen sınırındadır ve Çin'in porselen tanımlarını karşılamaktadır ancak Avrupa porselen tanımlarını karşılamamaktadır.