İçeriğe atla

Meiji (imparator)

Meiji
Japonca明治天皇
İmparator Meiji
Japonya İmparatoru
Hüküm süresi3 Şubat 1867 – 30 Temmuz 1912
Taç giymesi12 Eylül 1868
Önce gelenKōmei
Sonra gelenTaişo
Başbakanlar
Liste
  • Hirobumi Itō
    Kiyotaka Kuroda
    Sanetomi Sanjō
    Aritomo Yamagata
    Masayoshi Matsukata
    Shigenobu Ōkuma
    Tarō Katsura
    Kinmochi Saionji
Veliaht(lar)Prens Taişo
Doğum3 Kasım 1852(1852-11-03)
Kyoto, Feodal Japonya
Ölüm30 Temmuz 1912 (59 yaşında)
Tokyo, Japonya İmparatorluğu
Defin13 Eylül 1912
Fushimi Momoyama no Misasagi (Japonca伏見桃山陵), Kyoto
Eş(ler)iİmparatoriçe Shōken
Çocuk(lar)ıPrens Taişo
Masako, Prenses Takeda
Fusako, Prenses Kitashirakawa
Nobuko, Prenses Asaka
Toshiko, Prenses Higashikuni
Tam adı
Mutsuhito (睦仁)
HanedanJapon İmparatorluk Ailesi
BabasıKōmei
AnnesiNakayama Yoshiko
DiniŞinto
İmza

İmparator Meiji (明治天皇, Meiji-tennō), asıl adı Mutsuhito (睦仁; d. 3 Kasım 1852 - ö. 30 Temmuz 1912), 1867-1912 yılları arasında Japon imparatoru. Japonya'nın modernleşmesinde önemli rol oynadı.

İmparator Kōmei'nin ikinci oğluydu. 1860 yılında veliaht prens ilan edildi. Babasının ölümü üzerine 1867 yılında tahta çıktı. Ertesi yıl samurayların yardımıyla Tokugawa Şogunluğu'na son vererek yönetimi fiilen eline aldı.

Babasının aksine modernleşme akımını destekleyerek 1868 yılında Japonya'yı Batılılaşma yoluna sokan Beş Maddelik Ant'ı yayımladı. 1871 yılında feodal toprak düzenini kaldırdı. 1872 yılında yeni bir okul sisteminin kurdu. 1885 yılında hükûmette kabine sistemini benimsedi. 1889 yılında Anayasa'yı yürürlüğe koydu. 1890 yılında bir parlamento oluşturdu.

1894-95 Birinci Çin-Japon Savaşı ve 1904-05 Rus-Japon Savaşı'nda etkin rol oynadı. 1910'da Kore'nin Japonya'ya ilhakıyla ilgili bir ferman çıkardı.

Yaşam biçimiyle de Batı düşünce ve buluşlarının Japon kültürü temeli üzerine oturtulmasına örnek oldu. Geleneksel Japon tarzında yazdığı 100 bin kadar şiiri vardır.

Ayrıca bakınız

  • Meiji dönemi

Kaynakça

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Kōmei

Japonya İmparatoru

1867–1912
Sonra gelen:
Taişo

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Yoshinobu</span>

Tokugawa Yoşinobu , Meiji çağdaşlaşması öncesi Japonya'sının en önemli politikacılarından biridir. Japonya'nın son Şogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saigō Takamori</span> Japon samuray, asker ve siyasetçi (1828-1877)

Saigo Takamori (西郷隆盛), Japon samuray, asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Taişo (imparator)</span> 123. Japonya imparatoru (1912–1926)

Taişo, 1912-1926 arasında Japon imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Taişo Dönemi</span>

Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kemmu Restorasyonu</span>

Kenmu Restorasyonu (1333-1336), Japonya tarihinde Kamakura ve Muromachi dönemleri arasında önemli siyasi olayların gerçekleştiği üç yıllık bir dönemdir. Restorasyon İmparator Go-Daigo'nun siyasi iktidarı imparatorluk sarayına geri getirerek bir yüzyıl boyunca süren askeri yönetimin yerine sivil hükûmeti yeniden inşası çabasıydı. Ancak restorasyon başarısızlıkla sonuçlandı ve siyasi iktidar Ashikaga şogunluğunun (1336-1575) eline geçti. Bu dönemde Japonya İmparatoru 1867 yılındaki Meiji Restorasyonu'na kadar son kez gerçek yetkilere sahip oldu.

<i>Bakumatsu</i>

Bakumatsu, Edo döneminin son yıllarını kapsamaktadır. 1853-1867 yılları arasında Japonya sakoku adı verilen dış dünyadan yalnızlaşma politikasından vazgeçti ve Tokugawa şogunluğu yerini Meiji Hükümetine bırakmıştır. Bu dönemdeki en önemli ideolojik-politik bölünme Ishin shishi adlı imparator yanlısı milliyetçiler ile shinsengumi adlı şogunluk güçleri arasında idi.

<span class="mw-page-title-main">Kōmei (imparator)</span> 121. Japonya imparatoru (1846–1867)

İmparator Kōmei, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 121. imparatorudur. Saltanatı 1846'den 1867 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Tapınağı</span> Şinto tapınağı, Tokyo, Japonya

Meiji Tapınağı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Shibuya semtinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak İmparator Meiji ile İmparatoriçe Shōken'ın ruhlarına adanmıştır. Tapınak imparatorun mezarı olmayıp mezar Kyoto'nun güneyindeki Fushimi semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kuroda Kiyotaka</span> Japon general (1840 – 1900)

Kuroda Kiyotoka Japon politikacı. Meiji döneminde Japonya'nın başbakanlığını yapmıştır, Japonya'nın ikinci başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Iwakura Tomomi</span> Japon siyasetçi (1825 – 1883)

Iwakura Tomomi, Bakumatsu ve Meiji döneminde yaşamış Japon siyasetçi. Japonya'nın feodalizmden moderniteye geçişini gören Meiji Restorasyonu'nun önde gelen isimlerinden biriydi.