İçeriğe atla

Mehpare Karamenderes

Mehpare Karamenderes
DoğumVarna, Bulgaristan
UyrukTürkiye
AlanıOrkestra şefi
Sanat eğitimiVarna Konservatuvarı, Moskova Gnessin Müzik Okulu

Mehpare Karamenderes, orkestra şefi.

Bulgaristan'ın Varna kentinde doğdu. Müziğe yedi yaşında başladı.[1] Bulgaristan'ın önde gelen keman pedagoglarından Ivan Jergovski, Peter Hristoskov ve Georgi Badev ile çalışmalarını tamamlayarak Varna Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Daha sonra iki yıl Vratza Filarmoni Orkestrası'nda grup şefi olarak çalıştı. Özel davet ile Sofya Oda Orkestrasında başkemancı olarak görev aldı.

1990 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. Aynı yıl İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrasına kadrolu keman sanatçısı olarak atandı. 1992 yılında Moskova Gnessin Müzik Okulu'nda Orkestra Şefliği sınavını kazandı. İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'ndan ayrılan Karamenderes, Moskova'da orkestra şefliği eğitimine başladı. Eğitimi süresince Kemal Abdullayev, Veronica Dudarova, Sergei Sripka ve Nicolai Nekrasov gibi ünlü şeflerle çalışarak eğitimini tamamladı.

Türkiye'ye dönerek İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde bir buçuk yıl Orkestra Şefi olarak görev aldı. Uyuyan Güzel bale temsillerini yönetti. Bunun yanı sıra İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (1997-1998), İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (2000), Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (2004), Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile konserler yaptı. Ayrıca Antalya Devlet Opera ve Balesi ile Arşın Mal Alan operetini yönetti. Birinci Ulusal Gülden Turalı Keman Yarışması'na jüri üyesi olarak davet edildi, aynı zamanda Mersin Oda Orkestrası ile konser yaptı. 2001-2004 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2004'te görevinden istifa etti. Şeflik kariyerini sürdürmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Mehpare Karamenderes Bayramoğulları". 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Ender Sakpınar, müzisyen, besteci.

Orhan Şallıel Türk orkestra şefi.

Aytuğ Ülgen Türk müzikolog, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Ferhang Hüseyinov</span>

Ferhang Hüseyinov Azeri-Sovyet besteci, keman sanatçısı ve eğitimcidir.

Bülent Evcil, Türk flütçüdür.

Çağatay Akyol, Türk arpist.

Numar Pekdemir, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığı, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Antalya Devlet Senfoni Orkestrasının sanatçı müdürlüğü yapmış kontrbasçıdır.

Oğuzhan Balcı, Türk kemancı, orkestra şefi, besteci.

<span class="mw-page-title-main">İnci Özdil</span> senfoni orkestrası şefi

İnci Özdil, Türk orkestra şefi.

Lerzan Tuncer, Marimba vibrafon sanatçısı.

Tolga Taviş, Türk orkestra şefi, aranjör, besteci ve eğitimcidir.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şensoy</span> kemancı, orkestra şefi, besteci

Hakan Şensoy, kemancı, orkestra şefi, besteci.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.