İçeriğe atla

Mehmet Tuğrul Tekbulut

Mehmet Tuğrul Tekbulut
Doğum1958 (65-66 yaşında)
Çorlu, Tekirdağ, Türkiye
EğitimBoğaziçi Üniversitesi (lisans, yüksek lisans)
Sabancı Üniversitesi (yüksek lisans)
Meslekİş insanı
OrganizasyonLogo Yazılım

Mehmet Tuğrul Tekbulut (d. 1958) Türk girişimci, iş insanı, melek yatırımcıdır. Tekbulut, Logo Yazılım'ın kurucusu ve halen Yönetim Kurulu Başkanı'dır.[1]

1984 yılında Tekbulut'un temellerini attığı Logo Yazılım, 2000 yılında Türkiye'de halka açılan ilk bilişim şirketi ünvanını elde etti. Logo Yazılım, bugün Türkiye'nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi konumundadır.[2]

Türkiye'de yazılım sektörünün kurulmasına ve sanayiye dönüşmesine öncülük eden Tekbulut, Türkiye Bilişim Vakfı ve Yazılım Sanayicileri Derneği'nin kuruluşunda görev aldı.[1] TÜSİAD Girişimcilik ve Yenilikçilik Çalışma Grubu'nu kurdu. 2006-2009 yılları arasında Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD'ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü.[1]

Logo Grup altında Logosoft ve Logomotif markalarını da kuran Tekbulut, kişisel girişimleriyle Berqnet ve Timus Networks, melek yatırımcı olarak ise Pinoo Robotics markalarını hayata geçirdi.[3]

Eğitim hayatı

1958 yılında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde doğan Mehmet Tuğrul Tekbulut, 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.[1] 1983'te aynı bölümden yüksek lisans derecesini aldı.[1] Harvard Business School bünyesinde Owner and President Management programını 1999 yılında bitiren Tekbulut, 2006 yılında ise Sabancı Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü'nden yüksek lisans derecesi aldı.[1]

İş hayatı ve Logo Yazılım

Mehmet Tuğrul Tekbulut, yüksek lisans eğitimine devam ederken Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Enstitüsü'nde göreve başladı.[4] Biyomedikal sektöründe kısa süren bir profesyonel yaşamdan sonra, yedi mühendis arkadaşıyla birlikte, Kadıköy'deki Yazıcıoğlu İş Hanında küçük bir dükkânda Bil-Ge Sistem Geliştirmeyi kurarak yazılım geliştirme işine atıldı.[4] İstenilen başarıya ulaşamayan Bil-Ge'yi takımdan iki arkadaşı ile birlikte devralarak 1985 yılından itibaren Logo Yazılım adıyla faaliyetlerine devam ettiler.[4] Sonraki yıllarda hızlı bir büyüme gösteren Logo Yazılım, geliştirdiği teknolojilerle, kullanıcı deneyimine verdiği önemle birçok sektör ödülü aldı.[4] Satış, dağıtım ve pazarlamaya getirdiği yeniliklerle, Türkiye'de yazılımın bir sektör olarak kurulması ve gelişmesi sürecine liderlik etti.[4]

Logo Yazılım, Mehmet Tuğrul Tekbulut'un yönetimi altında Mayıs 2000'de halka arzını gerçekleştirdi ve 8 Mayıs 2000'de borsada işlem görmeye başladı.[5] Logo Yazılım, tüm varlıkları fikrî mülkiyet sınırı içinde kalan bir firmanın ilk kez halka açılmasını sağladı. Böylece diğer fikrî mülkiyete dayalı işletmelerin de halka açılarak, sermaye edinmelerinin ve ekonomiye katkıda bulunabilmelerinin önünü açtı.

Siber güvenlik yatırımları

Mehmet Tuğrul Tekbulut'un kurulmasına katkıda bulunduğu Gebze 23 Nisan Bilim ve Sanat Merkezi.

Siber güvenlik alanında da yatırımlar yapan Tekbulut, Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri A.Ş. altında 2013 yılında siber güvenlik şirketi Berqneti kurdu.[3] 2021'de yine bu alanda bir adım atarak bulut tabanlı siber güvenlik ve ağ yönetim platformu LOKInin TRAngels melek yatırımcılara ait hisselerinin tamamını satın aldı.[3]

Son olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kurduğu Timus Networks, ZTNA ve SASE teknolojileri ile modern iş yerlerinin ağ güvenliği ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış bir platformdur.[3] Timus Networks, 2022'de TechOne Venture Capital'den 10 milyon dolar değerleme ile 1 milyon dolar yatırım aldı.[3]

Kişisel yaşamı

Mehmet Tuğrul Tekbulut'un finanse ettiği Gebze'de bulunan lise.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarında tanıştığı Leyla Tekbulut ile evli olan Mehmet Tuğrul Tekbulut, 2 çocuk babasıdır.

Eğitim yatırımlarına önem veren Tekbulut, 2017 yılında Millî Eğitim Bakanlığına ait Mehmet Tuğrul Tekbulut Bilişim Lisesi'nin kurulmasını finanse etti.[6] Millî Eğitim Bakanlığınca, üstün yetenekli öğrencilerin ders dışı saatlerde bilim, teknoloji ve sanat dallarında özel eğitime tabi tutulduğu Gebze BİLSEM'in (Bilim ve Sanat Merkezi) Bilişim lisesiyle sinerjik bir şekilde kurulması işini üstlendi.[7] Gebze BİLSEM'in, temeli 2021 yılında atılan ve 23 Nisan Bilim ve Sanat Merkezi adıyla faaliyete geçen yeni yerleşkesinin resmi açılışı 2023 Ekim ayında gerçekleşti.[8]

Üyelikleri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Yönetim Kurulu". logo.com.tr. 24 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Hisse Değerleri ve Oranları". isyatirim.com.tr. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2023. 
  3. ^ a b c d e Ulukan, Gözde (11 Ağustos 2022). "Tuğrul Tekbulut, siber güvenlik sektöründe Timus Networks ile hedefini büyütüyor". webrazzi.com. 24 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  4. ^ a b c d e "29 Ocak 2011 – Logo BS Kurucusu". youtube.com. 29 Ocak 2011. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Logo yazılım 29 bin liradan satılacak". hurriyet.com.tr. 27 Nisan 2000. 28 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Tekbulut'tan eğitime büyük destek". demokratkocaeli.com. 16 Ağustos 2017. 24 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  7. ^ "23 Nisan Bilim ve Sanat Merkezi'nin temeli atıldı". demokratkocaeli.com. 25 Ekim 2021. 24 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  8. ^ "BAKAN TEKİN, GEBZE 23 NİSAN BİLİM VE SANAT MERKEZİNİN AÇILIŞINI YAPTI". meb.gov.tr. 27 Ekim 2023. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

Yapı ve Kredi Bankası veya kısaca Yapı Kredi, 1944 yılında İstanbul'da Kazım Taşkent tarafından kurulan Türkiye'nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası.

<span class="mw-page-title-main">Arzuhan Doğan Yalçındağ</span> Türk iş kadını

Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD'ın seçilmiş ilk kadın başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">HAVELSAN</span> Türk askeri yazılım şirketi

HAVELSAN AŞ (adının açılımı: Hava Elektronik Sanayii), 1982 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin yazılım mühendisliği alanındaki ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile kurulmuş olan bir şirkettir. 1985 yılından itibaren şirket yabancı ortaklarından ayrılarak %98'i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na ait olan bir kuruluş haline gelmiştir. Şirket merkezi Ankara'da olmakla birlikte birçok farklı ilde ve yurt dışında ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Halil İbrahim Özer,, Türk iş insanı.

Kenan Eyüp Şahin, Türk-Amerikan mühendis, girişimci, akademisyen ve iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

KoçSistem, Koç Holding bünyesinde yer alan bilgi teknolojileri şirketi.

Aydın Köksal Türk elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dil bilimci. Türkiye Bilişim Derneğinin onursal başkanı, Bilişim AŞ'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Bununla birlikte bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım, veri tabanı gibi 2500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmıştır.

Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı yatırım sağlayan zengin bireydir. Küçük fakat artan sayıda melek yatırımcı kitle fonlamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yatırım yapmakta veya melek yatırımcı grupları şeklinde örgütlenerek sermaye havuzları oluşturmakta ya da portföy şirketlerine tavsiyeler sağlamaktadırlar.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erol Bilecik</span> Türk iş ve spor insanı

Nevres Erol Bilecik Türk iş insanı, eski Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Index Grup CEO'su.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span> İstanbul, Sarıyerde bulunan devlet lisesi

Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul, Sarıyer'de bulunan bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesidir. Evyap ailesi tarafından 1998 yılında, Evyap'ın kurucusu Mehmet Rıfat Evyap'ın vasiyeti üzerine yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Logo Yazılım</span>

Logo Yazılım, Gebze, Kocaeli merkezli Türk iş yazılımı şirketidir. Temelleri 1984'te atılan şirket, resmî olarak 1986 yılında kurulmuş olup 4 farklı ülkede, 13 farklı noktada 1.600'den fazla çalışanı ve 1.000'i aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir. Mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketlere iş yazılımı çözümleri sunmaktadır.