İçeriğe atla

Mehmet Topaç

Mehmet Topaç
Türkiye Adalet Bakanı
Görev süresi
26 Haziran 1988 - 30 Mart 1989
Başbakan Turgut Özal
Yerine geldiğiMahmut Oltan Sungurlu
Yerine gelenMahmut Oltan Sungurlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
17. ve 18. Dönem Milletvekili
Görev süresi
24 Kasım 1983 - 1 Eylül 1991
Seçim bölgesi1983 – Uşak
1987 – Uşak
Kişisel bilgiler
Doğum 1939
Uşak
Ölüm 29 Eylül 1994 (55 yaşında)
Ankara
Partisi Anavatan Partisi (1983-1991)
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Mehmet Topaç (1939, Uşak, Türkiye - 29 Eylül 1994, Ankara), Türk Hukukçu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Avukatlık, 17. ve 18. Dönem Uşak Milletvekilliği ile Adalet Bakanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babasıydı. 29 Eylül 1994 tarihinde Ankara'daki avukatlık bürosunda 2 DHKP/C militanı tarafından düzenlenen suikast sonucu öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ Gönül, Bahadır (26 Haziran 2022). "Terör Örgütlerinin İdeolojik ve Örgütsel Yapısı 3: DHKP-C". Stratejik Ortak. 12 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Mahmut Oltan Sungurlu
Türkiye Adalet Bakanı
26 Haziran 1988 - 30 Mart 1989
Sonra gelen:
Mahmut Oltan Sungurlu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin illeri</span> Türkiye Cumhuriyetinin birinci düzey idari bölümü

Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir, Uşak</span>

Yenişehir, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karacahisar, Uşak</span>

Karacahisar, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Mende, Uşak</span> köy

Mende, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yavi, Uşak</span>

Yavi, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Ahmet Tahtakılıç, Türk siyasetçidir.

Hasan Fehmi Güneş, Türk siyasetçi.

Abdurrahman Ferit Alpiskender, Türk siyasetçi.

Gürhan Titrek, Türk siyasetçidir.

Ali Akarsu, Türk bürokrat.

Mahmut Fikret Karakoyunlu, Türk bürokrat.

Ali Rıza Akbıyıkoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Sultangazi saldırısı</span>

11 Eylül 2012'de, İstanbul'un Sultangazi ilçesi Gazi mahallesindeki 75. Yıl Polis Merkezine bir intihar saldırısı düzenlendi. Binaya girmeye çalışan bir kişi, polislerin engellemesi nedeniyle içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları binanın girişinde patlattı. Saldırgan olay yerinde, yaralanan bir polis ise hastaneye kaldırıldığı esnada öldü. Dördü polis, üç ya da dördü sivil olmak üzere toplam 7 ya da 8 kişinin yaralandığı saldırıyı, yapılan soruşturma sonrasında Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. DHKP-C de yaptığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz'da 75. Yıl Polis Merkezine bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürülmesi, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

Zerrin Sarı, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (DHKP-C) Musa Aşoğlu ve Seher Demir Şen ile birlikte üç liderinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Tuzla Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Tuzla ilçesi İstasyon Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Çayırova Tren İstasyonu</span> Gebze, Kocaelide bir tren istasyonu

Çayırova Tren İstasyonu, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Türkiye-DHKP-C çatışması, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi ile Türk güvenlik güçleri arasında 1990 yılından beri süren çatışmaları kapsamaktadır. İlk olarak 1990'ların başında siyasi suikastlarla başladı ve daha sonraki yıllarda intihar saldırıları ve silahlı çatışmalar halinde tırmandı.

Remzi Savaş; Türk akademisyen ve heykeltıraş.