İçeriğe atla

Mehmet Ragıp Karcı

Mehmet Ragıp Karcı
Doğum14 Haziran 1945 (79 yaşında)
Siverek
Ölüm26 Şubat 2020 (74 yaşında)
Ankara
Defin yeriKarşıyaka Mezarlığı, Ankara
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekKameraman belgeselci Şair

Mehmet Ragıp Karcı (14 Haziran 1945, Siverek - 26 Şubat 2020, Ankara),[1] Türk kameraman, belgeselci ve şair.

TRT'de kameraman olarak çalışmış; Ilgaz, Kaçkar Dağı, Yusufeli ile ilgili belgesel filmler yönetmiştir. Bir saz ve saz yapım ustası olarak da bilinen Karcı'nın halk müziğine ilgisi, şiirlerine de yansır.[2] 2016 yılında şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülüne değer görülmüştür.[3] Adı, Milli Eğitim Bakanı olan arkadaşı Nabi Avcı'nın emri ile Siverek'te bir liseye verilmiştir.[4]

Yaşamı

1945 yılında Siverek'te doğdu. İlk ve ortaokulu Siverek'te okudu. Erzincan Askerî Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini, Ziya Gökalp Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden yükseköğrenim gördü. TRT'de kamera asistanlığı yaptı; stüdyo kamera servisinde görev yaptıktan sonra yapımcı-yönetmen olarak Eğitim-Kültür Programları Müdürlüğü'nde çalıştı ve bu görevindeyken emekliye ayrıldı.[5] Emekli olduktan sonra valiliklere, Kültür Bakanlığı'na belgeseller hazırladı.[4]

Davut Sulari, İsmail Daimi, Terzi Fehmi gibi saz ustalardan saz çalmayı ve türküyü öğrenen Karcı, 1966 yılında Türkiye çapında düzenlenen bir saz çalma yarışında Orhan Gencebay, Cinuçen Tanrıkorur ve Arif Sağ'ın ardından derece aldı.[] Sünni olmasına rağmen kameramanlık yaptığı dönemde "Alevi Dedesi" olarak tanındı.[4]

Şiir ve şiir yazılarını Mavera, Kayıtlar, Edebiyat ve Dergah gibi dergilerde yayımladı. İlk kitabı "Yeni Bir Sevda Süleymânı" 1986'da yayımlandı.[6] 1988 - 2006 arasında yayımladığı tüm şiirleri 2016'da "Tut Elimden Düşmeyelim" adlı kitapta topladı.[2] Bu kitap ile 2016 yılında şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'ne değer bulundu.[3]

Mehmet Ragıp Karcı 26 Şubat 2020 tarihinde Ankara'da öldü.[7]

Kitapları

  • Yeni Bir Sevda Süleymanı (1986)
  • Bir Başkasının Kitabı (1996)
  • Yakarış Temrinleri (2006)
  • Tut Elimden Düşmeyelim (2016)

Belgeselleri

  • Dört Mevsim Ilgaz (1995)
  • Ardanuç (1995)
  • Kaçkar (1996)
  • Yusufeli İçin Methiye (1998)

Ödülleri

Kaynakça

Genel
Özel
  1. ^ Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Bilgi Sistemi, Karşıyaka Mezarlığı, Ada: T-19-A, Parsel: 1305
  2. ^ a b "M. Ragıp Karcı'nın Toplu Şiirleri". Türkiye Yazarlar Birliği web sitesi. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  3. ^ a b c "2016 Yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" Açıklandı". Türkiye Yazarlar Birliği. 28 Şubat 2017. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2017. 
  4. ^ a b c "Şair Mehmet Ragıp Karcı ile Özel Röportajımız". Siverekgenclik.com, 28 Nisan 2016. 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  5. ^ "Ragıp Karcı". Kameraarkasi.org sitesi,. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  6. ^ Deniz, İhsan. "On yılda bir kitap çıkaran şair". Yeni Şafak, 2 Nisan 2007. 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  7. ^ "Şair, yazar ve yönetmen Mehmet Ragıp Karcı hayatını kaybetti". 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Adil Özder</span>

Mustafa Adil Özder, Türk folklor araştırmacısı, yazar ve şair.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Durbaş</span> Türk şair ve gazeteci

Refik Durbaş, Türk şair, gazeteci ve yazardır.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Koca Mehmed Ragıp Paşa</span> 137. Osmanlı sadrazamı

Koca Ragıp Paşa, - Osmanlı devlet adamı, diplomat, şair, kütüphaneci, çevirmen. III. Osman ve III. Mustafa saltanatında 11 Ocak 1757 - 8 Nisan 1763 tarihleri arasında altı yıl iki ay yirmi sekiz gün sadrazamlık yapmış bir devlet adamıdır. Şair kişiliği ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Vecihi Timuroğlu</span> Türk yazar, şair, araştırmacı

Sadık Vecihi Timuroğlu, Türk yazar, şair, araştırmacı. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) kurucu üyesidir.

Mesut Uçakan, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arif</span> Türk şair ve gazeteci

Ahmed Arif, Türk şair ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Metin Eloğlu</span> Türk şair ve ressam

Metin Eloğlu,, Türk şair ve ressam.

Mehmet Ragıp, Türk şair, deneme yazarıdır.

Hidayet Karakuş, Türk şair, yazar, öğretmen.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.

2016 Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2016 yılının yazar, fikir adamı ve sanatçılarına verilen ödüllerdir.

Sevda Sözleri, Cemal Süreya'nın 1984'te Uçurumda Açan ile birlikte, 1990'da toplu şiirlerle Can Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Kitaptaki şiirler şairin Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Sıcak Nal, Göçebe, Güz Bitigi, Uçurumda Açan, Kalanlar adlı şiir kitaplarının bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Ayrıca daha sonraki baskılarında dergilerde ve mektuplarda kalmış yirminin üstünde şiiri de içermektedir. Notos edebiyat dergisi tarafından 2012'de hazırlanan "Alternatif 100 Temel Eser" listesinde 19. sırada yer alırken Kitap-lık dergisinin Türkiye'nin kuruluşunun 75. yıldönümü sebebiyle 1998'de hazırladığı "75 Yılda 75 Kitap listesi"nde 75. sırada yer almıştır. Kitap, Ekim 1995'ten itibaren Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Uçurumda Açan, Cemal Süreya'nın 1984'te Can Yayınları tarafından yayımlanan Sevda Sözleri içinde yer alan kitabıdır. "Üzerinden Sevişmek", "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" ve "Taşıran Damla" adlı üç bölüm ve otuz beş şiirden oluşmaktadır. Yayımlandığı zaman ses getiren bir kitap olmamıştır. Kitaptaki şiirler, 1977-1984 yıllarında Türkiye Yazıları, Oluşum, Yusufçuk, Papirüs, Hürriyet Gösteri, Yaşam İçin Şiir ve Aydan Aya dergilerinde yayımlanmıştır. "Üzerinden Sevişmek" bölümünde aşk şiirleri varken "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" bölümündeyse roma rakamlarıyla altı şiir yer almaktadır. Süreya bu bölümdeki seriyi yirmi ila otuz ay sürdürmeyi plânlarken eşi Zühal Tekkanat'a yazdığı mektupta bu seriyle yazmadığı şiirleri telafi edeceğini söylemiştir ve bu serideki şiirler Süreya'nın Ankara anılarını ve izlenimlerini taşımaktadır. "Taşıran Damla" bölümündeyse portre şiirler ağırlıktadır.