İçeriğe atla

Mehmet Muhlis Koner

Mehmet Muhlis Koner (d. 1886, Konya, Türkiye), (ö. 21 Ekim, 1957), Türk siyasetçi.

Uzun yıllar Konya lisesinde ve çeşitli okullarda Fransızca, psikoloji, sosyoloji, mantık, felsefe ve edebiyat dersleri verdi. Konya'da yayınlanmakta olan Babalık başta olmak üzere yerel gazete ve dergilerde çeşitli konularda yazılar yazdı. Yazı ve çalışmalarıyla devrin valisi Muammer Bey'in dikkatini çekti ve genç yaşlarda Konya Belediye Başkanlığına getirildi. Millî Mücadele yıllarında bu görevini sürdürdü. İstiklal savaşı süresince Millî Kuvvetlere erzak ve mühimmat sağlanmasına yardımcı oldu. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti faaliyetlerinde görev aldı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1927 yılında Adana Millî Eğitim Müdürlüğüne getirildi. Bir süre de Eskişehir Millî Eğitim Müdürlüğünde bulundu. 1945 yılında Selçuk isimli gazeteyi çıkarmaya başladı. 1947 yılında tekrar Konya Belediye Başkanı seçilince yoğun işleri dolayısı ile gazetesini kapatmak zorunda kaldı. Konya'ya elektrik santralini getirdi. Yeni Pazar ve hal binalarını yaptırdı. Alaaddin Tepesini ağaçlandırdı ve Müze Caddesini açtırdı. İlk Belediye Başkanlığı döneminde de Konya'da 1917 yılında ilk atlı tramvay tesisini de o kurdu.

Konya'da yayınlanan başta Babalık, Öğüt, Konya, Yeni Konya, Yeni Meram olmak üzere, İstanbul'da ve Ankara'da yayınlanan Şehbal ile Din Yolu mecmualarında çeşitli konularda yazılar yazdı.

Eserleri

  • Görüşlerim,
  • Gelin-Kaynana,
  • Ayaşlı Şakir,
  • Konya ve Rehberi,
  • Mesnevinin Özü

İlgili Araştırma Makaleleri

Galip Erdem, Türk gazeteci ve köşe yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Avcı</span> Türk politikacı, akademisyen ve yazar

Nabi Avcı,, Türk iletişim bilimci, bürokrat, bakan. Avcı, 2016 ile 2017 yılları arasında kültür ve turizm bakanlığı görevini sürdürdü. 2013-2016 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükûmetlerde millî eğitim bakanı olarak yer aldı.

Zübeyir Yetik, 1 Ocak 1941 tarihinde Siverek'te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar'da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa'da okudu. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Manisa ve İzmir'de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi nde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı programında lisansüstü öğrenim gördü.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Yenal</span> Türk futbolcu

Ulvi Ziya Yenal, Türk eski millî futbolcu ve spor yöneticisi. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmında kaleci pozisyonunda oynamış, bazı maçlarda ise forvet hattında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kılıçkan</span> Türk bezeme sanatçısı ve yazar

Hüseyin Kılıçkan, Türk bezeme sanatçısı, yazar ve eğitimci.

Mehmet Atalay,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Banguoğlu</span> Türk siyasetçi

Hasan Tahsin Banguoğlu, Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Reşit Galip</span> Türk siyasetçi ve doktor

Mustafa Reşit, Türk siyasetçi ve doktor.

Hüseyin Agâh Levent, Cumhuriyet dönemi edebiyat tarihçisi ve siyasetçisi.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Nezih Demirkent, Türk gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Kaya</span>

Fahri Kaya, Türk öğretmen, öykücü ve şair.

Ahmet Hamdi Ülkümen, Nebizade Hamdi Bey, Türk gazeteci, siyasetçi, eğitimci.

Işın Eliçin, Türk gazeteci ve televizyon sunucusu.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

Hakkı Teke, Türk bürokrat.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Alpay Kabacalı, kültür sorunları ve Türk demokrasisi başta olmak üzere çeşitli konularda yazdığı kitapları ile tarih alanında pek çok yapıtı bulunan Türk yazardır.

Ali Gümüş, Türk millî sporcu, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Konyalı</span>

İbrahim Hakkı Konyalı, Türk tarih araştırmacısı ve kitabe uzmanı.