İçeriğe atla

Mehmet Kum

Mehmet Uluğ
1940'ların başında Mehmet Kum
Doğum10 Mart 1922
Manisa
Ölüm15 Haziran 2011
İstanbul
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MeslekPilot
Mehmet Kum, Galip Demirağ, Ömer İnönü, Nuri Demirağ ve Erdal İnönü ile birlikte, 1941

Mehmet Kum (10 Mart 1922, Manisa - 15 Haziran 2011, İstanbul), Türk uçak mühendisi ve pilot.[1] 1939 yılında Yüksek Mühendis Mektebi'nde (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi) üniversite hayatına başlayan Kum, üniversite zamanında Nuri Demirağ Tayyare Fabrikası'nda staj yapmaya başladı.[2] Gök Okulu'nda pilotluk eğitimi aldı.[2] 1945 yılında üniversiteden Türkiye'nin ilk Tayyare İnşaat Mühendisi (bugünkü uçak mühendisi) lerden biri olarak mezun oldu. Diplomasını almadan bir ay önce Nuri Demirağ'ın kızı Şukufe Demirağ ile evlendi.[3] Nuri Demirağ Tayyare Fabrikası'na alındı ve bir süre çalıştıktan sonra 1950 yılında kendi firması olan kurdu. Vefat ettiğinde Türkiye'nin en yaşlı pilotuydu.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Mehmet Kum'u kaybettik - airnewstimes.com". 2 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2011. 
  2. ^ a b Mert İnan, 81'lik Top Gu göklere tutkulu, Sabah, 15 Kasım 2001.
  3. ^ a b Ayçin Özkan, Türkiye'nin En Yaşlı Pilotu, 84 Yaşındaki Mehmet Kum Havacılık Tarihiyle İlgili Tanıklıklarını Anlattı[], Yeni Aktüel, Sayı: 67.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu</span> Türkiyede havacılık alanında faaliyet gösteren bir dernek

Türk Hava Kurumu veya kısaca THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle kurulmuş bir dernektir. Atatürk'ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkan idi ve dernek "Türk Tayyare Cemiyeti" adını taşımaktaydı, 1935 yılında "Türk Hava Kurumu" adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Vecihi Hürkuş</span> Türkiyenin ilk yerli uçağını üreten pilot, mühendis ve girişimci

Vecihi Hürkuş, Türk savaş pilotu, havacılık mühendisi ve havacılık öncüsüdür. Türkiye'nin ilk uçağı VECİHİ K-VI'yı inşa etmiş ve ülkenin ilk sivil uçuş okulunu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tayyareci Fethi Bey</span> Türk pilot

Fethi Bey, Türk asker ve ilk Türk pilotlardandır. Bahriye'den, bugünkü adı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, arkadaşı Ahmet Fetgeri Aşeni vasıtasıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nde 1909 sonrasında yöneticilik yapmıştır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Demirağ</span> Türk sanayici (1886–1957)

Memet Nuri Demirağ, Türk iş insanı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi</span> Müze

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Yeşilköy'de askeri havaalanın bitişiğinde yer alan ve Türk hava kuvvetlerine ait uçakların sergilendiği müzedir.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki 11. fakülte olarak kurulmuştur. Bünyesinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, iklim bilimi ve meteoroloji mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde bulunur. Geçmişi 1941 yılında makine fakültesinde bir alt dal olarak "tayyare mühendisliği"nin kurulmasına dayanır. Fakülte olarak 1983 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Demirağ</span> Türk sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist

Ömer Turgut Demirağ, Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Tayyare Mektebi</span> Osmanlı uçuş okulu

Tayyare mektebi, Balkan Savaşlarının ardından 1912 yılının başında Osmanlı'nın askeri havacılığının gelişimi için Yeşilköy'de kurulmuş olan uçuş okuludur. Enver Paşa'nın Harbiye Nazırlığı sırasında başlanmış olan Askeri Havacılık Teşkilatının geliştirilmesi, eğitimi ve personelin yetiştirilmesi amacıyla Fransa'dan hava yüzbaşısı Marki De Gois De Mezeyrac sözleşme ile Yeşilköy Tayyare Mektebi Müdürlüğü'ne getirilmişti. Böylece, bu okulda eğitim veren ilk öğretmen pilot Fransız Marki De Gois De Mezeyrac olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı</span> Eskişehirde müze

Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı ya da eski adıyla Eskişehir Hava Müzesi, 1988 yılında ağırlıkla, 1.Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı elinde bulunan uçakların restore edilerek sergilenmesi sonucu oluşturulmuştur. Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan müze açık hava müzesi şeklinde olup Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nün karşısındadır. Müzenin yönetimi 24 Eylül 2011 tarihinde yapılan protokolle Anadolu Üniversitesi'ne devredilmiştir. 2020 yılında parkın ismi halk anketi ile Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı olarak değiştirilmiş ve park Tepebaşı Belediyesinin sorumluluğu altına alınmıştır. Müzenin toplam alanı 39.000 m2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı tayyare bölükleri</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun hava gücü

Osmanlı tayyare bölükleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kara ve deniz kuvvetlerine ait askerî hava bölükleridir. Osmanlı askerî havacılığının tarihi Haziran 1909 veya Temmuz 1911'e kadar uzanmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Yüzbaşı Fesa Bey (Evrensev) ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'in 1911'de uçuş eğitimi için Fransa'ya gönderilmesini askerî havacılığının başlangıcı sayarak, 2011 yılında havacılığın 100. yıldönümünü kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Nu.D-36</span> Türk yapımı eğitim ve avcı uçağı

Nu.D-36, Türk eğitim ve avcı uçağı.

Türkiye'de uçak mühendisliği dalında eğitim veren yedi kurum vardır:

<span class="mw-page-title-main">Nu.D-38</span>

Nu.D-38, ilk Türk yolcu uçağı. Modeli Türk mühendisleri tarafından çizilmiş, motorlar hariç tüm aksam Türk teknisyen ve işçileri tarafından yapılmıştır. Nu.D-38 adıyla anılan ve saatte 325 km sürat yapabilen bu uçak 6 kişilik olup, çift kumandalı, 2200 devirli 2 adet 160 beygir gücünde motorla donatılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

Hürkuş Hava Yolları, Bursa, Türkiye merkezli İlk Türk sivil hava yolu şirketidir. Hürkuş Hava Yolları, Türkiye'de tarifesiz uçuşlar düzenlemiştir. İstanbul-Bursa, İzmir-Aydın ve İzmir-Milas, İstanbul-Zonguldak-Ankara, İzmir-Muğla ve İstanbul-Ankara, İstanbul-Bursa-İzmir ve İstanbul-Eskişehir-Afyon seferleri yapmıştır. Sloganı "Hür Türkiye’nin semalarında Hürkuş’lar da uçuyor"dur.

Mehmet Kudretullah Mavitan, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

Bu sayfada 1944 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Uçak Fabrikası</span> Türkiyenin ilk uçak fabrikası

Kayseri Uçak Fabrikası ya da ilk kuruluş adıyla TOMTAŞ, 1926 yılında Kayseri'de kurulmuş Türkiye'nin ilk uçak fabrikasıdır. Fabrika 1928 yılında çeşitli nedenlerle kapanmış, 1931 yılında tekrar açılmış, 1950 sonrasında çeşitli nedenlerle üretim durmuştur. Kayseri Tayyare Fabrikasının ilk yıllarında 50, 1935 yılından sonra artarak 500-600 kişiye varan istihdam imkanı sağlamıştır. 1948 yılında Fabrikanın işçi sayısı 888'dir. Bunlardan 135 çırak olup %15'i kadından oluşmaktaydı.