İçeriğe atla

Mehmet Helvacı

Mehmet Helvacı
Doğum23 Şubat 1960 (64 yaşında)
Samsun, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
MeslekHukuk Profesörü, avukat
Resmî sitemehmethelvaci.org

Mehmet Helvacı (d. 23 Şubat 1960, Samsun, Türkiye), Türk avukat, hukuk profesörü.

Hayatı

İlk yılları

İlköğretim tahsilini Sinop Cumhuriyet İlkokulu'nda 1966-1970 yılları arasında; Ortaokul ve Lise tahsilini 1970-1978 yılları arasında Galatasaray Lisesi’nde; üniversite tahsilini ise 1978-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır.[1] 31 Aralık 1982 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır.[2] Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik sınavlarına bu görevde iken girmiştir.

Kariyeri

1987-1989 yılları arasında Yüksek Öğretim Kurulu’nun sağladığı bursla İsviçre Lausanne Üniversitesi Hukuk Fakültesi ’nde Doktora çalışmaları yapmıştır. Aynı süre zarfında, InstitutSuisse de DroitComparé’de ( İsviçre Mukayeseli Hukuk Enstitüsü’nde ) bilimsel uzman (collaborateur scientifique) olarak çalışmıştır. 1995 yılında Yardımcı Doçent, 13.11.1999 tarihinde oybirliği ile başarılı bulunarak Doçent, 2005 yılında Profesör unvanını almıştır. Halen aynı Anabilim Dalında, Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.[3] Ayrıca, Avrupa Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevi de devam etmektedir.[4] İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde ( Annales de la Faculté de Droitd’ Istanbul ) hakemlik görevi de bulunmaktadır. Birçok yüksek lisans ve doktora tezine danışmanlık yapmıştır ve yapmayı da sürdürmektedir. 2004-2011 tarihleri arasında Galatasaray Spor Kulübü’nde yönetim kurulu üyeliği, 2008-2011 tarihleri arasında 2. Başkanlık yapmıştır.[5]

Anonim Ortaklıkta Yönetim Kurulu Üyesinin Hukuki Sorumluluğu, Borçlar ve Ticaret Kanunu Bakımından Faiz Kavramı, Sermaye Şirketlerinin Genel Kurullarının Yapılması, Anonim Ortaklıkların Bölünmesi (Bir Yeniden Yapılanma Modeli) isimli dört adet kitabı yayınlanmıştır. 2001 yılında,“Anonim Ortaklıkta Yönetim Kurulu Üyesinin Hukuki Sorumluluğu” isimli kitabının ikinci basısı genişletilmiş olarak yayınlanmıştır. Son baskısı (Güncellenmiş 9. Baskı) 2014 yılında yayınlanmış olan Kıymetli Evrak Hukuku kitabı Prof. Dr. Hüseyin Ülgen, Prof. Dr. Abuzer Kendigelen ve Prof. Dr. Arslan Kaya ve son basısı (4. Bası) 2015 yılında yayınlanmış olan “Ticari İşletme Hukuku” kitabı Prof. Dr. Hüseyin Ülgen, Prof. Dr. Ömer Teoman, Prof. Dr. Abuzer Kendigelen, Prof. Dr. Arslan Kaya ve Doç. Dr. N. Füsun Nomer Ertan ile birlikte kaleme aldığı (ortak) çalışmalarıdır.[6]

Kişisel hayatı

İngilizce ve Fransızca dillerini bilmektedir. Prof. Dr. Serap Helvacı ile evlidir, Sinan ve Selim adlarında iki erkek çocuk sahibidir.

Kaynakça

  1. ^ [1] 3 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayımcı=http://www.biyografi.info 14 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Nisan 2015 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ [2] 25 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayımcı=http://hukuk.istanbul.edu.tr/?p=6164 25 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Nisan 2015 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ [3] 18 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayımcı= http://istanbuluniversitesi.hukukfakultesi.gen.tr 25 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Nisan 2015 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2015. 
  5. ^ [4] 3 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayımcı=http://www.haberturk.com/ 5 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Nisan 2015 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ [5] 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayımcı= http://www.hukukkitabi.com 9 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Nisan 2015 tarihinde erişilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

Şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

Meram Tıp Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir. Fakültenin Temel, Dahili, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümlerinde, 42 Anabilim Dalı ve 26 Bilim Dalı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Batman Üniversitesi</span> Batmanda kurulu devlet üniversitesi

Batman Üniversitesi (BATÜ), 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Yücel Sayman, Türk akademisyen ve hukukçu. 1957 yılında Saint-Joseph Fransız Lisesi'ni, 1962'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1969 yılında Strasbourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından sol görüşlü İşçi-Köylü Gazetesi’ni Malkara'da dağıttıkları gerekçesiyle Bülent Tanör birlikte fakülteden ihraç ihraç edildi.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır'da faaliyet göstermiş vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin resmî karar Şubat 2013'te TBMM tarafından kabul edilmişti. Üniversitenin kurucu rektörü Prof.Dr.Ekrem Doğan'dı. Üniversitede bulunan akademik birimler İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri Enstitüleri ve Meslek Yüksek okuluydu. Üniversite 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştı. Üniversite rektörlük binası Diyarbakır otogarının karşısında hizmet vermekte olup 2015 Eylül ayından itibaren yıl Otogarın arkasındaki kampüsünü de kullanmıştır. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

Abuzer Kendigelen, Türk akademisyen ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Serap Helvacı</span> Türk hukukçu, yazar ve akademisyen

Serap Helvacı Türk hukukçu, yazar ve akademisyen.