İçeriğe atla

Mehmet Gümüş

Mehmet Gümüş
DoğumFatsa
Mesleklerhalk müziği sanatçısı, besteci.
Resmî sitemehmetgumus.com

Mehmet Gümüş (d. Fatsa), Türk halk müziği sanatçısı, bestecidir.[1] Gazi eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünü (Gazi Üniversitesi Müzik Fakültesi) bitirdi.[2] Mezun olduktan sonra Fatsa Lisesine müzik öğretmeni olarak atandı.[2] 12 Eylül ile birlikte tutuklandı. 7 yıl cezaevinde kaldı.[2] Yargılandığı tüm davalardan Yargıtay aşamasında beraat etti.[2] Ardından müziğe geri döndü ve 1990 yılında "Gülyangını Ömrümüz" adlı ilk albümünü çıkardı. Bugüne kadar binden fazla konser veren Gümüş, yaklaşık 150 besteye de imza attı.[2] Çeşitli sanatçıların Mehmet Gümüş bestelerini seslendirdiği "Mehmet Gümüş Besteleri" albümü 2016 yılında piyasaya sürüldü.[3]

Albümleri

  • 1990 - Gülyangını Ömrümüz [4]
  • 1992 - Gülyangını Ömrümüz -2- Halk Konserleri [5]
  • 1994 - Gülümsedik Gökyüzüne [6]
  • 1998 - Solmasın Yüzün [7]
  • 2003 - Korkarım Gideceksin [8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Mehmet Gümüş". fatsakent.net. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  2. ^ a b c d e "Biyografi". mehmetgumus.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  3. ^ "Mehmet Gümüş Besteleri çıktı". orduhayatgazetesi.com. 18 Mayıs 2016. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  4. ^ "Gülyangını Ömrümüz". mehmetgumus.com. 7 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  5. ^ "Gülyangını Ömrümüz 2". mehmetgumus.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  6. ^ "Gülümsedik Gökyüzüne". mehmetgumus.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  7. ^ "Solmasın Yüzün". mehmetgumus.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  8. ^ "Korkarım Gideceksin". mehmetgumus.com. 22 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Grup Yorum</span> Türk müzik grubu

Grup Yorum, Türkiye çıkışlı protest, özgün müzik ve Anadolu rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik, devrimci müzik grubudur 1985'ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze (2013) kadar 400'ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve çıkardığı 21 albüm ile 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren</span> Türk müzik sanatçısı (1931–1996)

Zeki Müren, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991'de "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Burak Kut, Türk şarkıcı; besteci, oyuncu ve söz yazarıdır. Ayrıca bir leggiero tenor sesine sahiptir.

Erol Sayan, Türk bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Zuckmayer</span>

Eduard Zuckmayer Alman besteci, müzik eğitmeni (Prof.).

<span class="mw-page-title-main">Sıla</span> Türk şarkıcı

Sıla Gençoğlu veya sahne adıyla Sıla, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve besteci. Acıpayam, Denizli'de doğdu ve öğrenim hayatı için önce İzmir'e sonra İstanbul'a yerleşti. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde öğrenim gördü. Sahne eğitimi almaya lise yıllarında başladı. Bilgi Üniversitesindeki caz eğitimi sonrasında uzun süre Kenan Doğulu'ya geri vokallik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Akçıl</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Sinan Akçıl, Türk besteci, müzisyen, söz yazarı ve şarkıcı.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

Ertuğrul Bayraktar, Türk besteci ve sporcu.

Mehmet Atlı Kürt müzisyen. Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Modern Kürt müziğinin önemli temsilcileri arasında sayılmaktadır.

<i>Kırık Kalpler Albümü</i> Sertab Erenerin 11. stüdyo albümü

Kırık Kalpler Albümü, Türk sanatçı Sertab Erener'in on birinci stüdyo albümüdür. Albüm GNL Entertainment etiketiyle 3 Haziran 2016 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<i>Müslüm</i> (film) 2018 yapımı Ketche ve Can Ülkay filmi

Müslüm, yönetmenliğini Ketche ve Can Ulkay, senaristliğini ise Hakan Günday ve Gürhan Özçiftçi'nin yaptığı Müslüm Gürses'in hayatını konu alan Türk sinema filmidir. 26 Ekim 2018 tarihinde vizyona girmiştir.

<i>Ömrüm</i> (Nefes, Vol. 1)

Ömrüm , Türk şarkıcı İbrahim Erkal'ın 8 Şubat 2017 tarihinde yayınladığı on beşinci ve son albümüdür. Albüm Poll Production etiketiyle yayınlandı. Albümün yapımcılığını Polat Yağcı üstlendi. Albümde on bir parça yer almaktadır ve albümdeki tüm eserlerin söz ve müziği İbrahim Erkal'a aittir. Albümdeki sekiz parça daha önce yayınladığı Nefes, Vol. 1 (2015) albümünde yer alan parçalardır.

Bekle Buğday Tanesi, bestesini Mehmet Gümüş'ün yaptığı, sözlerini İbrahim Karaca'nın yazdığı bir şarkıdır.