İçeriğe atla

Mehmet Galip Bey

Mehmet Galip Bey
Meclis-i Âyan üyesi
Görev süresi
1908-1915
Kişisel bilgiler
Doğum 1854
Niğde  Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1915
Vatandaşlığı Osmanlı İmparatorluğu

Mehmet Galip Bey (1854-1915), Osmanlı devlet adamı.

Mehmet Galip Bey, 1854'te Niğde'de dünyaya geldi. Mehmet Sait Efendi'nin oğludur. Özel hocalardan ders aldı. Arapça, Farsça, Fransızca öğrendi. On altı yaşında iken Muş tahrirat müdür muavinliğine atandı. Bu görevde ancak bir yıl kalabildi. Bir yıl sonra istifa edip İstanbul'a döndü. Maliye Mektubî Kalemi'ne girdi. 1873'te Süleymaniye Sancağı Tahrirat Müdürlüğü'ne atandı. Tuna Vilayeti Mektupçusu iken, savaş dolayısıyla, İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. 1880'de Bidayet Mahkemesi üyeliğine atandı. Konya, İstanbul, Selanik, Adana, Bağdat, Sivas ve Ankara'da Bidayet Mahkemesi Üyeliği, Savcılığı ve Reisliği görevlerinde bulundu. Kosova'da, Manastır'da Adliye Müfettişliği yaptı. İttihad ve Terakki Cemiyeti'ne üye oldu. Mısır'da, Paris'te çıkan Meşveret, Şûrâ-yı Ümmet, Manastır'da çıkan Neyir-i Hakikat gazetelerinde takma ad ile şiirler yazdı. Meşrutiyetin yeniden ilânından sonra 27 Aralık 1908'de Meclis-i Âyan üyesi atandı. 1915'te öldü.[1]

Altı çocuğu olmuştur. Üçüncü çocuğu diplomat Ahmet Naci, İngiliz asıllı Olga Cynthia[2] (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir) ile evlenmiştir. Bu evlilikten Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter dünyaya gelmiştir.[3]

Selanik'te faaliyet gösteren Macedonia Risorta locasına 8 Ekim 1908'de kabul edilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Türkiye Büyük Millet Meclîsi Vakfı Yayınları No : 15 Türk Parlamento Tarihi Meşrutiyete Geçiş Süreci I. ve II. Meşrutiyet II. Cilt Ayan Ve Mebûsân Meclisleri Üyelerinin Özgeçmişleri Prof. Dr. İhsan Güneş Türk Parlamento Tarihi Araştırma Grubu sayfa 147
  2. ^ "Kenter, Yildiz". encyclopedia.jrank. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  3. ^ Cengiz Korucu (28 Şubat 2020). "Yıldız Kenter'in Ailesi ve Çocukluğu". sanatatak.com. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  4. ^ Fehmi Dinçer (20 Kasım 2007). "Unutulan bir mason ve İttihat ve Terakki üyesi: Mehmet Galip Bey". blog.milliyet.com.tr. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Kemali Öğütçü</span> avukat, siyasetçi

Abdülkadir Kemali Öğütçü, Türk avukat, ilk Büyük Millet Meclisi'nde Kastamonu milletvekili, İstiklal Mahkemesi başkanı, Ahali Cumhuriyet Fırkası'nın kurucusu, aktif politikacı. Romancı Orhan Kemal'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Said Paşa</span> 201. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Said Paşa, Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Resneli Niyazi Bey</span> Osmanlı askeri ve baş devrimci

Ahmet Niyazi Bey veya Resneli Niyazi Bey, Arnavut kökenli Türk askeri.

<span class="mw-page-title-main">31 Mart Vakası</span> 13 Nisan 1909da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanma ve darbe teşebbüsü

31 Mart Vakası, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanma ve darbe teşebbüsüdür. Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te başladığı için bu adla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doktor Nâzım</span> Türk doktor, siyasetçi ve bürokrat

Doktor Nâzım veya Selanikli Mehmed Nazım Bey, Türk siyasetçi, hekim, 22 Temmuz 1918-8 Ekim 1918 arası Maârif Nazırı ve 1915-16 dönemi Fenerbahçe SK fahri başkanı. İttihat Terakki Cemiyeti'nin kurucu liderlerinden ve Jön Türk Devrimi'nin öncü isimlerindendir. Askeri Tıbbiye'de okuduğu dönemlerde, daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine hükmedecek İttihat Terakki Fırkası'nın ve Teşkîlât-ı Mahsûsa'nın kurulmasında, örgütlendirilmesinde ve Osmanlı toplumunda büyük bir dönüşüm sağlayan meşrutiyetin yeniden ilanında oldukça önemli rol almış birkaç yöneticisi arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sabri Akgöl</span> Türk siyasetçi

Eyüp Sabri Akgöl,, Türk asker, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Tevfik Biren</span> Türk devlet adamı

Mehmet Tevfik Biren ya da Mehmed Tevfik Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Nazırlık ve Valilik gibi yüksek düzeylerde görev yapmış bir devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Paşa (topçu)</span>

Topçu Ali Rıza Paşa (1854-1921) bir Osmanlı Devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asaf Süleyman Doras</span> Türk siyasetçi

Asaf Süleyman Doras, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Naci</span> Türk asker

Ömer Naci, İttihat ve Terakki ve Teşkilât-ı Mahsusa üyesi Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Adil Arda</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Mehmed Adil Arda, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde önemli görevler üstlenmiş siyaset ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türk Devrimi</span> 1908 yılında Osmanlı İmparatorluğunda anayasal yönetimin yeniden tesis edilmesi

Jön Türk Devrimi, Temmuz 1908 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Padişah II. Abdülhamid yönetiminin sona ermesi ve Meşrutiyet'in yeniden ilanı talebiyle gerçekleşen devrimdir. Devrimin ardından 24 Temmuz 1908'de II. Abdülhamid tarafından İkinci Meşrutiyet yeniden ilân edildi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Edhem Paşa (müşir)</span>

İbrahim Edhem Paşa Osmanlı askeri.

Mehmet Habip Bey, Türk siyasetçi.

Mehmed Tevfik Bey (1834-1917), Şûrâ-yı Devlet reisliği ve Meclis-i Âyan üyeliği yağmış Osmanlı.

Reşat Hikmet Bey (1876-1920), Osmanlı siyaset ve devlet adamı.

Mehmet Ali Bey, Osmanlı siyasetçisi.

Nikoloki Yorgiyadi Efendi (1844-1915), Rum kökenli Osmanlı devlet adamı.