İçeriğe atla

Mehmet Görmez

Prof. Dr.
Mehmet Görmez
17. Diyanet İşleri Başkanı
Görev süresi
11 Kasım 2010 - 31 Temmuz 2017
Yerine geldiğiAli Bardakoğlu
Yerine gelenAli Erbaş
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1959 (65 yaşında)
Gaziantep, Türkiye
Evlilik(ler) Hatice Kübra Görmez
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi
Mesleği Akademisyen, İlahiyatçı
Dini Sünni İslam

Mehmet Görmez (d. 1 Ocak 1959, Nizip, Gaziantep) Türk ilahiyatçı, hadis profesörü, 17. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı.

Hayatı

Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde doğdu.[1][2] İlköğrenimini Nizip'te, ortaöğrenimini ise Gaziantep İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı.[1] 1983 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 1987 yılında bitirdi.[2] Aynı yıl Temel İslâm Bilimleri Bölümü Hadis Anabilim Dalında yüksek lisansa başladı.[2] 1988'de Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın tahsis ettiği bursla bir yıl süreyle Kahire Üniversitesi'nde inceleme ve araştırmalarda bulundu.[2]

1990'da başladığı doktorasını 1995'te Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu adlı teziyle tamamladı.[1] 1995-1997 yılları arasında Kazakistan'daki Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin ilahiyat fakültesinde görev yaptı.[1] Görmez, 1998'de yardımcı doçent, 1999'da ise doçent oldu.[1] 2001-2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde dersler verdi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi iken 13 Ağustos 2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.[1]

2006 yılında profesör unvanı alan Mehmet Görmez, 11 Kasım 2010'da Ali Bardakoğlu'nun kendi isteğiyle görevinden ayrılmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığına atandı.[1][3] 31 Temmuz 2017 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığından emekliye ayrıldı.[4]

Görmez, emekliliği sonrası kurucusu olduğu İslâm Düşünce Enstitüsü'nün ve Uluslararası İslâm Düşünce Vakfı'nın başkanıdır.[5]

Evli ve üç çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilen Mehmet Görmez'in yayımlanmış birçok eseri vardır.[2]

Siyasi olaylar

Yıllık bütçe ile 1.006.641,64 TL değerindeki makam aracının satın alınması ve aracın Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Tepkiler sonrası dönemin Diyanet İşleri Başkanı Görmez, makam aracının iade edildiğini açıkladı.[6]

Kitapları

  1. Hadis İlminin Temel Meseleleri, Otto Yayınları.[7]
  2. Kalbin Erbaini, Otto Yayınları.[8]
  3. Gazzali’de Sünnet Hadis ve Yorum, Otto Yayınları.[9]
  4. Sünnet ve Hadisin Aktüel Değeri, Kitabiyat Yayınları.[10]
  5. Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu, Otto Yayınları.[11]
  6. Gençliğin Anlam Arayışı, Otto Yayınları.[12]
  7. İslam’da Zor Zamanlar, Otto Yayınları.[13]
  8. Musa Carullah Bigiyef, TDV Yayınları.
  9. Musa Carullah, Kitabu's-Sünne, Ankara Okulu Yayınları.

Dipnotlar

  1. ^ a b c d e f g Ekiz, Aynur (11 Kasım 2010). "Bardakoğlu yerini talebesine bıraktı". Yenisafak.com.tr. 13 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  2. ^ a b c d e "PROF. DR. MEHMET GÖRMEZ'in ÖZGEÇMİŞİ". Diyanet.gov.tr. 11 Kasım 2010. 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011.  (WebCite® 13 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ "Bardakoğlu: Ayrılmayı ben istedim". Milliyet.com.tr. 11 Kasım 2010. 9 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  4. ^ "SON DAKİKA! Mehmet Görmez emekliye ayrıldı". Habertürk (gazete). 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2017. 
  5. ^ "İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Mehmet Görmez". İslam Düşünce Enstitüsü. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2020. 
  6. ^ "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'dan makam aracı açıklaması". NTV. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  7. ^ "Hadis İlminin Temel Meseleleri– Mehmet Görmez". Otto Yayınları. 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  8. ^ "Kalbin Erbaini– Mehmet Görmez". Otto Yayınları. 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  9. ^ "Gazzali'de Sünnet Hadis ve Yorum– Mehmet Görmez". Otto Yayınları. 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  10. ^ "Sünnet ve Hadisin Aktüel Değeri– Mehmet Görmez". Kitabiyat Yayınları. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. []
  11. ^ "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması Ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu– Mehmet Görmez". Otto Yayınları. 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  12. ^ "ottoyayin.com Gençliğin Anlam Arayışı". www.ottoyayin.com/. 26 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2021. 
  13. ^ "ottoyayin.com Anlam Arayışı (2 Kitap)". www.ottoyayin.com/. 26 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

Hükûmet görevi
Önce gelen:
Ali Bardakoğlu
Diyanet İşleri Başkanı
2010-2017
Sonra gelen:
Ali Erbaş

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Buhârî</span> Buharalı Fars muhaddis

Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî, Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen eser, daha sonradan Sünni Müslümanlar için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazzâlî</span> Fars İslam bilgini ve polimat (y. 1058–1111)

Gazzâlî, yaygın adıyla Îmam-ı Gazzâlî, Ortaçağ Avrupası'nda Latinize edilmiş haliyle Algazelus ya da Algazel, İranlı, Sünni İslam âlimi, mutasavvıfı, müderrisidir. İslam düşünce tarihindeki en önemli ve en etkili fakih, müftü, filozof, teolog, mantıkçı ve mistiklerden birisi olarak kabul edilmektedir. XI. yüzyıl'ın müceddidi olarak nitelendirilmektedir. Gazzali'nin çalışmaları çağdaşları tarafından büyük bir önem ve övgüyle karşılanmış ve "İslam'ın delili" anlamına gelen Hüccetülislam unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

Ahmet Hamdi Akseki, Türk din bilgini, 3. Diyanet İşleri Başkanı. 1947'den vefatına değin Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı.

Büyük günah işleyenin durumu, İslam ilimlerinden biri olan kelâmın tartışmalı ve önemli konularından biridir. Kısacası büyük günah işlemiş bir kişinin dini anlamda durumu, yeri ve ahiretteki durumunu konu alır. Farklı itikadi mezhepler bu konuda farklı görüşlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cerh ve Ta'dil</span>

Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır. Bu kapsamda ravilerin güvenilirliğinin saptanmasına yaradığı için hadis ilimleri içerisinde önemli bir yere sahiptir.Hadis ravîleri tarih boyunca, hadislerin sonraki nesillere düzgün bir biçimde aktarılması için gayret sarf etmişlerdir. Zaman geçtikçe uydurma hadislerin ortaya çıkması ve rivayetlerin artmasıyla hadislerin doğruluğunu saptamak ve ravîleri inceleyebilmek maksadıyla bir sistemin ortaya konulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Temeli sahabe döneminde ortaya atılan bu uygulamalar Hicri takvime göre ikinci asırda sistematik bir ilim halini almıştır.

Sahih, doğru, gerçek anlamında sıfat.

<span class="mw-page-title-main">Aişe</span> Muhammedin eşi, Ebu Bekirin kızı

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

Mehmed Şerafeddin Yaltkaya, Türk din âlimi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Diyanet İşleri başkanıdır. 19 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün cenaze namazını kıldırdı. 60'tan fazla eseri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Gadîr-i Hum</span> Muhammedin 632 yılında damadı Ali lehine bir beyan içeren vaazı.

Gadîr-i Hum İslam peygamberi Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bu günün hicri yıldönümü Şiiler ve Arap Alevileri tarafından her yıl Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kur'ancılık</span> Kuranı İslamın tek kaynağı kabul eden İslamî düşünce

Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.

İbn Kayyim El-Cevziyye, 14. yüzyılda yaşamış Arap tefsir hadis ve fıkıh bilgini. Aynı zamanda İbn Teymiyye'nin en önde gelen ilim talebesi.

Ehl-i Rey yasal kararlara varmak için muhakemenin kullanılmasını savunan erken bir İslami hareketti. Bunlar, İslam'ın ikinci yüzyılında ehl-i kelam ve ehl-i hadis yanında İslam hukukunun kaynaklarını tartışan üç ana gruptan biriydi. Ehl-i Re'y ya da Dirâyet Ehli, Ehl-i Hadis ekolüne karşı olarak kurulmuş olan, o günün anlayışında Modernist ya da Akılcı İslâm olarak da tanımlanan İslâmî düşünce ekolüdür.

Hasan Hüsnü Erdem, Türk din bilgini. Türkiye Cumhuriyetinin 6. Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Beşer</span>

Faruk Beşer, Türk İslâm hukukçusu, akademisyen ve yazar.

Hadis terminolojisi, İslam dininde, birincil kaynak Kur'an'dan sonra en önemli ikinci kaynak sayılan Muhammed'in hadislerinin, tespit edilip ilk dönemde sözlü daha sonraki dönemlerde yazılı olarak aktarımıyla uğraşan ilim dalındaki tüm terimleri ifade eder. İslam ilim tarihinde bu ifade daha çok ulumu'l hadis terimiyle karşılanabilir ki bu hadis ilmini ve onun alt disiplinlerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Şenocak</span>

İhsan Şenocak, Türk Vaiz, ilahiyatçı, araştırmacı, yazar.

Hadis eleştirisi, İslam peygamberi Muhammed'in söz, eylem, sessiz onaylarından oluşan ve kanonlaştırılmış İslamî literatür türünün eleştirisidir.

İsmail Palakoğlu, Türk yazar ve yönetici. 2011'den beri Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görevler almış Palakoğlu, 2018'den itibaren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) bünyesinde çeşitli pozisyonlarda görev almaktadır.