İçeriğe atla

Mehmet Fatih Öktülmüş

Mehmet Fatih Öktülmüş
Doğum1949
Trabzon, Türkiye
Ölüm1984
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürkiye Cumhuriyeti

Mehmet Fatih Öktülmüş (1949 Trabzon - 1984) TİKB önderi. THKO ve TİKB'de çalıştıktan sonra TİKB üyesi olarak yargılandığı TİKB davasından yatarken 1984 Ölüm Orucunda DEV-SOL militanları Haydar Başbağ, Abdullah Meral ve Hasan Telci ile birlikte hayatını kaybetti.[1][2]

TİKB öncesi dönem

Mehmet Fatih Öktülmüş, 1949 yılında Trabzon'da bir devlet memurunun oğlu olarak doğdu. 1966 yılında ODTÜ'de yüksek öğrenimine başladı. Burada Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Ulaş Bardakçı kadar tanınmasada 1968 kuşağının önderlerinden oldu. 6 Ocak 1969'da ODTÜ'yü ziyaret eden Vietnam Kasabı Kommer'in makam aracını yakanlardandı. Teyzesinin oğlu olan Osman Yaşar Yoldaşcan ile birlikte daha sonra Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği'ni (TİKB) oluşturacak olan ve o dönemde Basın Yayın Komünü olarak adlandırılan ve aralarında Aktan İnce, Yaşar Ayaşlı, Muzaffer Doyum gibi öğrenci önderlerinin bulunduğu çevre içinde yer aldı. 12 Mart sonrası Denizli soygununun ardından yakalanarak cezaevine kondu. 1973'te serbest bırakıldı.

TİKB Dönemi

Bu çevre 1975 yılı sonunda THKO ile birleşti. 1977 ortasında çeşitli konulardaki görüş ayrılıkları nedeniyle tekrar ayrıldı. Grubun önde gelenlerinden Aydın Çubukçu ve Ertan Günçiner THKO'da kaldı. Aktan İnce, Osman Yaşar Yoldaşcan, Yaşar Ayaşlı ile birlikte hareket eden Öktülmüş, TİKB diye anılan örgütün kurucularındandı. Askeri ve örgütsel alanda seçkin bir önderdi.1980 yılından itibaren TİKB Merkez Komitesi içinde önemli roller üstlendi.

Yakalanması

12 Eylül 1980 Darbesiyle cunta yönetimi her yerde Fatih Öktülmüş ve arkadaşlarını arıyordu. 29 Eylül 1980 günü bir eylem öncesi polis tarafından şüphe üzerine durdurulan Osman Yaşar Yoldaşcan ve Fatih Öktülmüş uzun çatışmaların ardından Bağcılar'da sıkıştırıldı. Burada bir inşaata çekilen Osman Yaşar Yoldaşcan çatışmada öldürülürken Fatih Öktülmüş yaralı olarak kurtulmayı başardı. Ertesi yıl Adana'da yakalanan Öktülmüş işkencede ismini dahi vermeden direndi,ifade vermediği gibi tutanakları dahi imzalamadı. TİKB Davasındaki savunmasını şu sözlerle bitirdi:

Bizler proletarya ve halkın yüce davası, özgürlük, bağımsızlık ve sosyalizm için mücadele eden komünistleriz. Sizler, köhnemiş bir dünyanın, emperyalistlerin, işbirlikçi tekelci burjuvazinin ve toprak ağalarının uşaklarısınız. Onlar adına bizi yargılayıp idam hükmü vermeye çalışıyorsunuz. Vereceğiniz karar bizi bağlamayacaktır.
Bizler yaşayalım ya da ölelim devrimin ilerlemesi durmayacak, ölümümüz devrime kan olacaktır. Bizler yaşayalım ya da ölelim TİKB yaşayacak, yüce komünizm ideali er geç gerçekleşecek, proletarya ve halkların dünyasına egemen olacaktır.
Kahrolsun Faşist Diktatörlük!
Yaşasın Türkiye ihtilalci Komünistler Birliği!

Ölüm Orucu

68 ve 78 kuşağının önderlerinden biri olan Mehmet Fatih Öktülmüş,[3] TİKB MK üyesi olarak TİKB Davasından dolayı hapisteyken TTE(Tek Tip Elbise) uygulamasına karşı başlatılan ölüm orucuna katıldı. Ölüm Orucu sürerken üç Dev Sol militanıyla birlikte 1984 yılında hayatını kaybetti.[4][5]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Kutup Yıldızı : Bir Komünistin Biyografisi, Mehmet Fatih Öktülmüş - İsmail Gökhan Edge (Yediveren Yayınları)

Belgesel

  • Kutup Yıldızı (Yön: Şaban Karabeli)[6]

Kaynakça

  1. ^ "Apo, Fatih, Haydar, Hasan". fraksiyon.org. fraksiyon.org. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  2. ^ Ertuğrul Mavioğlu. Asılmayıp Beslenenler - Bir 12 Eylül Hesaplaşması 1. İthaki Yayınları. s. 309. ISBN 9789752732780. 
  3. ^ "Onurlu bir Adalet savaşçısı: Nebi Barlas". Cumhuriyet Gazetesi. cumhuriyet.com.tr. 10 Mayıs 2016. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  4. ^ "'12 MART DÖNEMİNDEKİ ZİRAAT BANKASI SOYGUNUNU NASIL DA ÇARPITMIŞSIN'". OdaTV. odatv.com. 14 Haziran 2009. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  5. ^ Tuşalp, Erbil (29 Nisan 1999). "Özgürlük karnesi "kırık"larla dolu". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  6. ^ "Sınıf mücadelesinin tarihi: Kutup Yıldızı". BirGün. birgun.net. 16 Haziran 2016. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

<i>Yeniçağ</i> (gazete) Türk gazetesi

Yeniçağ, 2002 yılında "Türkiye Türklerindir" ve "Dünyayı Türkçe Okuyun" sloganlarıyla yayın hayatına başlamıştır. Güncel, dış haber, ekonomi, spor, medya, eğitim, tarih ve kitap, kültür, televizyon ve din bölümleri olan günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazetedir. Atatürkçü ve Türk milliyetçisi bir çizgiyle yayın yapar. Merkezi İstanbul'da bulunmaktadır.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Hatırla Sevgili</i> Türk televizyon dizisi (2006–2008)

Hatırla Sevgili, Sis Yapım imzalı, 2006-2008 yılları arasında atv'de yayımlanan dram, romantik ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 68. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> Aralık 1970te Türkiyede yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kısaca THKP-C, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı, Ertuğrul Kürkçü, Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga tarafından Aralık 1970'te Türkiye'de yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüttür. Kentsel gerilla savaşı stratejisini benimsediğini açıklayan örgüt, 1960 ve 70'lerde oluşan Devrimci Gençlik Hareketleri ile büyüdü. Kuruluşunun hemen ardından İstanbul ve Ankara'da banka soygunu gibi birkaç eylem gerçekleştiren örgüt, Nisan 1971'de İsrail başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırarak adını daha da duyurmuştur. Elrom'un kaçırılmasından sonra yapılan görüşmelerden netice alınamaması ve ardından Efraim Elrom'un öldürülmesinden sonra örgüte yönelik başlatılan operasyonlar sonucu örgütün yönetici kadrosundan birkaçı dışında tümü yakalandı. Bu operasyonlar sonrası kendi içlerinde örgütün yöntemlerine dair tartışmalar yaşamalarının ardından yönetim kadrosundan birkaç isim ihraç edildi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının cezaevinden kaçmasının ardından yeniden bir araya gelen örgüt, şehirlerden uzaklaşıp kırlarda örgütlenme yoluna gitti ve bu sebeple Karadeniz Bölgesi'ne gittiler.

<span class="mw-page-title-main">Ulaş Bardakçı</span> Türk Marksist-Leninist devrimci

Rasih Ulaş Bardakçı, TİP, FKF, Devrimci Gençlik, THKP-C gibi örgütlerde faaliyet göstermiş Türk Marksist-Leninist militan.

Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB), 1979 Şubat'ında, yasa dışı bir örgüt olarak, THKO bölünmesinden sonra gerçekleştirilen bir kongreyle kurulan örgüt. Kurucuları arasında Yaşar Ayaşlı, Osman Yaşar Yoldaşcan, Mehmet Fatih Öktülmüş, İsmail Cüneyt gibi isimler bulunmaktaydı.

Sinan Cemgil, siyasi aktivist.

Fenerbahçe 1980-81 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 74. ve ulusal ligdeki 23. sezonudur.

TKP/ML-Hareketi , 1976-1994 arasında faaliyet gösteren yasa dışı devrimci örgüt. 1972’de İbrahim Kaypakkaya tarafından kurulan TKP/ML’nin dışarıda faaliyeti devam ettiren Koordinasyon Komitesi tarafından; eski TKP/ML tezlerinin bir kısmının özeleştirisi yapılarak kurulmuştur.

68 kuşağı, tüm dünyada etkisini hisettiren 1968 kuşağı protestolarının Türkiye'deki yansıması olarak Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Kemal Bingöllü, İbrahim Kaypakkaya, Behice Boran, Sevgi Soysal, Şirin Cemgil, İlkay Demir, Gülten Savaşçı, Hatice Alankuş, Füsun Özbilgen, Necmiye Alpay, Hasan Yalçın, Cihan Alptekin, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Harun Karadeniz, Sinan Cemgil, Ali Haydar Yıldız, Rasih Ulaş Bardakçı, Kadir Manga, Ahmet Atasoy, Alpaslan Özdoğan, Hüseyin Cevahir, Ömer Ayna, Taylan Özgür, Doğu Perinçek, Zülfü Livaneli gibi isimlerin liderliğinde oluşturulan Marksist-Leninist sentezli hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Barosu</span>

Ankara Barosu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu şehirlerinde dernek statüsüyle kurulan barolardan birisidir. Ankara Barosu'nun dernek statüsündeki oluşumunun kuruluş tarihi, kurucuları ve amacı henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat 1924'ten önceki oluşumunun ilk başkanının Salih Sırrı olduğu bilinmektedir. Salih Sırrı'nın başkanlık döneminin başlangıcının olarak 1920 olarak belirtilmesi Ankara Barosu'nun geçmişinin bu tarihe kadar gittiğinin kabul edilmesine neden olmuştur. Günümüzde Ankara Barosu Türkiye'nin üye sayısı itibarıyla İstanbul Barosu'ndan sonra en kalabalık barosudur. Bünyesinde 27 kurul ve 10 merkez bulunan Ankara Barosu, çıkardığı süreli bilimsel dergiler ve kitaplarla uygulama ve teoride Türk hukukunun etkin aktörlerinden birisidir.

Türkiye'de açlık grevleri, Türkiye'de düzenlenen açlık grevleridir.

Kutup Osman Efendi, İstanbul'un Fatih semptinin Atpazarı denilen yerde oturduğu için Atpazarı Şeyhi Osman Efendi nâmıyla tanılırdı. Halvetiyye tarikatı şeyhidir. Sultan IV. Mehmed ve II. Süleyman zamanlarında Kul Camii'nde imamlık ve eğitmenlik görevleri yapmıştır. Devlette sözünün geçmesi bazılarını rahatsız etmiş, çeşitli entrikalardan dolayı M 1690 yılında Kıbrıs'a sürgün edilmiştir. Mağusa kaleiçinde 14 ay yaşamış, Kıbrıs'ın "kutup yıldızı" olarak tanınmış ve surlar dışında toprağa verilmiştir. Türbesi, adaya diğer bir sürgün olan Namık Kemal'in adı verilen lisenin yanındadır.

Mamak Askerî Cezaevi, Ankara'da bulunan bir askerî cezaevi. Daha çok asker tutuklular için yapılmış bir cezaevi iken, 12 Mart'tan itibaren sivil tutukluların da kalması ve yapılan uygulamalarla kamuoyuna mâlolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Veli Yılmaz</span>

Veli Yılmaz, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu üyesi, Halkın Kurtuluşu gazetesi yazı işleri müdürü, gazeteci.

Hatice Münevver Ayaşlı, Türk yazar.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreç ; Türkiye'de siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin yaşandığı ve 4.250'den fazla kişinin öldürüldüğü dönemdir. "Örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da tanımlanmıştır.