İçeriğe atla

Mehmet Faruk Habiboğlu

Mehmet Faruk Habiboğlu 1963 yılında Türkiye'nin Şanlıurfa şehrinde doğdu. Temel eğitimlerini orada tamamladıktan sonra 1985'te Bursa Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Mesleği mali müşavirdir. Çocuk yaşlarında iken şiir sanatına ilgi duydu. Türk Şiirini ve büyük şairlerin kitaplarını okudu, araştırdı. Kendi şiirini yazmaya başladı. Sonraki yıllarda şiire daha çok yoğunlaştı. Dünya şiirini araştırdı. Japon Haiku Şiirine ilgi duydu. Zamanla kendi şiir tarzını oluşturmaya başladı. Daha çok serbest biçimde şiirleri vardır. Ancak geleneksel Türk şiiri olan Hece biçimini de kullanır. Gazel tarzında şiirleri de vardır. Ülkesinde birçok dergi, antoloji ve internet sitelerinde şiirleri yayınlanmıştır. Ayrıca Almanya, Kosova'da Romanya'da ve Azerbaycan'da dergi, gazete ve internet sitelerinde de şiirleri yayınlandı.[1] Edebiyat ve sanat derneklerinde yöneticilik yaptı. Bunlar; Türkiye Yazarlar Birliği (üye), Anadolu Yazarlar Birliği (kurucu üye), Dergizan'dır.[2] Şair 1994 yılında ilk şiir kitabını, 2002 yılında ikinci, 2011 yılında üçüncü ve dokuz yıl aradan sonra son şiir kitabını 2020 yılında yayınlamıştır. Şanlıurfalı Şair ve Yazarlar Grubu'na devam etti. Akabinde sanatsal düşünce farkı nedeniyle birkaç arkadaşıyla bu gruptan ayrılıp Kabaltı Edebiyat Topluluğu’nu kurdular.[3][4] Ülkesinde yapılan bazı yerel, ulusal ve uluslararası şiir etkinliklerine şair olarak katıldı.[5][6][7] Bunlardan bazıları Uluslararası Balıklıgöl Şiir Akşamları, Urfa Kerkük Sanat Günleri, Konya Karatay Şiir Şöleni vb.[8][9][10] Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (Eskader) Mansiyon derecesini aldı.[11] Birçok başka şiir yarışmalarında da ödüller kazandı. Fotoğraf sanatı ile de ilgilenmektedir. Karma sergilerde fotoğrafları yer almıştır. Ayrıca uzun yıllardan beri bazı haber sitelerinde ve yerel gazetelerde köşe yazıları yanında kısa öyküler ve deneme yazıları da yazmaktadır. İsmi Türk Edebiyat İsimleri Sözlüğü'nde yer almaktadır.[12] Evli ve 4 çocuk babasıdır.

Eserleri

AdıYayımcıYılTür
Bencileyin Özdal Matbaası 1994 Şiir
Zuhur Özdal Matbaası 2002 Şiir
Hoşça Kal Aşk Anadolu Yazarlar Birliği 2011 Şiir
Mariana'ya Mektuplar İzan Yayıncılık 2020 Şiir
Uçurum Kenarında Rapsodi İzan Yayıncılık 2022 Şiir

Kaynakça

  1. ^ "Faruk Habiboğlu – HEYULA | WWW.YAZARLAR.AZ" (Azerice). 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "Mehmet Faruk Habiboğlu – DergiZan". 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "Habiboğlu'dan Mariana'ya Mektuplar Çıktı". Urfa.com. 10 Kasım 2020. 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  4. ^ "ŞAİR HABİBOĞLU UYSAD DA". Sanlıurfa.com- Şanlıurfa'nın Gündemini Belirliyor... 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  5. ^ IHA. "Hz.ibrahim'in Makamında Şiirler Sergileniyor". Hürriyet. 17 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  6. ^ "'Balıklıgöl Şiir Akşamı Etkinlikleri' Başlıyor". Haberler.com. 20 Eylül 2013. 20 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  7. ^ "Şiirler Anadolu'nun tüm dillerinde söylendi | STAR". Star. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  8. ^ "Anadolu'nun Dilleri, Şiirde Buluştu – Anadolu Yazarlar Birliği". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  9. ^ "V. Balıklıgöl Şiir Akşamı – Anadolu Yazarlar Birliği". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  10. ^ "Konya misafirperverliği güzel!". www.dunyabizim.com/. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  11. ^ "ESKADER 1. Edebiyat Yarışması sonuçlandı". YENİ ASYA - Gerçekten haber verir. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  12. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Mehmet Faruk Habiboğlu". teis.yesevi.edu.tr. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halide Nusret Zorlutuna</span> Türk yazar ve şair

Halide Nusret Zorlutuna, Türk şair, yazar, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yurdakul</span> Türk şair ve milletvekili

Mehmet Emin Yurdakul, Türk şair ve milletvekili. "Türk Şairi", “Millî Şair” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafiz Çamlıbel</span> Türk şair, siyasetçi, öğretmen (1898 - 1973)

Ahmet Faruk Çamlıbel, Türk şair, siyasetçi, öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Töre 1969-1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık fikir ve sanat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arif</span> Türk şair ve gazeteci

Ahmed Arif, Türk şair ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Mehmet Akif İnan, Türk şair, yazar, araştırmacı ve öğretmendir.

Arzu K. Ayçiçek,. Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Nuri Yardım</span> Türk gazeteci

Mehmet Nuri Yardım, Türk gazeteci, yazar ve edebiyat araştırmacısı.

Mehmet Atilla Maraş, Türk şair, yazar ve milletvekili.

Han Duvarları, Faruk Nafiz Çamlıbel'in 1925 yılı ocak ayında Türk Yurdu dergisinde yayımlanmış şiiridir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önde gelen klasiği olarak değerlendirilir. Bu şiir, Türk edebiyatında “Memleket Edebiyatı” denen bir akım başlattığı gibi Faruk Nafiz'in sanatının da dönüm noktasını oluşturmuş, şair bu şiirden sonra “Han Duvarları” şairi olarak anılagelmiştir. Şairin memleket edebiyatı tarzında şiirlerini bir araya getirdiği, 1969 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kitabının ilk şiiri olan eser, kitaba adını vermiştir.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde, Halk edebiyatında olduğu gibi hece ölçüsü kullanılmıştır. Genellikle sözcüklerin akla gelen ilk anlamları kullanılmıştır. Yazarların verdikleri eserlerde millî hisler ön planda olurken, eserlerdeki kişiler halk arasından seçilmiş sıradan kişilerdir. Bu akıma dahil olan şairler şiirlerini Kültür Haftası, Hisar ve Çınaraltı gibi dergilerde yayınlamışlardır. Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır. Dönem şairlerinden Arif Nihat Asya Türk edebiyatında "Bayrak Şairi" olarak bilinirken Ömer Bedrettin Uşaklı "Anadolu Şairi", Kemalettin Kamu ise "Gurbet Şairi" olarak bilinir. Bu akımın diğer şairlerinden Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel'i Türk edebiyatına tanıtan kişidir. Necmettin Halil Onan "Bir Yolcuya" adlı şiiriyle hamaset edebiyatına ait örnekler vermiştir. Behçet Kemal Çağlar ise şiirlerinde Atatürk devrimleri ve Atatürk sevgisi gibi konular ön plana çıkarmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bestami Yazgan</span> Türk şair ve yazar

Bestami Yazgan, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Durman</span>

Nurettin Durman şair, yazar.

Salim Nizam, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Sevim</span>

Ayşe Sevim, Türk şair ve yazar.