İçeriğe atla

Mehmet Emin Paşa (kâşif)

Isaac Eduard Schnitzer ya da bilinen adıyla Mehmed Emin Paşa

Mehmed Emin Paşa ya da Prusyalı Emin Paşa (d. 28 Mart 1840 – ö. 23 Ekim 1892), asıl adı Isaac Eduard Schnitzer olan Alman Yahudisi kökenli, sonradan Osmanlı Devleti hizmetine girmiş olan hekim, doğabilimci ve 19. yüzyıl Afrika kâşifi. Sonradan isim değiştirmesinden ötürü birçok kişi ona müslüman gözüyle baksa da bu inanca sahip olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.

28 Mart 1849'ta Polonya'nın güneyindeki Opole, Silezya'da bir Alman-Yahudi ailesinde doğdu. Akademik eğitimini bir doktor olarak tamamladıysa da, mesleğini yapmaktan men edildi ve bunun üzerine 1864'te Osmanlı Devleti'nin hizmetine girmek için İstanbul'a göç ederek Alman İmparatorluğu'nu terk etti. 1870'te Kuzey Arnavutluk valisi olan İsmail Hakkı Paşa'nin himayesine girdi ve hizmeti süresince Osmanlı Devleti'nin tamamını gezdi. 1873'te İsmail Hakkı Paşa ölünce paşanın eşi ve çocuklarıyla beraber Neisse'e döndü ve onları kendi ailesi olarak tanıttı. Eylül 1875'te aniden oradan ayrıldı ve Kahire'de görülerek Aralık 1875'te varacağı Hartum'a hareket etti. O sırada "Mehmet Emin" adını alarak doktorluğa ve Avrupa'daki birçok müzeye gönderdiği bitki, hayvan ve kuş koleksiyonuna başladı.

1876'da Güney Sudan yakınlarındaki Ekvator adlı bölgede Mısır Hidivliği'ne bağlı bir vali olarak görev yapan General Charles George Gordon, Emin Paşa'nın faaliyetlerinden haberdar olunca onu taşrada tıbbi şef memuru olması için Güney Sudan'a davet etti. Teklifi kabul eden Emin Paşa, 1878'de Gordon'un emrinde diplomatik görevlerde çalıştı. Mehmet Emin, (Şimdiki Uganda sinde yer alan) Bunyoro ve Buganda krallıklarına gittiği diplomatik misyonlarda ilgi çekti, popüler oldu.

1876'dan sonra Emin, Lado'yu bölgedeki keşifleri için merkez seçti. 1878'de Mısır Hidivi, eyaleti yönetmesi için Gordon'un halefi olarak Emin'i atadı ve ona Bey unvanını verdi. Büyük unvana rağmen, Emin'in hayalinde değişiklik olmadı; askerî gücü, karakollarının her birinin etrafında bir mil yarıçapından daha fazlasını kontrol etmeyen birkaç bin askerden oluşuyordu ve Hartum'daki hükûmet kalkınma önerilerine kayıtsız kaldı. Köleliğe karşıydı.[1] 1879'da General Gordon, Frank Lupton'a Emin'i azletmek üzere bir nehir vapuru filosu ile gönderdi. Lupton yaklaşık iki yıl sonra Lado'ya ulaştığında Emin'in görevden alınmak istemediğini gördü. Tarangole merkezli Lotuka bölgesinden sorumlu Mehmet Emin'in yardımcısı oldu.[2]

Muhammed Ahmed İsyanı 1881'de başladığında isyan, 1883'e kadar Ekvator'u dış dünyaya kapattı. Sonraki yıl, Karam Allah Ekvator'u ve Emin Paşa'yı ele geçirmek için güneye hareket etti. 1885'te Emin Paşa maiyetiyle birlikte güneye gitti ve Uganda'daki Zanzibar dışında kuzeydeki tüm iletişimi kesildi. Ekvator'da kalmaya kararlı arkadaşıWilhelm Junker aracılığı ile taşınan bildirileri, 1886'da Avrupa'da, özellikle de bir önceki yıl Gordon'un ölümünden sonra bir reaksiyon uyandırdı.

Emin Paşa'yı kurtarma seferinin lideri olan Henry Morton Stanley ve ekibi, Kongo Nehri üzerinden ve İturi Ormanı'nın içinden geçti. Bu sefer katılanların üçte ikisinin kaybına yol açan olağanüstü zorluktaki bir rotaya sahipti. Stanley, Emin Paşa'ya 1888'de ulaştı. Emin Paşa ve Stanley, 1890'da Tanzanya'nın Bagamoyo kentine vardılar. Emin Paşa, Alman Doğu Afrika Birliği'ne (German East Africa Company) katıldı ve Dr. Franz Stuhlmann'a iç bölgelerdeki göllere doğru çıkılan seferlerde eşlik etti. Ancak büyük olasılıkla köle taciri olan 2 Arap tarafından Kongo Bağımsız Devleti'ne bağlı Nyangwe şehri yakınlarında öldürüldü.

Kaynakça

  1. ^ Schnitzer, Edward, sayfa 280 // Collier's New Encyclopedia: A Loose–leaf and Self–revising Reference Work. On Ciltte, 515 İllüstrasyon ve doksan altı Harita ile. Cilt 8. Editör: Francis J. Reynolds. New York: P. F. Collier & Son Company, 1921, 508 sayfa.
  2. ^ Macro, E. (1947), "Frank Miller Lupton", Sudan Notes and Records, Hartum Üniversitesi, cilt 28, ss. 50-61, JSTOR 41716507, 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Ocak 2022JSTOR vasıtasıyla 

Bibliyografya

  • Mohun, R. Dorsey (Şubat 1895). Death of Emin Pasha. Century Mag. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülaziz</span> 32. Osmanlı padişahı (1861–1876)

Abdülaziz veya diğer bilinen adıyla Padişah Abdülaziz, 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. II. Mahmud ve Pertevniyal Valide Sultan'ın oğlu, Padişah Abdülmecid'in kardeşidir. Padişah Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir. Tahttan indirilip öldürülen son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Rauf Paşa</span> 168. Osmanlı sadrazamı

Mehmet Emin Rauf Paşa iki kez II. Mahmud ve üç kez Abdülmecid döneminde toplam 5 kez 14 sene 7 ay 36 gün sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Midhat Paşa</span> 190. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Şefik Midhat Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. İki kez sadrazam, Tuna, Aydın ve Suriye Valisi olan Midhat Paşa, ilk Osmanlı anayasası olan Kânûn-ı Esâsî'yi hazırlayan kurulun başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Veli Mahmud Paşa</span> 13. Osmanlı sadrazamı

Veli Mahmud Paşa, II. Mehmed saltanatında 1455-1466 ve 1472-1474 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Osmanlı tarihinde sadrazamlığa getirilmiş ilk yeniçeri yetiştirmesidir.

İshak Paşa II. Mehmed saltanatında 1469-1472 yılları arasında ve II. Bayezid saltanatında 1481-1482'de sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Tabanıyassı Mehmed Paşa IV. Murad saltanatında 18 Mayıs 1632 - 2 Şubat 1637 tarihleri arasında dört yıl sekiz buçuk ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Fazıl Ahmed Paşa</span> 90. Osmanlı sadrazamı

Köprülü Fazıl Ahmed Paşa veya Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa, Osmanlı Devleti'nde IV. Mehmed döneminde, 30 Ekim 1661 ile 3 Kasım 1676 tarihleri arasında on beş yıl dört gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Köprülü Mehmed Paşa'nın oğludur. Girit, Uyvar, Podolya, Kamaniçe fatihidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Boşnak Derviş Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde 21 Haziran 1606-9 Aralık 1606 tarihleri arasında beş ay on sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Sokolluzade Lala Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde 26 Temmuz 1604 - 21 Haziran 1606 tarihleri arasında bir yıl on ay yirmi altı gün sadrazamlık yapmış ve devletin çeşitli kademelerinde hizmet vermiş bir Osmanlı devlet adamıdır. 1595 yılında dokuz gün sadrazamlık yapmış Tekeli Lala Mehmed Paşa ile karıştırılmamalıdır.

Mehmed Emin Paşa şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kaptan-ı derya</span> Osmanlı Donanmasının Amirali

Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Paşa</span>

Gordon Paşa, Sudanlı milliyetçilere karşı Hartum'u savunmada gösterdiği cesaret nedeniyle ulusal kahraman olarak görülen İngiliz general.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Paşa</span> Mısır hidivi (1830-1895)

İsmail Paşa, 1867-1879 arasında Mısır hidivi.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Savaşı</span>

Mehdist Savaşı 1881-1899 yılları arasında süren savaş, kendisini "Mehdi" ilan eden dini lider Muhammed Ahmed İbnü's Seyyid Abdullah'ın yönetiminde Sudan'da kurulan sultanlığın, Kızıldeniz'den Orta Afrika'ya kadar uzanan büyük bir İslam devleti olmak için Mısır ve sömürgeci İngiltere'ye savaş ilan etmesi ile başladı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morton Stanley</span> Britanya kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif

Henry Morton Stanley Afrika'da keşif yapan ve David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Galler kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif.

İzzet Mehmed Paşa I. Abdülhamid saltanatında, 4 Ağustos 1774 - 6 Temmuz 1775 ve 20 Şubat 1781 - 25 Ağustos 1782 tarihleri arasında toplam iki yıl beş ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1543)</span>

Estergon Kuşatması, Avusturya Arşidüklüğü'nün elindeki Estergon'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından, 25 Temmuz ile 8 Ağustos 1543 tarihleri arasında kuşatılması. Yaklaşık iki hafta süren kuşatma sonrasında şehir Osmanlı egemenliğine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Romolo Gessi</span> İtalyan asker ve Mısır valisi

Romolo Gessi, aynı zamanda Gessi Paşa olarak da anılır, 19. yüzyıl Sudan'ı ve günümüz Uganda'sında Beyaz Nil'in akışını betimleyen İtalyan asker, Türk-Mısır idaresinde vali ve kuzeydoğu Afrika kaşifiydi.