İçeriğe atla

Mehmet Cihat Özönder

Mehmet Cihat Özönder (18 Ekim 1947, Ankara - 26 Temmuz 2007, Ankara), Türk milletvekili, sosyolog ve Türkolog.

1971 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi ve aynı bölümde akademik hayatına başladı. "Manisa Salihli'de Meskun Kazak ve Bulgaristanlı Göçmenlerin Sosyo-Kültürel Yapıları" konulu tezi ile doktor unvanını aldı. 1981 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Hankuk University of Foreign Studies'de iki yıl süreyle misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1992 yılında profesör payesini alan Özönder, Hacettepe Üniversitesi'nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni kurdu ve uzun yıllar Sosyoloji bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 1991 yılında bir sivil toplum kuruluşu olarak KÖK Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı'nı (KÖKSAV) kurdu, KÖKSAV'ın başkanlığını yürüttü.

Hacettepe Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü seviyelerde Genel Sosyoloji, Kurumlar Sosyolojisi, Kültürel Değişme, Sosyal Değişme, Gelenekler ve Görenekler, Türk Sosyo-Kültür Yapısı, Kent Sosyolojisi derslerini veren Özönder, bu konularda lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri yönetti. Ayrıca, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nde Türk Dünyasının Sosyo-Kültürel Yapısı, Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda Kore Kültürü Araştırmaları dersleri veren Özönder, Başbakanlıkta Türkiye dışında yaşayan Türkler konusunda müşavirlik görevinde bulundu ve ilgili çeşitli derneklerde görev aldı. Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya, Kırım, Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya ve Çin'de yapılan çeşitli kongre, konferans ve sempozyumlarda Türk kültürü konularında konuşmalar yaptı. Türkiye'nin sosyo-kültürel yapısı ile başta Balkan Türkleri olmak üzere Türk dünyasının meselelerine yönelik çok sayıda çalışması ve yayını bulunmaktaydı.

23. Dönemde MHP'den İstanbul Milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder, milletvekili mazbatasını almak üzere Ankara'dan İstanbul'a giderken Ankara şehir sınırları içinde geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Milletvekili trafik kurbanı". Hürriyet. 26 Temmuz 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi</span> Ankara Üniversitesinin bir fakültesi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Atatürk'ün adını koyduğu bir bilim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Aktay</span> Türk politikacı

Yasin Aktay, Türk akademisyen ve yazar.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

Necat Birinci, Modern Türk edebiyatçısı, öğretim üyesi, milletvekili.

Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar 1957'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden, 1960'ta Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsü'nde 1964'te doktorasını verdi; 1978'de profesör oldu. Alexander von Humbolt bursu ile 1972-74'te Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsü'nde, aynı bursla 1978'de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikoloji Bölümü'nde ve Fulbright bursu ile 1980-81'de Oregon Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı'nda araştırma yaptı.1982-88'de Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeliği de yaptıktan sonra 2005 yılından itibaren bir süre Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü başkanlığını yürüttü. Daha sonra da İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne geçti. Yüksek lisansta sosyal psikoloji okuttuğu Dr.Ahmet Atılgan daha sonra yazdığı İktisat Politikalarının Evrimi adlı kitabını Yılmaz Özakpınar'a ithaf etmiştir. Özakpınar son olarak İstanbul Arel Üniversitesi'nde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Naci Bostancı</span> Türk politikacı

Mehmet Naci Bostancı. Türk siyaset bilimci, sosyolog, iletişim bilimci, halkla ilişkiler uzmanı ve siyasetçi.

Recep Şentürk, Türk din sosyoloğu ve eski İbn Haldun Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

Süleyman Sencer Ayata, Türk sosyoloji Profesörü ve siyasetçi.

Nihat Nirun (1 Ocak 1925, İzmir - 6 Şubat 2007, Ankara), Türk sosyoloji profesörü. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapan Nirun, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Sosyoloji Bölümü'nü kurarak başkanlığını üstlenmiş ve ayrıca Edebiyat Fakültesi'nın dekanlığını da üstlenmiştir.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> Edebiyat fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi veya kısaca HÜEF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Beytepe Kampüsü'nde, birkaç bloktan oluşan büyük bir binada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

Tülay Uğuzman; sosyolog, halkbilimci.

Havva Neşe Özgen, Türk akademisyen, sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Başaran</span> Türk psikolog

Fatma (Taşkıngöl) Başaran Türk bilim insanı, sosyal psikolog, akademisyen.

Ferhunde Özbay feminist, sosyolog, demograf, akademisyen.

Nephan Saran, Türk antropolog.