İçeriğe atla

Mehmet Ceyhan

Mehmet Ceyhan
Doğum2 Nisan 1957 (67 yaşında)
Elazığ, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürk
EğitimHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Mehmet Ceyhan (2 Nisan 1957, Elazığ), Türk hekim, akademisyen, bilim insanıdır.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları profesörü olan Ceyhan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı başkanıdır. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği başkanlıklarını yürütmektedir.

COVID-19 pandemisi sürecinde yaptığı açıklamalarla medyada geniş yer edinmiştir.[1][2] Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 için kurduğu bilim kurulunda yer almamıştır.[3]

Yaşamı

Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın üç çocuğundan biri olarak, Elazığ'ın Hıdırbaba Köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Ankara Gazi Lisesi'nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1981 yılında mezun oldu[4] ve 1985 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını tamamladı. 1985-1987 yılları arasında askerliğini Adana Askerî Hastanesinde, 1987-1989 yılları arasında zorunlu hizmetini Ankara Etimesgut Devlet Hastanesi'nde tamamladı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında 1988 yılında doçent, 1995 yılında profesör oldu. 1998 yılında ABD'de Cincinnati Çocuk Hastanesinde çalıştı.[1]

Türkiye'de COVID-19 pandemisi döneminde yaptığı açıklamalarla basının gündemine geldi; "Allah virüsleri insanların belli bir sayının üzerinde çoğalmaması için yarattı," gibi sözleriyle tartışma yarattı.[5]

2009 yılında ortaya çıkan domuz gribi salgınında pandemi bilim kurulu üyeliği yapmış ve insanların hastalığa karşı aşı başta olmak üzere uygulanan önlemleri almak durumunda olduğunu; alınan tedbirlerin ve aşının insanların sigortası olduğunu beyan etmiştir.[6] Aynı dönemde eski sağlık bakanı Osman Durmuş ise Türkiye'ye alınan aşıların henüz Faz 1 sonucu olmadığını ve ülke yurttaşlarının denek olarak kullanılacağını; paniğe de aşıya da gerek olmadığını beyan etmiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi sitesindeki biyografisi". 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Hürriyet gazetesindeki biyografisi". 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bilim Kurulu". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Hürriyet gazetesinde yer alan hayat hikâyesi". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "VİDEO I Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı: Virüsleri Allah yarattı". soL. 26 Mart 2020. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grip</span> Yorgunluk, kırıklık, kas ağrıları, ateş vb. belirtileri olan, bulaşıcı, salgın hastalık

Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit, myokardit gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.

<span class="mw-page-title-main">Pandemi</span> bulaşıcı bir hastalığın küresel çapta yayılmasıdır

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemilere) verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

Kaya Kılıçturgay, Türk siyasetçi ve bilim insanıdır.

Necdet Ünüvar,, Türk akademisyen, bürokrat ve siyasetçi. 14 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Ankara Üniversitesi rektörlüğüne atanmıştır.

Hasan Fahrettin Keleştemur, Erciyes Üniversitesi'nin eski rektörü ve eski Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Domuz gribi</span> Bir virüsün sebep olduğu, solunum yolları enfeksiyonu ile meydana çıkan, bazen öldürücü olan hastalık

Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden, herhangi bir virüs tarafından oluşmuştur. Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir. Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir. Aşısı bulunmaktadır. 2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Kemalettin Aydın,, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 pandemisi</span> 2019da ortaya SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu küresel salgın

COVID-19 pandemisi veya Koronavirüs pandemisi, 17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgınıdır. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020'de Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirildi. 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla dünyada 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü. 5 Mayıs 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü pandeminin artık küresel acil bir durum olmadığını açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">İran'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

İran'da COVID-19 pandemisi, COVID-19 pandemisinin İran'daki etkilerini içermektedir.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs pandemisi nedeniyle COVID-19 hastalığı ile mücadele için 10 Ocak 2020 tarihinde oluşturulan danışma kurulu. Enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversitelerde akademisyen olarak çalışan tıp bilimcilerinden oluşturulan kurul, 38 kişiden oluşmakla beraber başkanlığını Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmaktadır.

Ercüment Ovalı, Türk hekim.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da COVID-19 pandemisi</span> Virüs pandemisi

Finlandiya'da COVID-19 pandemisi Şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu yeni bir bulaşıcı hastalık olan koronavirüs hastalığı COVID-19'un devam eden bir viral pandemisidir. Finlandiya'da COVID-19 pandemisi sırasında ilk COVID-19 vakasının, Vuhan'dan Ivalo'ya gelen birisi ile başladığı 29 Ocak 2020'de bildirildi. Kişinin virüs testi pozitif çıktı. 7 Nisan 2023 itibarıyla Finlandiya'da koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 9.097 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 1.468.123 olduğu açıklandı. hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

COVID-19 pandemisi'nin Şubat 2020'de Kuzey Makedonya'ya ulaştığı doğrulandı. Ülkedeki ilk bulaşma, esas olarak İtalya'da 2020 koronavirüs pandemisi'yle ilişkiliydi. Çünkü Kuzey Makedonya'dan İtalya'ya yaklaşık 70.000 kişi gitti ve birçoğu virüsü beraberinde getirerek Kuzey Makedonya'ya geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 pandemisinin sağlık sektörüne etkisi</span>

Türkiye'de COVID-19 pandemisi sırasında Türkiye'de aktif görevde iken koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölen tıp doktorlarının listelendiği sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Olcay Neyzi</span> Türk doktor

Remide Olcay Neyzi, Türk doktoru ve İstanbul Tıp Fakültesi eski Pediatri Anabilim Dalı Başkanıdır. Türkçe hazırlanmış kapsamlı ve bilinen pediatri ders kitabının ilk yazarı olarak, Türkiye'de tıp eğitiminin seviyesinin yükselmesine büyük katkı sağlamıştır.

1924-1925 Minnesota çiçek hastalığı salgını en ölümcül çiçek hastalığı salgındır. Çiçek hastalığı nedeniyle ABD'nin Minnesota eyaletinde 500 kişi ölmüştür. Bunların 400'ü Minneapolis-Saint Paul metropol bölgesinde yaşamaktaydı. İkiz Şehirler olarak tanımlanan bu bölgede ölümlerinin neredeyse yüzde 90'ı Minneapolis'te gerçekleşti.

Niue'de COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Niue, ilk vakasını 9 Mart 2022'de açıkladı. Virüs, 7 Mart'ta, uçakla Yeni Zelanda'dan adaya gelen bir yolcuda tespit edildi. Böylece Niue, Pasifik'te "COVID-19 vakası olmayan ada" unvanını Yeni Zelanda'ya bağlı Chatham Adaları'ndan sonra kaybeden ikinci ada oldu.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 salgını sırasında yüz maskeleri</span>

COVID-19 salgını sırasında, SARS-CoV-2'nin yayılmasına karşı halk ve kişisel sağlık kontrol önlemleri olarak cerrahi maskeler ve kumaş maske'ler kullanıldı. Toplum ve sağlık ortamlarında, bunların kullanımı, virüsün bulaşmasını sınırlamak ve enfeksiyonu önlemek için uygulandı. Doğru giyilen maskeler, hem enfekte bireylerin yaydığı respiratuar damlacıklar ve aerosolleri sınırlar, hem de bireylerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Önde gelen ulusal ve hükûmetler arası sağlık kurumları ve liderleri, Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bulaşmayı azaltmak için maskelerin kullanılmasını tavsiye etti. Maskeler dünya çapında yaygın olarak uygulandı. Mart 2021'de ayda tahmini 129 milyar yüz maskesi kullanıldı.