İçeriğe atla

Mehmet Barca

Mehmet Barca
Doğum1 Şubat 1966
Bingöl, Türkiye
VatandaşlıkTürkiye
Kariyeri
DalıYönetim ve Organizasyon, Stratejik Yönetim
Çalıştığı kurumlarSakarya Üniversitesi,

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi,

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Sigmund Wagner-Tsukamoto

Mehmet Barca (Prof. Dr.), (1 Şubat 1966, Bingöl) Türk Bilim insanı akademisyen.

Hayatı ve kariyeri

1 Şubat 1966 tarihinde Bingöl'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Bingöl'de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünü kazandı. 1990 yılında lisans çalışmasını tamamladı. Barca, yüksek lisans ve doktorasını devlet bursu ile gönderildiği İngiltere'de Leicester Üniversitesi'nde tamamladı. Akademik kariyerine 1993 yılında Sakarya Üniversitesi'nde başlamıştır. 2001 yılında "Yrd. Doç. Dr.", 2003 yılında "Doç. Dr." ve 2008 yılında ise "Prof. Dr." unvanlarını aldı. Sakarya Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, TOBB Üniversitesi ve çeşitli üniversiteler'de dersler verdi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde İşletme Fakültesi kurucu Dekanlığı, Rektör Yardımcılığı gibi akademik ve idari görevlerde bulundu. 2015 ve 2020 yılları arasında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi rektörlüğünü yaptı.

Stratejik yönetim uzmanı olan Prof. Dr. Barca, hâlen kamu kurumlarında (TBMM Genel Sekreterliği, Özelleştirme İdaresi, RTÜK, RK, Sayıştay vb.), özel sektör işletmelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının stratejik plan geliştirmesine danışmanlık yapmaktadır. Başta stratejik yönetim olmak üzere bilgi yönetimi, yönetim felsefesi, sektörel araştırmalar konularında yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış pek çok eseri bulunmaktadır.

Kitaplar

  • Barca, M., Economic Foundations of Strategic Management, Routledge (Taylor&Francis), London, ISBN 9780754630012, 2003; 2017 eBook ISBN 9781315257068).
  • Gıda Sektörünün Rekabet Gücü ve İhracatta Aranan Kriterler/Karşılaşılan Engeller, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul, Yayın No: 2006-24, ISBN 9944-60-068-7, 2006.
  • Özcan, K., Barca, M., Sanayiden Bilgiye Toplum Ekonomi ve İşletmeler, Siyasal Kitabevi, ISBN 978-605-5782-05-4. 2009.
  • Barca, M., Stratejik Yönetim, (Çeviri Editörü), Nobel Yayınları, ISBN 978-605-133-824-8, 2020 (12. Basım).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Özcan Yeniçeri</span>

Özcan Yeniçeri, Türk akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

Mehmet Cahit Güran Türk akademisyen, Hacettepe Üniversitesi rektörü.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Nuray Sakallı Uğurlu, sosyal psikolog ve akademisyen. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde Sosyal Psikoloji alanında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Özgür Çengel, Türk akademisyen. İstanbul Galata Üniversitesi eski rektörüdür.