İçeriğe atla

Mehmet Başdurak

Mehmet Başdurak, 7 yaşında ezan-ı muhammediyi okuyarak dini; annesinin ve babasının udi ve hanende olmaları hasebiyle de la-dini musikiye başladı.

İlköğretim döneminde sesi ile, lise döneminde ise Kemal İlerici ile başlayan klasik batı müziği ve THM (Bağlama) eğitimine Recep Kırıcı, Zekeriya Bozdağ ve Bayram Aracı ile devam etti.

Lise eğitiminden sonra çalışmalarını Gazi Eğitim Enstitüsü-(Viyola)-(Bağlama) bölümünde Veysel Arseven, Saip Egüz, Ziya Aydıntan ile sürdürdü.

Daha sonra İ.T.Ü TMDK Müzik Teorisi bölümünde (Tambur)-(Keman) eğitimi ile Saadettin Heper'den usul, Haydar Sanal'dan nazariyat, Cafer Açin'den çalgı yapımı, Faruk Sümer'den Türk Tarihi, Yılmaz Öztuna'dan Türk Müziği Tarihi, Nevzat Sümer ve Bekir Sıdkı Sezgin'den ise Repertuvar eğitimi alarak tamamladı.

Zeki Müren'in bestecilik dalında takdirlerini, katıldığı jüri sınavlarında ise Semahat Özdenses ve Avni Anıl'ın takdirlerini kazandı. Sesi ile ve çeşitli ensturmanlarla sayısız konserlere imza attı ve bant kayıtları yaptı. Çağındaki T.M ses sanatçılarının hemen hemen tamamına, yakın olarak enstrumanları ile eşlik etti.

Hamiyet Yüceses, İsmet Dündar, Ethem Demircan, Mustafa Sağyaşar, Ziya Taşkent, Neşe Karaböcek, Kamuran Akkor, Şükran Ay, Gönül Berkant eşlik ettiği sanatçılardan bazılarıdır.

5 yıl süre ile TRT'de sanatçı olarak görev yaptı.

Devlet Klasik Türk müziği Korosuna Tambur Sanatçısı olarak girmeye hak kazandığı halde Kültür Bakanlığının, görevini savsaklaması nedeni ile dava AİHM'ne intikal etmiştir.

İcra ettiği ensturmanlar, önem derecesine göre: Yaylı Tambur, Mızraplı Tambur, Ut, Keman, Viyola, Kanun, Bağlama ailesinin bütün fertleri, Cümbüş, Kaşık, Piyano.

Beste çalışmaları 200'ün üzerindedir. Üç çeşit çalgı icadı vardır. 40 yıl müzik öğretmenliği yaparak 100 binin üzerinde öğrenci yetiştirmiştir.

Türk Musikisinin evrenselleşmesi konusunda henüz yayınlanmamış teorileri ve projeleri bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Tambur</span>

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır.

<span class="mw-page-title-main">Bendir</span>

Bendir, zikir defi veya zikir bendiri Klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Yaşar</span> Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi (1930-2017)

Necdet Yaşar,. Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Yalçın Tura,, Türk besteci.

Ferit Sıdal, Türk tamburi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Keman</span>

Keman, viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akort sesleri pesten tize sol, re, la ve mi'dir.

Çalgı topluluğu, değişik çalgıların bir arada bulunduğu küçük müzik topluluğudur. Bu çalgı topluluklarının dalları da vardır.

Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta Çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürdürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritmli (poliritmik) olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viyola</span>

Viyola, yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesidir ve şekli kemana benzemekle beraber kemandan biraz daha büyüktür. Alto' da denir. Fiziki yapısı kemana çok benzer. Keman ailesi müzik aletlerinde orta sese sahiptir ve keman ile çello arasında yer alır. Gövde uzunluğu 41 – 45 cm civarındadır.

Sabahat Aslan, TRT ve İstanbul Radyosu'nda çalışmış Türk halk müziği sanatçısı.

Mesruh Savaş, Türk besteci ve akademisyendir.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.

Ziya Aydıntan, gerçek adıyla Mehmet Ziyaettin Aydıntan, bestekar, yazar, eğitmen. Türkiye'de ilk sistemli gitar eğitimi çalışmaları Ziya Aydıntan tarafından başlatılmış ve Türkiye'de ilk Türkçe gitar metodunu da yazmıştır. Türkiye’nin ilk gitar orkestrasını Ziya Aydıntan kurmuştur. Ziya Aydıntan Türkiye'de gitar için ilk halk müziği düzenlemelerini yapmış ve kendisine ait olan gitar metodunda yer almıştır. Kâtibim ve Ilgaz türküleri örnek verilebilir. Ziya Aydıntan İlhan Baran’ın Ankara Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmeni olmuştur. İlhan Baran Ziya Aydıntan'ın özendirmesiyle on altı yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı yaylı çalgılar bölümüne girmiştir.