İçeriğe atla

Mehmet Ali Yaprak

Mehmet Ali Yaprak (1949, Nizip Gaziantep[1] - 4 Ocak 2004 Kartal, İstanbul), Susurluk skandalına karışmış bir Türk işadamı ve uyuşturucu kaçakçısıydı. Şeker komasına girdikten sonra Ocak 2004'te Kartal Cezaevi'nde öldü.[2] Yaprak, 25 Nisan 1996'da kaçırıldı ve bir hafta sonra serbest bırakıldı.[3] Captagon ticaretinde önemli bir isimdi.

Yaprak görünüşte bir televizyon kanalı (Yaprak TV), bir radyo istasyonu ve bir turizm şirketi (Hidayet Turizm) olan bir iş adamıydı. Ancak Susurluk skandalı MİT raporuna göre, captagonu Suriye ve Suudi Arabistan üzerinden kaçıran korkulan bir çeteye de liderlik etti. Turizm şirketi insan ticaretini kolaylaştırdı. Raporda Yaprak'ın Mehmet Ağar'ın seçim kampanyasını desteklemek için 500 milyar lira[4] bağışladığı belirtiliyor.[5] Yaprak'ın zenginliğini öğrenen Abdullah Çatlı ve polis üniformalı 6-7 kişilik bir ekip, 25 Mayıs 1996'da Yaprak'ı kaçırarak Siverek'te Bucak aşiretine ait bir eve götürdü.[6] Captagonun nereden geldiğini öğrenmek ve Topal'ı devre dışı bırakmak arzusuyla gerçekleştirilen kaçırma, Ankara polisi tarafından yönetildi. Yaprak fidye olarak 10 milyon DM ödedi, ancak Çatlı ve onu kaçıran arkadaşları bunun sadece küçük bir kısmını aldı. Dolandırıldıklarını öğrenince Ankara'daki ağalarıyla arası bozuldu. Daha sonra Yaprak'ı ikinci kez kaçırıp sorguya çektiler ve sorgu kasetinin bir kopyasını Bucak'a, bir kopyasını da MİT ajanı Müfit Sement aracılığıyla Eymür'e gönderdiler. Bantlardan yararlanan Çatlı, Ankara ile bir anlaşma yaptı.[5]

Yaprak, 1997 yılında Gaziantep Barosu avukatı Burhan Veli Turkish ve Şartlı Salıverilme Yasası nedeniyle serbest bırakıldı. 2002 yılında 5 milyon captagon hapı ile yakalandıktan sonra yeniden hapse atıldı. Ocak 2004'te hapishanede öldü.[7]

Kaynakça

  1. ^ TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Raporu/İnceleme bölümü 7 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Susurluk Commission report)
  2. ^ Hurriyet Daily News, 6 January 2004, One line on the news 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Hurriyet Daily News, 12 February 1997, From the papers 18 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ The Turkish lira was experiencing hyperinflation at the time, so it is difficult to translate into foreign currency. The donation was made towards the elections on 24 December 1995, when the interbank rate was 57,700 Lira/$US. At the beginning of the same year, the parity was 38,900 Lira/$US. The contribution is therefore on the order of $8.7 million to $13m.
  5. ^ a b "Yaprak, DYP'ye 500 milyar lira yardım etti". Hürriyet. 28 Ocak 1998. 10 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  6. ^ "Turkish Press Scanner: Çatlı was protected by the police". Turkish Daily News. Hürriyet. 6 Kasım 1996. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2008. 
  7. ^ Sariboga, Veli, Yalçın (6 Ocak 2004). "'Captagon kralı' cezaevinde öldü". Sabah. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağar</span> Türk siyasetçi

Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Çatlı</span> Türk organize suç örgütü lideri

Abdullah Çatlı, Türk organize suç örgütü lideri, mafya lideri, derin devlet ajanı ve kontrgerilla mensubu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Ağca</span> Türk suikastçı

Mehmet Ali Ağca, sol görüşlü gazeteci Abdi İpekçi'yi öldüren ve İpekçi cinayetinin ardından tutulduğu Türk hapishanesinden kaçtıktan sonra 13 Mayıs 1981'de Papa II. John Paul'u vurarak yaralayan Türk suikastçıdır.

Susurluk Kazası veya Susurluk Skandalı, 3 Kasım 1996'da saat 19.25 sularında Balıkesir-Bursa kara yolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde meydana gelen trafik kazası sonucu, devlet-polis-mafya ilişkilerinin ortaya çıkması ile patlak veren skandal. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli skandallarındandır.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Haluk Kırcı, 8 Ekim 1978 günü Bahçelievler katliamında yedi Türkiye İşçi Partisi üyesi genci öldürmekten hüküm giyen, ilki 1988'de olmak üzere aralıklarla birkaç sefer cezaevine konulup toplamda 16 sene hapiste tutulduktan sonra nihayetinde 4 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Eymür</span> Türk İstihbaratçı

Mehmet Eymür, Türk istihbaratçı. Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı. 1965'te öğrenci olarak katıldığı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) terörle mücadele bölümünün 1995-1996 yıllarında yöneticiliğini yaptı. MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas'ın sağ koluydu.

Dündar Ali Kılıç, Türk mafya lideri.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

Bahçelievler Katliamı, 8 Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler mahallesinde Türkiye İşçi Partisi üyesi Latif Can, Efrahim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Erzan ve Salih Gevence isimli gençlerin öldürüldüğü olaydır.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

<span class="mw-page-title-main">Cevher Özden</span> Türk banker

Abidin Cevher Özden Türk iş insanı ve bankerdi. Kamuoyunda Banker Kastelli olarak tanındı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Tuncay Güney, Türk casus, gazeteci, televizyoncu, New York Institute isimli web sitesinin genel yayın yönetmeni. JİTEM, Ergenekon,Gülen cemaati ve İşçi Partisi'nin içine sızdığı ve burada edindiği bilgileri Mehmet Eymür'e ulaştırdığı iddia edilmektedir.

Sami Hoştan,, Susurluk davası hükümlüsü, Ergenekon davası sanığı.

Kerem Çatay, Ay Yapım şirketinin CEO'su, film yapımcısı.

Nurullah Tevfik Ağansoy bir Türk mafya babası ve Susurluk skandalına karışan eski Ülkü Ocakları üyesiydi. 1980 darbesinden sonra silahlı saldırı, bombalama ve cinayetteki rolü nedeniyle tutuklandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1986'da beş cinayet daha işlemekle suçlandı ve Türk istihbaratıyla işbirliğine başladı. 1989 yılında serbest bırakıldı. Eski iş ortağı Alaattin Çakıcı'nın emriyle öldürüldü.

Türkbank skandalı, 1998'de gerçekleşen ve aynı yıl Başbakan Mesut Yılmaz ve kabinesinin düşmesine yol açan siyasi bir skandaldır. Olay, Türk Ticaret Bankası veya diğer adıyla Türkbank'ın özelleştirme sürecinde gerçekleştiği için bu adla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de uyuşturucu ticareti</span>

Türkiye'de uyuşturucu ticareti, Türkiye'de ulusal veya uluslararası olarak yürütülen yasadışı madde ticaretini tanımlar. Türk yetkililere göre PKK gibi yasadışı örgütler, başta Güneydoğu Türkiye'de yürütülen esrar üretimi olmak üzere madde ticaretiyle ilgilenmekte ve bundan gelir elde etmektedir. 1920'lerin ortasından 1930'lara kadar İstanbul'da yer almış 3 eroin fabrikası dünya yasadışı eroin ticaretinin en önemli merkezini oluşturmaktaydı. 1996 yılında meydana gelmiş Susurluk Skandalı, Türkiye'deki derin devlet ile uyuşturucu ticareti arasındaki bağları ortaya koydu.