İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.
Osman Zeki Üngör, şair, besteci, orkestra şefi, keman virtüözüdür.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.
Veli Kanık, klarnet virtüözü, Türk klarnetçi, Armoni Orkestrası Şefi Musika-i Hümayun'da yetişmiş bir klarnet virtüözü, daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti'nin pek çok müzik kurumunun temelinde emeği geçmiş, ancak alçakgönüllü mizacı nedeniyle daha ziyade şair Orhan Veli Kanık'ın babası olarak anılır olmuş bir müzisyendir.
Giuseppe Donizetti ya da Donizetti Paşa. İtalyan müzisyen.
Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:
- Ahmet Adnan Saygun
- Ulvi Cemal Erkin
- Cemal Reşit Rey
- Hasan Ferit Alnar
- Necil Kazım Akses
Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.
Hüseyin İhsan Künçer, Türk klarnet virtüözü ve orkestra şefidir.
Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.
İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.
Mehmed Zâti Arca, Türk besteci ve müzisyendir.
Plevne Marşı veya Osman Paşa Marşı, Plevne Savunması'nda Osmanlı birliklerinin komutanlığını yapan Osman Paşa'yı konu alan marş. Makamı Kürdî, tonu Con tristezza'dır. Bu tonun adı İtalyanca olup üzgünlük ile anlamına gelmektedir.
Mehmet Aktuğ, çağdaş Türk müziği bestecisidir.
Callisto Guatelli, İtalyan müzisyen.
Zeynep Gedizlioğlu, Türk bestecidir.
İstanbul Marşı(Vive Constantinople Marche) bestecisi anonim olan marştır. İlk olarak İstanbul'da 1905 yılında Mızıkay-ı Hümayun Orkestrası tarafından eser icra edimiş ve kayda alınmıştır. Osmanlı Marşları adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan müzikden çıkan albümde bu marş 9. sırada yer alır.
İsmail Hakkı Bey, (Muallim), Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.
Gazi Osman Paşa Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenmiş bir marş. İlk olarak armonize ederek çok seslendiren Guatelli Paşa, seslendiren Odeon Orkestrası kayıt tarihi 1908-12'dir. Osmanlı Marşları adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan Müzik'ten çıkan albümde bu marş 20. sırada yer alır.
Enver Kapelman, Türk kemancı.
Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti, İstanbul’da padişaha bağlı olarak görev yapan ve Nisan 1924’te kaldırılan Mızıka-yı Hümâyun’un yerini alan orkestra.