İçeriğe atla

Mehmet Şamil Şhaplı

Mehmet Şamil Şhaplı
1. Beşiktaş JK Başkanı
Görev süresi
1903-1908
Yerine geldiğiÖnce gelen yoktur.
Yerine gelenŞükrü Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Şubat 1891(1891-02-07)
Osmanlı İmparatorluğu Medine, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1 Şubat 1957 (65 yaşında)
Türkiye İstanbul, Türkiye
Defin yeri Eyüpsultan Mezarlığı, İstanbul
Vatandaşlığı Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti
Milliyeti Türk
Mesleği Diplomat, Gazeteci, Spor yöneticisi

Mehmet Şamil Şhaplı; (7 Şubat 1891, Medine - 1 Şubat 1957, İstanbul), Diplomat, Gazeteci, Spor yöneticisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve 1. başkanıdır.[1]

Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın 11 çocuğundan en büyük oğludur. Mehmet Şamil, Beşiktaş kulübünün, kardeşleri Hüseyin Bereket, Hamza Osman Erkan ve arkadaşları Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Fetgeri, Nazım Nazif (Ander)... beylerle beraber ilk kurucularındandır.

Galatasaray kulübünün kurucularını bir araya getiren etkenin, her birinin Galatasaray Lisesi öğrencisi olmaları; Fenerbahçe kulübünün kurucularını bir araya getiren etkenin, her birinin Kadıköylü ve ağırlıklı olarak Saint Joseph Liseli olmaları gibi, Beşiktaş kulübünün kurucularını bir araya getiren etken, tümünün Çerkes asıllı olmaları ve birbirleriyle bulunan akrabalık ilişkileridir.[2]

Beşiktaş kulübünü kurarken, Mehmet Şamil Bey çok genç yaştadır. Mehmet Şamil, babası Osman Ferit Paşa'ya ait Serencebey'deki konakta kulübün kuruluşunu sağlamıştır. Mehmet Şamil bey'in büyükbabasının adına ithafen, konaklarının bahçesinde kurulan kulübe Bereketiko Jimnastik Kulübü ismi verilmiştir. Daha sonra bu kulüp Beşiktaş Bereket Jimnastik kulübü adını almış ve günümüze Beşiktaş Jimnastik Kulübü adı ile gelmiştir.

Şhaplı, her yıl ölüm yıldönümünde mezarı başında anılmaktadır.[3]

Hayatı

Annesi Emire Nefiset Hanım, babası Şhaplı Osman Ferit Paşa ile 1888 yılında Medine'de evlenir.

Mehmet Şamil 1891 yılında Babası Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın görev yeri olan Medine'de dünyaya gelir.

Mehmet Şamil, Nefiset hanım'ın oğlu'dur. Nefiset hanım, büyük babası olan Şeyh Şamil'in adını oğluna verir.

Mehmet Şamil ilk öğrenimini Medine'de tamamladı. Daha sonra ailesi ile birlikte İstanbul'a döndü.

1903 yılında, babası Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın, Serencebey'deki konağının bahçesinde, kardeşleri ve arkadaşları ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nü kurdu. 1903-1908 yılları arasında kulübün ilk başkanı olarak görev yaptı. Bu dönemde kardeşi Hüseyin Bereket de kulübün genel sekreterlik görevini yürüttü.[4]

Saint Joseph Fransız Lisesi'ni bitirdi.

I. Dünya Savaşı yıllarında (1915-1919) İsviçre'nin Cenevre kentinde Siyasi Bilimler öğrenimi gördü. Bu dönemde ayrıca İsviçre'de Osmanlı Milli Ajansı'nın muhabirliğini yaptı. "Kafkasya İstiklal Komitesi", "Şimali Kafkas Cemiyeti", "Türkiye'de Şimali Kafkasya Siyasi Muhacirleri Komitesi" gibi ulusal örgütlerin Cenevre temsilciliği görevlerini yürüttü.[5]

1920 yılında İstanbul'a döndü. Deniz Yolları İdaresi'nde memur ve kontrol müfettişi olarak çalıştı.

Soyadı Kanunu ile 1934 yılında aile adı olan "Şhaplı" soyadını almıştır.

7 şubat 1957'de İstanbul'da öldü.

Soyu

Babası Osman Ferit Paşa'nın soyu, kuzey batı Kafkasya'nın Soçi yöresinin bir Çerkes boyu olan Ubıh boyu savaşçı komutanlarından "Şhaplı Kubilayko Mahomet Bey"'den gelmektedir. Soyağacı, babadan oğla; Mirza Han, Berko Mirza Bey, Mirzaiko Bereket Bey, Bereketiko Hasan Bey şeklinde uzanmaktadır. Osman Ferit Paşa, Bereketiko Hasan Bey'in 4 oğlundan en büyüğüdür. Osman Ferit Paşa'nın erkek kardeşleri, Müşir Mehmed Paşa, Ahmed Paşa ve Albay İsmail Bey 'dir.

Annesi Emire Nefiset Hanım, Şeyh Şamil'in büyük oğlu olan Gazi Muhammed'in ile Ilısu Sultanlığı'nın son hükümdarı Danyal Sultan'ın kızı Kerimat Hanım'ın tek kızıdır. Mehmet Şamil'in annesi Emire Nefiset Hanım, tarihte Dağıstan Aslanı diye nam salan Şeyh Şamil'in torunudur.[6] Emire Nefiset Hanım dedesinin adını yaşatmak için, dünyaya gelen ilk çocuğuna, Şamil ismini verir. Mehmet Şamil'in aynı anne babadan 10 kardeşi vardır. Kendisi evlenmemiştir, çocuğu yoktur.

Kaynakça

  1. ^ "Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanları". 16 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. 
  2. ^ "Beşiktaş Kulübünün kuruluşu". 19 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. 
  3. ^ "Kulübümüzün Kurucularından Hüseyin Bereket Shaplı ile Mehmet Şamil Shaplı'yı Kabirleri Başında Andık". 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2023. 
  4. ^ Başımı Kafkasya'ya Çevir (Osman Ferit Paşa'nın Hayatı), Çitlembik Yayınları, 2009 Aydın Osman Erkan Çeviri:Güniz Büyüktür
  5. ^ Soçi'nin Sürgündeki Sahipleri Çerkes - Vubıhlar, Sefer E Berzeg, Ankara 1998
  6. ^ "Mahalle Takımlığından Asırlık Çınarlığa Beşiktaş". 24 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
Sportif görevi
Önce gelen:
'
Beşiktaş JK 1. Başkanı
1903-1908
Sonra gelen:
Şükrü Paşa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş JK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.

Fitnat Mehveş Hanım, Osmanlı divan edebiyatının son dönemdeki önemli bir kadın şairidir. Çok sayıda gazeli bulunur. Edebiyatın yanı sıra hattatlıkta da ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Özdemiroğlu Osman Paşa</span> 41. Osmanlı sadrazamı

Özdemiroğlu Osman Paşa, III. Murad saltanatı döneminde, 1584-1585 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. Kızıl Deniz çevresinde beylerbeyi olmuştur. Kafkasya'da elde ettiği başarılar ile Kafkas Fatihi unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzellilikler</span> Türkiyeden sürgün edilen İtilaf işbirlikçileri

Yüzellilikler, Türk Kurtuluş Savaşı sonrası düşman iş birlikçisi olarak görülen ve Türkiye'den sürgün edilen, hepsi üst düzey makamlarda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tayyareci Fethi Bey</span> Türk pilot

Fethi Bey, Türk asker ve ilk Türk pilotlardandır. Bahriye'den, bugünkü adı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, arkadaşı Ahmet Fetgeri Aşeni vasıtasıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nde 1909 sonrasında yöneticilik yapmıştır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Şamil</span> Kafkas lider

Şeyh Şamil ; Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderi, Kuzey Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan ve Çerkesya'nın üçüncü imamı olan imam ve asker. Kafkasya'nın bağımsızlığı için mücadele etmiş olan Şeyh Şamil, Müslüman nüfusa sahip ülkelerde ün sahibidir. Ruslara karşı kazandığı zaferlerden ötürü "Kafkas Kartalı" ve "Rusya'nın Kâbusu" gibi isimlerle anılır. Hamzat Bey'den sonra Kafkasya'daki direnişçilerin komutanıdır ve aynı zamanda Nakşibendi şeyhlerinden Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifelerindendir. Yirmi beş yıl sürdürdüğü savaş ile onu izleyenlerin benimsemiş oldukları İslam ve tasavvuf inancı, günümüzde Kafkas halkları arasında oldukça yaygındır.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Samipaşazade Sezai</span> Türk gerçekçi öykücü, romancı, siyasetçi

Sami Paşazade Sezai, Türk gerçekçi öykücü, romancı. Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından birisi olma özelliğiyle edebiyat tarihinde büyük önem taşıyan Sergüzeşt adlı romanın yazarıdır. 1892'de yazdığı Küçük Şeyler ile Türk edebiyatında modern öykücülüğün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

II. Yakub Bey 1387-1390, 1402-1411 ve 1413-1428 tarihleri arasında üç defa Germiyanoğulları Beyi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şemseddin Paşa</span>

Mehmed Şemseddin Paşa, Osmanlı Devleti döneminde önemli görevlerde bulunan Çerkes - Ubıh kökenli bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deli Fuad Paşa</span>

Fuad Paşa Çerkes asıllı Türk asker. Ataklığı ve düşündüklerini çekinmeden söylemesi nedeniyle Müşir Deli Fuad Paşa olarak da bilinir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mehmed Giray</span>

II. Mehmed Giray veya Semiz Mehmed Giray, 1577 ila 1584 yılları arasında hüküm süren Kırım hanı.

II. Saadet Giray, Kırım Hanı. Doğum tarihi belli değildir. Ölümü 1587) – Türk kaynaklarına göre han olarak kabul edilmemekle birlikte, babası II. Mehmet Giray'ın 1584 yılında tahtan Sultan III. Murat tarafından azli üzerine iktidar mücadelesi vermiştir. II. Mehmet Giray'ın Vezir Özdemiroğlu Osman Paşa ile ters düşmesi sonrası yaşanan olaylar sonucunda, II. Mehmet Giray'ın Konya'da bulunan kardeşi II. İslam Giray, Sultan III. Murat tarafından Kırım Hanlığına getirilmiştir. II. Saadet Giray tahta geçen amcasına savaş açmış, ilk planda başarılı olmasına karşın, Osmanlı desteğine sahip olan II. İslam Giray mücadeleyi kazanmıştır. Kırım'dan kaçmak durumunda kalan II. Saadet Giray Kafkasya'nın kuzeyine geçerek Nogaylara sığınmıştır. Bir süre Astrahan ve Dağıstan'da yaşadıktan sonra ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Fetgeri Aşeni</span>

Ahmet Fetgeri Aşeni, Türk donanma subayı, jimnastikçi, spor yöneticisi, siyasetçi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 6. başkanıdır. Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Şhaplı Osman Ferit Paşa</span> Osmanlı general

Şhaplı Osman Ferit Paşa, Birinci Ferik, Taşkışla Komutanı, Şeyhül Harem, Sultan Abdülaziz'in yaveri, Osmanlı Ordusu Generali.

<span class="mw-page-title-main">Bedrifelek Kadınefendi</span>

Bedrifelek Kadınefendi, Osmanlı Padişahı II.Abdülhamid'in ikinci eşi.

<span class="mw-page-title-main">Naile Sultan (Abdülmecid'in kızı)</span> Osmanlı Prensesi

Naile Sultan, Sultan Abdülmecid'in ve Şayeste Hanım'ın kızı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Naci Balkış</span> Türk Siyasetçi, Asker, Mebusan Meclisi Milletvekili ve Beşiktaş Jimnastik Kulubünün Kurucusu

Mahmut Naci Bey, Türk siyasetçi, asker, Osmanlı Mebusan Meclisi Trablusgarp Milletvekili, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucusu (1903).

Ali Şamil Güler, 110 santimlik boyuna rağmen gönüllü olarak Milli Mücadele'ye katılması ve Türk karargâhında görev yapması ile tanınan tarihî kişilik.