İçeriğe atla

Mehmet Üstündağ

Mehmet Üstündağ
Belediye Başkanı
Doğum23 Eylül 1925
Kocaeli, Gebze
Ölüm10 Mayıs 2016
Pendik
EvlilikNezahat Üstündağ
Çocuk(lar)Aydın Üstündağ
Alev Aydın

Mehmet Üstündağ (23 Ekim 1925, Gebze – 10 Mayıs 2016, Pendik), Türk belediye başkanı, iş insanı.

Zeytinyağı tüccarı İsmail Üstündağ ve Emine Lütfiye Üstündağ'ın oğludur.[]

Hayatı ve kariyeri

Mehmet Üstündağ, 1963-1973 yılları arasında iki dönem Gebze Belediye Başkanı olmuştur.[1] İlk döneminde Adalet Partisi'nden seçilmiş olan Üstündağ, 1968 yılındaki seçimlerde bağımsız olarak katıldığı seçimler sonucunda, ikinci kez Gebze Belediye Başkanlığı görevine seçilmiştir.[2]

Mehmet Üstündağ, belediye başkanlığı döneminde çevre ve park düzenlemesine ağırlık vermiştir.[]

Gebze'de ilk asfaltlı yolların inşasına öncülük etmiş, kentin ilk imar planlarını hazırlayıp onaylatmıştır. Ayrıca, yeni çarşı bölgesini baştan aşağı yeniden tasarlamış ve Yumrukaya Çöplüğü'nü oluşturmuştur.[3]

Mehmet Üstündağ, Süleyman Demirel ile

Mehmet Üstündağ'ın başkanlık dönemindeki olaylardan biri de Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) ile yaşadığı yüksek gerilim hattıyla ilgilidir. Üstündağ, Gebze'nin elektrik ihtiyacını güvence altına almak adına Ankara'ya giderek TEK yetkilileri ile görüşmeler yapmıştır. Bu görüşmelerde, fabrikalardan alınacak fazladan elektrik satış gelirinin halka düşük fiyatlarla yansıtılması gerektiğini vurgulamıştır.[]

Mehmet Üstündağ, Arçelik Lojman açılışı

Suikast girişimi

23 Ocak 1968 tarihinde evine dönerken üç kişi tarafından suikast girişiminde bulunulmuş, failler kaçmıştır. Olayın ardından Üstündağ, 1 milyon liralık bir ihaleye bağlantılı olduğunu ve kendisine rüşvet teklif eden bir müteahhidi reddettiği için bu tür bir saldırıya maruz kaldığını belirtmiştir.[4]

Mehmet Üstündağ

Ölümü

10 Mayıs 2016 tarihinde ölen Üstündağ'ın cenazesi Gebze'de defnedildi.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Gebze Belediyesi Eski Başkanlar". 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Mehmet Üstündağ vefat etti". 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  3. ^ a b "Eski başkanlardan Mehmet Üstündağ Vefat etti!". 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  4. ^ "Gebze Belediye Başkanı dövüldü". Cumhuriyet. 24 Ocak 1968. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Topbaş</span> Türk siyasetçi, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (2004-2017)

Kadir Topbaş, Türk mimar, iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Üstündağ</span>

Muhittin Üstündağ Türk bürokrat, eski emniyet genel müdürü, eski İstanbul valisi ve belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Büyükerşen</span> Türk akademisyen ve Eskişehir Büyükşehir Belediye eski Başkanı

Yılmaz Büyükerşen, Türk akademisyen ve siyasetçi. eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, eski Anadolu Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde, İstanbul şehrinin yönetiminden en üst düzeyde sorumlu görevde bulunmuşların listesi.

Ali Talip Özdemir Türk siyasetçi. Ereğli (1984-87) ve Bakırköy (1991-95) belediye başkanlıkları yapan Özdemir, Türkiye'nin ilk Çevre Bakanı'dır (1991).

<span class="mw-page-title-main">Büyük Birlik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BÜYÜK BİRLİK" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Menderes Türel</span> Türk siyasetçi

Menderes Mehmet Tevfik Türel, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Özhaseki</span> Türk siyasetçi

Mehmet Özhaseki, Türk siyasetçi. 1994 ve 1998 yılları arasında Melikgazi Belediye Başkanlığı, 1998 ve 2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Kayseri milletvekili olarak meclise girmiştir. 2016-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almış, 2023 yılında tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Şahin</span> Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

Fatma Şahin, Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar bakanı ve Gaziantep'in ilk kadın milletvekilidir. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özlem Çerçioğlu</span> Türk siyasetçi, Aydın Büyükşehir Belediye başkanı

Özlem Çerçioğlu, Türk siyasetçi, sanayici.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 3 Haziran 2007 tarihinde Toplumcu Kurtuluş Partisi ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin kendilerini feshederek, birleşmeleri sonucu kurulan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Ziya Kantoğlu</span>

Sedat Ziya Kantoğlu, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Önder</span> Türk siyasetçi

Muzaffer Önder TBMM 16. dönem Samsun milletvekili ve 1989 - 1999 yılları arasında Samsun belediye başkanlığı görevini yürüten Türk elektrik mühendisi ve siyasetçi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, beş yılda bir Mart aynın son pazar günü yapılan yerel seçimlerle belirlenir.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Adana Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Belediye seçimlerinde Adana il merkezinde 39.871 seçmenin 20.508'i oy kullanırken, 620 oy geçersiz sayılmıştır. Geçerli sayılan 19.888 oy ise 72'si CHP tarafından aday gösterilen toplam 166 aday üzerinde dağılmıştır. Adana il merkezinde seçmenler %51'lik bir katılım oranı göstermiştir. Yeni seçilen 36 belediye meclis üyesinden 33'ünün hazır bulunduğu 1 Haziran 1946 günü yapılan belediye başkanlığı seçiminde 32 oy alan Fazlı Meto Adana Belediye Başkanı olarak seçilirken rakibi Hazım Savcı ise sadece bir oy almıştır. Ancak, Fazlı Meto'nun belediye başkanlığı bir yıl sürmüş ve 2 Nisan 1947 tarihinde belediye meclis üyelerinden Hazım Savcı belediye başkanı olarak görevi devralmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakakent belediye başkanları listesi</span> Yakakentte belediye başkanlığı yapmış isimlerin listesi

Alaçam'a bağlı olan Kozköy ve Gümenüz köyleri, 1962 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından Gümenüz adı altında birleştirildi ve burada belediye teşkilatının oluşturulmasına karar verildi. 1 Mart 1963'te Yakakent Belediyesi kuruldu. Rasim Çağlar belediye teşkilatının kurulmasına öncülük ederek belediyenin ilk başkanı oldu. 1963 yerel seçimlerinde Yakakent belediye başkanını belirlemek için yapılan ilk seçimi %63,72'lik oy oranıyla kazanan Cumhuriyet Halk Partisi'nden Avni Birer, ilçenin seçilmiş ilk belediye başkanı oldu. 1968 yerel seçimlerini de %63,70'lik oy oranıyla Birer kazandı. 1973 seçimleriyle birlikte yine Cumhuriyet Halk Partisi'nden Yılmaz Birer, oyların %45,20'sini alarak belediye başkanı oldu. Yılmaz Birer de Avni Birer gibi başkanlığa geldikten sonra yapılan seçimlerde tekrar belediye başkanlığına seçildi. Ancak, Birer'in görevi esnasında 12 Eylül Darbesi'nin gerçekleşmesiyle birlikte onun koltuğuna Aşur Aktaş atandı.