İçeriğe atla

Mehmet Çakıroğlu

Mehmet Çakıroğlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
18. Dönem Milletvekili
Görev süresi
14 Aralık 1987 - 1 Eylül 1991
Seçim bölgesi1987 - Trabzon
Kişisel bilgiler
Doğum 1945
Of
Partisi Doğru Yol Partisi

Mehmet Çakıroğlu (d. 1945, Of, Trabzon), Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi.

Çakıroğlu, 1945 yılında Of'ta doğdu. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. İnşaat mühendisi ve müteahhit olarak çalıştıktan sonra 18. Dönem Trabzon milletvekilliği yaptı. Evli ve dört çocuk babası olan Çakıroğlu, Fransızca bilmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Mehmet Çakıroğlu". biyografya.com. 7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafız Özak</span> Türk Politikacı

Faruk Nafız Özak, iki dönem bakanlık yapmış ve üç dönem milletvekili seçilmiş bir politikacı, eski futbolcu, iş insanı ve eski Trabzonspor başkanı. 2005-2009 yılları arasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2009-2011 yılları arasında sürdürmüştür. Siyasal kariyeri öncesi Özak, Trabzonspor takımında futbol oynarken Yılın Sporcusu Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Güler</span>

Mehmet Hilmi Güler, Türk siyasetçi, akademisyen, metalurji ve malzeme mühendisi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve 2024 seçimleri yeniden adayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muhtar Cilli</span>

Ahmet Muhtar Cilli,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

Mehmet Vehbi Dinçerler, siyasetçi, mühendis.

Ersin Taranoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

Fikret Uzunhasan, Türk siyasetçidir.

Mehmet Zekai Özcan, Türk bürokrat ve siyasetçidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem ve 23. dönem Ankara milletvekili olan Mehmet Zekai Özcan, Sosyal Sigortalar Kurumu'nda da bir süre genel müdürlük görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yapı mühendisliği</span> inşaat mühendisliğinin insan yapımı yapıların stabilitesi ile ilgilenen alt disiplini

Yapı mühendisliği, bina ve yapı tasarımı ve teknolojisi prensiplerine dayalı bir inşaat mühendisliği dalıdır. Çelik çerçeve, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yapı statiği ve yapı dinamiği başlıca uzmanlık alanlarıdır.

Mehmet Gedik,, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Cahit Turhan</span> Türk siyasetçi

Mehmet Cahit Turhan, Türk bürokrat, siyasetçi ve eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı.

Mehmet Sepil, Türk iş insanı, inşaat mühendisi, Göztepe Spor Kulübü'nün 46. başkanıdır. Aynı zamanda Kulüpler Birliği'nde 2019-2021 yılları arasında başkanlık yapmıştır.

Oktay Saral, Türk siyasetçi.

Necati İsfendiyar Çakıroğlu, Türk siyasetçi.

Mehmet Atmaca Türk inşaat yüksek mühendisi, siyasetçi ve 28. Dönem Saadet Partisi Bursa milletvekili.