İçeriğe atla

Mehmet Çağlarer

Mehmet Çağlarer
Doğumİstanbul, Türkiye
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi
MeslekFotoğraf sanatçısı

Mehmet Çağlarer (d. İstanbul), Türk fotoğraf sanatçısıdır.

Sahne sanatçılarının portre ve sahne arkası fotoğrafları ile tanınır. Fotoğrafları ağırlıklı olarak siyahbeyaz çalışmalardan oluşur.

Yaşamı

İstanbul'da doğdu. Beş yaşında iken hediye edilen bir fotoğraf makinesi sayesinde fotoğrafçılık ile tanıştı.[1] İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nü bitirdi. İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği)'nde fotoğrafçılık bilgisini geliştirdi. Fotoğrafçı İsa Çelik ile tanıştı ve onun stüdyosunda kendini geliştirdi.

13 yıl yurtdışında yaşadı ve bu dönemde çok fazla seyahat etme, fotoğraf çekme imkanı oldu. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre bir gazetede çalıştı. Gazeteden ayrıldıktan sonra sahne fotoğrafçılığı yaptı.

2007'de sanatçıların sahneye çıkmadan önceki son 10 dakikalarına ait fotoğrafları içeren Son 10 dakika adlı bir sergi açmıştır.[2][3] Aynı yıl Aşk Halleri ve Hey Gidi Sokaklar adlı iki sergi daha açtı. Aşk Halleri, dünyanın birçok yerinden aşıkların siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan sergi idi;[4] Hey Gidi Sokaklar sergisi ise çoğunluğu 1980 öncesi sokak gösterilerinde, cenaze törenlerinde, çekilmiş siyahbeyaz, kimisi yakın yılların gösterilerinde çekilmiş renkli yetmiş fotoğrafı içermekteydi.[5] Türkiye dahil farklı ülkeden 22 şefi fotoğrafladığı sergisi, 2010 yılında Şef’in Görülmeyen Yüzü adı ile açıldı. Sanatçıların gerek sahne öncesi hazırlık aşamalarını, gerekse performanslarını görüntülediği fotoğraf karelerini 2011 yılında Başka Dünyanın İnsanları adı altında sergiledi.[6][7] "Sokağın Güzelleri Kedi Portreleri ” (2014) adlı sergisinde kedi odaklı fotoğraflarını sergiledi.[8]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Kahve Molası: Mehmet Çağlarer Röportajı". Actual Medicine. Kasım 2012. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  2. ^ Son 10 Dakika!, Milliyet gazetesi, 5 Nisan 2007, Sayfa:2
  3. ^ Haber, Internet (5 Ocak 2007). "Yıldızların en mahrem anları". Internethaber.com. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  4. ^ "Fotoğraftaki aşk halleri". Hürriyet. 23 Şubat 2007. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  5. ^ "Mehmet Çağlarer Sergisi". egazete.cumhuriyet.com.tr. 16 Eylül 2007. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  6. ^ "Başka Dünyanın İnsanları Burada". Turizmin Sesi. 27 Şubat 2011. 2 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  7. ^ "Şef'in görülmeyen yüzü". [Futuristika!]. 16 Mart 2010. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  8. ^ "Mehmet Çağlarer'in "Sokağın Güzelleri" sergisi". Cumhuriyet. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

Mengü Ertel,, grafik sanatçısı.

H. Nadir Ede, fotoğraf sanatçısı.

Serdar Bilgili Türk iş insanı, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 31. başkanıdır.

Jale Yasan, Türk ressam ve kadın hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Edward Steichen</span> Amerikalı fotoğrafçı (1879 – 1973)

Edward Steichen Amerikalı fotoğraf sanatçısı, ressam. Amerikan fotoğrafçılığının öncülerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Hale Asaf</span> Türk kadın ressam

Hale (Salih) Asaf, Türk ressamdır.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Kuzgun Acar</span> Türk heykeltıraş

Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

Mehmet Şakir Eczacıbaşı, Türk eczacı, fotoğraf sanatçısı ve iş insanı.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Seyfeddin Soysal, Türk heykeltıraş ve ressam. Hollanda ve Şarkışla’da atölyeleri bulunmaktadır. "Şarkışla Ressamlar ve Ozanlar Derneği"nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Turgut (fotoğrafçı)</span> Türk fotoğraf sanatçısı ve yönetmen

Mehmet Turgut,, Türk fotoğrafçı, yönetmen, sunucu ve yapımcı. 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmenidir. 2009 yılında Sanat Kurumu tarafından, fotoğraf dalında yılın sanatçısı seçilmiştir. PX3 Prix De La Photographie Paris adlı uluslararası fotoğraf yarışmasında “Fine ART- Collage” ve “Advertising – Beauty” dallarında ikinci seçilmiştir.

İsa Çelik, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP'ın Artist of FIAP ” (AFİAP) unvanına sahip Türk fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Moran</span> Türk mütercim ve fotoğraf sanatçısı

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.

Sevinç Altan, Türk ressam.

Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

Maya Sanat Galerisi, İstanbul'un Beyoğlu semtinde 1950-1955 yılları arasında faaliyette bulunmuş özel sanat galerisi.

Mehmet Baltacı, fotoğrafçı.