İçeriğe atla

Mehmedalija Mak Dizdar

Mehmedalija Mak Dizdar
Doğum17 Ekim 1917(1917-10-17)
Stolaç, Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm14 Temmuz 1971 (53 yaşında)
Saraybosna, Bosna-Hersek SC, Yugoslavya SFC
MeslekŞair, yazar
MilliyetBosnalı
Saraybosna'daki büstü

Mehmedalija Mak Dizdar (17 Ekim 1917 - 14 Temmuz 1971), Bosnalı şairdir. Dizdar, 1917 yılında Boşnak ailenin oğlu olarak doğmuştur.[1] 1936 yılında Saraybosna'ya taşınmıştır. Burada lise eğitimini almıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında kendisi, komünist Partizanlar tarafında yer almıştır. Savaş sonrasında Dizdar, Bosna-Hersek'te bilinen bir şahıs özelliği kazanmıştır. Bu yıllarda Oslobođenje gazetesinde editör olarak çalışmış, devlete ait birçok matbaada yöneticilik yapmıştır. Bu dönemde profesyonel yazarlık hayatı başlamıştır.

Eserleri

  • Okrutnosti kruga (1960)
  • Koljena za madonu
  • Minijature
  • Ostrva
  • Kameni spavač (1966)
  • Modra rijeka (1971)

Kaynakça

  1. ^ Maya Shatzmiller, Islam and Bosnia: Conflict Resolution and Foreign Policy in Multi-Ethnic States, McGill-Queen's University Press, 2002, s. 35. (İngilizce) ISBN 0-7735-2413-4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Böll</span> Alman yazar

Heinrich Theodor Böll, Alman yazar, 1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">İtilaf Devletleri</span> I. Dünya Savaşında Britanya, Fransa ve Rusyadan oluşan ittifak

İtilaf Devletleri, Anlaşma Devletleri ya da Müttefik Devletler, Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya'dan oluşan ittifaktır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. İtilaf Devletleri Almanya'nın önderliğindeki İttifak Devletleri'ne karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Dizdar, Ünye</span>

Dizdar, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikolay</span>

I. Nikolay, Nikolay Pavloviç, 1825 ile 55 yılları arasındaki Rusya imparatoruydu. Klasik otokrat tipinin başlıca temsilcisi ve tutucu politikalarıyla Rusya'nın gelişimini 30 yıl boyunca donduran kişi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Abel Gance</span> Fransız film yönetmeni ve yazar (1889 – 1981)

Abel Gance, dünyaca ünlü Fransız film yönetmeni, yapımcısı, yazar, aktör ve film editörüdür. Sessiz film dönemindeki çalışmalarıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Han</span> 3. Pakistan cumhurbaşkanı

Ağa Muhammed Yahya Han, Pakistanlı asker ve siyasetçi. 1969-1971 yılları arasında Pakistan Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Helen Mirren</span> İngiliz sinema oyuncusu

Dame Helen Mirren, Oscar, BAFTA, Emmy, Altın Küre ve SAG ödülü sahibi İngiliz tiyatro, film ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Kalesi</span>

Kütahya Kalesi, Kütahya şehrinde Bizanslılar'dan kalma kale.

<span class="mw-page-title-main">Fin İç Savaşı</span> 1918 yılı Fin İç Savaşı

Fin İç Savaşı, sürmekte olan I. Dünya Savaşı sırasında bağlı bulunduğu Rus İmparatorluğunda Çarlık rejiminin devrilmesinin ardından yaşanan Ekim Devrimi sonrasında bağımsızlığını kazanan Finlandiya'da 27 Ocak-15 Mayıs 1918 tarihleri arasında yaşanan iç savaştır. Solcularla sağcılar arasında yaşanan iç savaş sırasında sosyalistler Kızıllar olarak, karşı taraftaki anti-sosyalistler ise Beyazlar olarak adlandırılmıştır. Kızıllar Sovyetler Birliği, Beyazlar ise Alman İmparatorluğu tarafından askeri ve ekonomik olarak desteklenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Dizdar</span> Türk şarkıcı

Zeynep Dizdar,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lothar Rendulic</span>

Dr. Lothar Rendulic, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu vatandaşıydı. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na hizmet eden Hırvat asıllı Avusturya ordusu subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rus Devrimi (1917)</span> 1917 - 1923 arasında Rusyada monarşiyi yıkan ve Sovyetler Birliğini kuran olaylar bütünü

Rus Devrimi, 1917 yılında Rusya'da yaşanan ve Çarlık yönetiminin yıkılıp yerine Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla sonuçlanan devrimlerin genel adı. Şubat 1917'de yaşanan ilk devrimde Çarlık yönetimine son verilmiş ve siyasi egemenlik Geçici Hükûmet'e bırakılmıştır. Aynı yılın Ekim ayında gerçekleşen ikinci devrim ise Geçici Hükûmet'i ortadan kaldırmış, demokratik seçimleri iptal etmiş ve bir Bolşevik (komünist) hükûmeti kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kurkotkin</span>

Semyon Kurkotkin, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Vilayeti</span>

Bağdat Vilayeti, 1864 yılında çıkarılan Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile ortadan kaldırılan eyalet sistemi nedeniyle, aynı topraklardaki Bağdat Eyaleti yerine kurulan Osmanlı Devleti vilayetidir. Vilayetin merkezi Bağdat'tır.

Ece Dizdar, Türk oyuncu ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Merve Dizdar</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Merve Dizdar, Türk oyuncu. Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü başta olmak üzere çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler</span>

Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler, Ekim Devrimi'nin ardından başlayan Rus İç Savaşı yıllarında eski Rus İmparatorluğu topraklarında Bolşevik olmayan ulus devlet tarzında şeklinde isteyen gruplardır. Ayrılıkçı görüşlere sahip bu grupların birçoğu İtilaf Devletleri tarafından askeri ve politik olarak desteklenmişlerdir. Bununla birlikte Beyaz Ordu'da İtilaf Devletlerini destekleyen bazı gruplar da bu hareketlere destek vermişlerdir, fakat sayısı sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü-Ermeni Savaşı</span>

Gürcistan-Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. 7 ilâ 31 Aralık 1918 tarihleri arasında sürmüştür. Yeni kurulan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Kvemo Kartli ve Lori'nin kontrolünü ele geçirmek için verdikleri savaştır.