İçeriğe atla

Mehmed Šakir Kurtćehajić

Mehmed Šakir Kurtćehajić
Doğum1844
Akova, Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1872
Viyana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
MeslekGazeteci
MilliyetBosnalı

Mehmed Šakir Kurtćehajić (d. 1844 - ö. 1872), ilk Bosnalı gazetecisidir. 7 Nisan 1886'da, Osmanlıca ve Boşnakça olarak yayınlanan ilk Bosna gazetesi Gülşen-i Saray (Sarajevski cvjetnik) kurdu.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Tako je pisao Mehmed Šakir Kurtćehajić". stav.ba. 5 Ağustos 2017. 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa</span> 36. Osmanlı sadrazamı

Sokollu veya Sokullu Mehmed Paşa, I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 14 yıl Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Süleyman'ın son sadrazamı olmuştur. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibarıyla hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en önemli Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. II. Selim'in damadı ve Esmehan Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte şehir

Tuzla veya Kızılca Tuzla, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki Tuzla Kantonu'nun merkezi olan şehir. 1991 verilerine göre 131,000 nüfusu vardır. Saraybosna ve Banyaluka'dan sonra Bosna-Hersek'in üçüncü büyük şehridir. İsmi Türkçe olan Balkan şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kalesija</span> Bosna-Hersekte kent

Kalesija, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda bir kenttir. İsmi Türkçedeki "kale" kelimesinden gelmektedir. Şehir Bosna-Hersek Federasyonu, Tuzla Kantonu'na bağlıdır. 40.000 kişilik nüfusunun yüzde doksan dokuzunu Boşnaklar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Çambeli, Posof</span>

Çambeli, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gorajde</span> Bosna-Hersekte şehir

Gorajde, Bosna-Hersek'in doğusunda Drina Irmağı çevresine kurulmuş kenttir. İki federe alandan birisi olan Bosna-Hersek Federasyonu'nun içindedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mehmed</span> 7. Osmanlı padişahı (1444–1446; 1451–1481)

II. Mehmed veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti ve yaklaşık bin yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi. Fetihten sonra "Fâtih" ünvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu vesileyle İslam peygamberi Muhammed'in konuyla ilgili "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şakirin Camii</span> İstanbul, Üsküdardaki bir cami

Şakirin Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Karacaahmet Mezarlığı girişinde yer alan; 7 Mayıs 2009 gününde hizmete açılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-küttâb</span> Osmanlı Devletinde nazırlıklar öncesinde dışişlerinden sorumlu devlet görevlisi

Reîsü'l-küttâb Osmanlı Devletinde Hariciye Nazırlığı'nın kurulmasından önceki dönemde dışişlerinden sorumlu devlet görevlisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Višegrad, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Vişegrad, Viçgrad veya Vizegrad, Bosna-Hersek'te yer alan özerk yönetim Sırp Cumhuriyeti'ndeki bir kasabadır. Drina Irmağı ve Drina Köprüsü'nün üzerindedir. Gorajde, Ustiprača ve Užice kentleriyle komşudur. Valisi Miladin Miličević'tir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Vilayeti</span>

Bosna Vilayeti, 1864 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi Saraybosna'dir. Berlin Antlaşması ile Bosna Vilayeti, imtiyazlı bir vilayet olmuştur. 5 Ekim 1908'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Sancağı</span>

Bosna Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. 1463 yılında Rumeli Eyaleti'ne bağlı olarak kurulan sancak, 1580 yılında Bosna Eyaleti'ne bağlandı ve bu eyaletin merkez sancağı oldu. 1864 yılında eyaletlerin kaldırılmasının ardından oluşturulan Bosna Vilayeti'nin bir sancağı oldu. 1908 yılında ise vilayetin Osmanlı yönetiminden çıkıp, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimine girmesiyle birlikte sancak da ortadan kalktı.

FK Olimpik, Bosna-Hersek'in en üst düzey futbol ligi olan Premijer liga Bosne i Hercegovine'de yer alan bir futbol kulübü.

İzvornik Sancağı, günümüzde Bosna-Hersek'in sınırları içerisinde bulunan Zvornik şehrinde kurulmuş, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağıdır. 1462 yılında II. Mehmed tarafından, Zvornik'in fetih edilmesinin ardından kurulmuş ve Rumeli Eyaleti'ne bağlanmıştır. Ancak Budin Eyaleti'nin kurulmasına müteakip bu eyalete bağlı Semendire Sancağı'na bağlı bir sancak haline gelmiştir. Sancağın toprakları Drina'nın kuzeydoğu kıyısında bulunmaktadır. Sırbistan'a ait ve adı Mali Zvornik olan şehir ise bu nehrin batı kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Admir Mehmedi</span>

Admir Mehmedi, Arnavut asıllı İsviçreli millî futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev yapan oyuncu ayrıca İsviçre millî futbol takımında da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Džemaludin Čaušević</span> 4 reîsül-uleması

Mehmed Džemaludin Efendi Čaušević ;, Bosnalı bir din adamı, 4. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

Mehmed Teufik Efendi Azabagić, Bosnalı bir din adamı, 2. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Paşa Kukavica Camii</span>

Mehmed Paşa Kukavica Camii, Bosna Hersek'teki Foça kasabasındaki bir cami. Tipografik olarak açık dış portikli tek mekanlı kubbeli camilere ait olan Foça'daki beş camiden biriydi. Yukarı çarşıda bulunan yapı, Bosna Savaşı sırasında tamamen tahrip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ajdin Hasić</span> Boşnak futbolcu

Ajdin Hasić, Bosnalı profesyonel futbolcu. Sağ kanat mevkiinde oynamaktadır. Polonya Ekstraklasa ekiplerinden Cracovia'da forma giymektedir.