İçeriğe atla

Mehmed Paşa Kukavica Camii

Koordinatlar: 43°30′18″K 18°46′30″D / 43.50500°K 18.77500°D / 43.50500; 18.77500
Mehmed Paşa Kukavica Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumBosna-Hersek Foča
Koordinatlar43°30′18″K 18°46′30″D / 43.50500°K 18.77500°D / 43.50500; 18.77500
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1752
Özellikler
Minare sayısı1

Mehmed Paşa Kukavica Camii (Boşnakça: Džamija Mehmed-paše Kukavice), Bosna Hersek'teki Foça kasabasındaki bir cami. Tipografik olarak açık dış portikli tek mekanlı kubbeli camilere ait olan Foça'daki beş camiden biriydi. Yukarı çarşıda (Gornja čaršija) bulunan yapı, Bosna Savaşı sırasında tamamen tahrip olmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "The architectural ensemble of the mosque and medresa of Mehmed-paša Kukavica in Foča - National Monument of Bosnia and Herzegovina". kons.gov.ba (İngilizce). Bosnia and Herzegovina Commission to Preserve National Monuments. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sofu Mehmet Paşa veya Mevlevi Mehmed Paşa, Osmanlı Padişahı I. İbrahim'in saltanatının son döneminde ve IV. Mehmed saltanatında 7 Ağustos 1648-21 Mayıs 1649 tarihleri arasında dokuz ay on beş gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı. 18 Ağustos 1648'de İstanbul'da liderliğini yaptığı isyanda Sultan İbrahim'in boğdurulması emrini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Rudo</span>

Roda, Bosna-Hersek'i oluşturan iki politik yapıdan biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin doğu kesminde Sırbistan sınırına yakın bir belediye.

Bosna-Hersek, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bosna-Hersek'i Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Bosna yayıncısı Bosna-Hersek Radyo Televizyonu (BHRT) Görevlendirme yöntemi yapmıştır. Bosna-Hersek'i "Thunder and Lightning" şarkısıyla Vukašin Brajić temsil etmiştir.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

Bosna-Hersek, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Bulgaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme doğrultusunda Stockholm'de Bosna-Hersek'i temsil eden kişi belirlenmiştir. Bosna-Hersek'i Ana Rucner, Dalal Midhat-Talakić ve Deen, "Ljubav je" adlı şarkıyla temsil etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ana Rucner</span>

Ana Rucner, Hırvat çellist. Ana, Dalal Midhat-Talakić ve Deen ile birlikte 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek'i temsil etmiştir.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırka Sancağı</span>

Kırka Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Knin idi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Hersek İslam Birliği</span>

Bosna Hersek İslam Birliği Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur. Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te Hristiyan dövmeleri</span>

Bosna Hersek'te Hristiyan dövmeleri, Osmanlı'nın Bosna-Hersek'i kontrol ettiği dönemden (1463-1878) 20. yüzyıla kadar Roma Katolikleri arasında yaygın bir gelenek. Katolikler dövmeleri çocuklarının devşirilmemesi için yapmışken, kadınlar kölelikten kaçınmak umuduyla dövme yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sutjeska Millî Parkı</span>

Sutjeska Milli Parkı Bosna Hersek'teki en eski millî parktır. 1962 yılında kurulan milli parkın en yüksek zirvesi Maglić Karadağ sınırında bulunur. Karadağ'daki Maglić dağ kitlesi Trnovačko Gölünü oluşturuyor. Avrupa'da kalan iki ilken ormanlardan biri olan Perućica da parkın bir parçasıdır. Park, 1943'te II. Dünya Savaşı Dünya Savaşı sırasında Sutjeska Muharebesi'nin gerçekleştiği yer olarak da bilinmektedir. EUROPARC Federasyonu'nun bir üyesidir.

Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Demokratik Partisi (Bosna-Hersek)</span>

Sırp Demokratik Partisi Bosna-Hersek'te bir Sırp siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hırvatları</span>

Bosna-Hersek Hırvatları, Bosnalı Hırvatlar ya da Hersekli Hırvatlar, Boşnaklar ile Sırplardan sonra Bosna-Hersek'teki en büyük üçüncü etnik grubu ve Bosna-Hersek'in bileşen uluslarından birini oluştururlar. Bosna-Hersek Hırvatları Bosna-Hersek kültürüne büyük katkılar sağlamıştır. Hırvatların çoğu Katolik olup kendilerini Hırvat dilinin konuşanları olarak tanımlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Yayçe Kuşatması</span>

Yayçe kuşatması, Osmanlıların Bosna Krallığı'nın çoğunu fethetmesinin ardından, Osmanlı-Macaristan Savaşlarının bir devamı olarak 1463'te gerçekleşen ve Osmanlılara ait Yayçe şehrinin kaybedildiği kuşatmadır. Osmanlılar bu kuşatmadan önce düzenledikleri sefer ile Bobovac'daki kraliyet kalesini, Travnik'i ve seferin ilk günlerinde Yayçe şehri ele geçirdi. Bosna Kralı Stjepan Tomašević'in peşine düşülerek Ključ kalesinde yakalandı ve ardından Yayçe'ye getirilerek idam edildi. Kısa süre sonra Osmanlı kuvvetleri geri çekildi ve kasabayı küçük bir garnizonun koruması altında bıraktı. Macarlar, kaleyi ele geçirdi ve Osmanlı'nın Bosna'daki ilerlemesi bir süre durdu. Bu durum, Osmanlıların nihayet şehri geri aldığı ve kuzeye Macaristan'a ve Macaristan'ın bir parçası olan Bihaç'a kadar ilerlediği 1527 yılına kadar devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Muslihuddin Çekrekçi Camii</span>

Čaršijska olarak da bilinen Muslihuddin Çekrekçi Camii Saraybosna'nın en eski ikinci kubbeli camisidir. 1526 yılında şehrin Başçarşı bölgesinde,Kovač'ın eteklerinde inşa edilmiştir. İsa-Bey mahallesinde bulunmaktadır. Vakfiyesine göre camiyi yaptıran kişi halk arasında Muslihuddin Çekrekçi olarak da bilinen İshak oğlu Hacı Mustafa olarak geçmektedir. Bu belge aynı zamanda Saraybosna'da yazılmış bilinen en eski özgün belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Bosna-Hersek, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 12 Temmuz 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.