İçeriğe atla

Mehmed Konica

Mehmed bey Konitza
Doğum1881
Koniçe, Yanya Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1948
Roma, İtalya
MeslekPolitikacı
Tanınma nedeniArnavutluk Dışişleri Bakanı
Durrës Kongresi
Loşna Kongresi
İmza

Mehmed bey Konitza (1881 - 1948), Arnavut bir politikacıdır. Üç kez Arnavutluk Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Arnavut yazar Faik Bey Konitza'nın kardeşiydi.

Osmanlı İmparatorluğu'nda, bugünün Yunanistan'ının parçası olan Koniçe şehrinde, Yanya Vilayeti'nde doğdu. 1913'te Londra'daki Büyükelçiler Konferansı'nda[1] 22 Haziran 1914'te kısa bir süre için Hariciye Nazırı olarak atandı. 1918'de Dıraç Kongresi'ne başkanlık etti ve tekrar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.[2] Loşna Kongresine katıldıktan sonra bir kez daha Dışişleri Bakanı olarak atandı ve Fan Noli'ye Milletler Cemiyeti'ne yaptığı yolculukta eşlik etti.[3] 28 Mart 1922'de Birleşik Krallık'ta[4] 21 Mayıs 1925'e kadar Arnavutluk'un tam yetkili Büyükelçisi olarak atandı[5] Aslen Ahmet Zogoğlu'nun rakibi olan Konitza, 1926'da Roma'da kendi adına müzakereleri yürüttü. Daha sonra gayri resmi bir siyasi danışman ve aracı olarak görev yaptı ve 1931 Balkan Konferanslarında Arnavutluk'u temsil etti.[6]

II. Dünya Savaşı sırasında, Mehmed bey Konitza başlangıçta İtalyanlar tarafından Roma'da hapsedildi ve daha sonra Alman işgali altında Arnavutluk Dışişleri Bakanı olarak atandı, ancak görevi almayı reddetti. Roma'daki sürgünde öldü.[6]

Ayrıca bakınız

  • Arnavutluk Dışişleri Bakanları Listesi

Kaynakça

  1. ^ Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939 By Owen Pearson Page 37 ()
  2. ^ "The Provisional Albanian Government - Hail, Free Albania!". The Adriatic Review. Boston, MA: Vatra. 1 (5-6): 186. February 1919. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  3. ^ Lufta e popullit shqiptar per çlirimin kombetar, 1918-1920 ..., Volume 2 By Muin Çami page 64 ()
  4. ^ Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939 By Owen Pearson Page 192 ()
  5. ^ Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939 By Owen Pearson Page 247 ()
  6. ^ a b Historical Dictionary of Albania, Historical Dictionaries of Europe, 75 (2 bas.), Scarecrow Press, s. 241, ISBN 978-0810861886 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şehu</span>

Mehmet İsmail Şehu, 1954 yılından 1981 yılına kadar Arnavutluk'ta Başbakanlık yapan Arnavut komünist. Başarılı askeri taktikleri ile komünist partizanlara liderlik yaparak Marksist düşüncenin Arnavutluk'ta yayılmasını sağlamıştır. Mehmet Şehu, II. Dünya Savaşı sonuna kadar elindeki gücü Enver Hoca ile paylaştı. Resmi Arnavut hükûmeti kaynaklarına göre Mehmet Şehu "ülkenin en tehlikeli düşmanı ve hain" ilan edilmesiyle birlikte ailesi ve akrabalarının yakalanıp mahkûm edilmesinden sonra 17 Aralık 1981'de intihar etti. Bununla birlikte bazı rivayetlere göre Şehu'nun öldürülme emrini veren kişi Enver Hoca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saranda (şehir)</span> Güney Arnavutlukta bir şehir

Ayasaranda veya Sarandoz, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Ayasaranda, Arnavutluk'un Ayasaranda bölgesinin başkenti aynı zamanda turistlerin en çok ilgisini çeken tatil yeri.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Fraşiri</span> Arnavut siyasetçi

Mehdi bey Fraşiri, Arnavut bir entelektüel ve politikacıydı. İki kez Arnavutluk Başbakanı ve ayrıca ikinci dönem Arnavutluk'un Nazi Almanyası'ndaki kukla hükûmetinin Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Libohovalı Ekrem</span> Arnavut Siyasetçi ve Başbakan

Ekrem Bey Libohova, Arnavut siyasetçi. Arnavutluk'un İtalyan işgali sırasında iki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pandeli Evangjeli</span> Arnavut siyasetçi

Pandeli Evangjeli, bir Arnavut siyasetçi ve iki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı. Arnavutluk hükûmetinin başı olan ilk Ortodoks Hristiyandı.

<span class="mw-page-title-main">Kazım Koculi</span>

Kazım Koculi, 20. yüzyılın başlarında bir Arnavut siyasetçi ve bir günlük Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1920 Avlonya Savaşı sırasında Arnavut güçlerin başlıca ordu komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Üpi</span>

Cafer Bey Üpi, Bektaşi Müslüman Arnavut siyasetçi. Popüler Parti'dendi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Kraliyet Jandarması</span>

Arnavutluk Kraliyet Jandarması, 1925-1939 yılları arasında Arnavutluk Kraliyet Ordusu'nun parçası olan jandarma kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Azem Galica</span>

Azem Bejta (1889–1924), bilinen adıyla Azem Galica, Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi için mücadele etmiş Arnavut milliyeçi, çete lideri.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Kalesi</span> Arnavutlukun Dıraç kentindeki 1. yüzyılda yapılmış kale

Dıraç Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1. yüzyılda inşa edilmiş olup surlar ile çevrilidir. Orta Çağ ve erken modern dönemlerde onarılmış ve güçlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Krallığı (1943-1944)</span>

Alman Arnavutluk işgali, 1943-1944 yılları arasında II. Dünya Savaşı sırasında meydana geldi. İtalya ile ateşkes ve 8 Eylül 1943'te İtalya ile Müttefikler kuvvetler arasındaki ateşkes öncesinde Arnavutluk, İtalya Krallığı'nın kontrolü altında fiilen bir kişisel birlik içerisindeydi. Ateşkes ve İtalya'nın Mihver Devletleri'den ayrılmasından sonra, Alman askeri kuvvetleri Arnavutluk'a girdi ve Alman işgali altına girerek bağımlı devlet olan Arnavut Krallığı'nı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Fan Noli</span>

Fan Noli veya Theofan Stilian Noli, Arnavut şair, tarihçi, gazeteci, siyasetçi, Ortodoks metropolit.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Viryoni Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Aziz Viryoni Paşa (1859–1919), 20. yüzyılın başlarında Osmanlı-Arnavut siyasetçidir. Meclis-i Mebûsan Berat mebusu, Arnavutluk Maliye Bakanı ve Tarım ve Maden Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı</span>

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arnavutluk hükûmetinin diplomasi, dış politika ve Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne kabul sürecinden sorumlu bakanlık. Bakanlık, yurtdışında ikamet eden Arnavut vatandaşlarına da destek sağlıyor. Eylül 2017'de bakanlık yeniden yapılandırıldı ve Avrupa Entegrasyon Bakanlığı ile birleştirildi.

Rasih Dino, Arnavut asıllı Osmanlı bürokrat, 20. yüzyılın başlarındaki Arnavut millî uyanışında politikacı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

Kalkandelenli Tayyar, Arnavut asker ve çeteci. Güney Arnavutluk ve Makedonya'da çetecilik faaliyetleri yürüttü.