İçeriğe atla

Mehmed Kırkıncı

Mehmed Kırkıncı
Doğum1928
Güllüce, Aziziye, Erzurum, Türkiye
Ölüm24 Şubat 2016 (88 yaşında)
Erzurum
DinSünni İslâm
Kariyeri
EtkilendikleriSaid Nursî
EtkiledikleriNur Cemaati (Kırkıncı kolu)

Mehmed Kırkıncı (1928; Güllüce, Aziziye, Erzurum - 24 Şubat 2016; Erzurum[1]), Türk din alimi ve yazar. Nur Cemaati'nin önde gelen isimlerinden ve kanaat önderlerindendir.[2]

Hayatı

1928 yılında Erzurum ili Aziziye ilçesinin Güllüce köyünde doğdu. Uzun süre ilim tahsilinde bulundu.[3] Said Nursî ile 1955 yılında Isparta'da tanıştı. Daha sonra Said Nursî'nin "evlerinizi medrese yapın" tavsiyesiyle Karanlık Kümbetin yanındaki evini medreseye dönüştürdü.[4] 1956 yılında Fethullah Gülen'i, Nur Cemaati ile tanıştırdı. Erzurum'da Risale-i Nur ve Arapça dersleri verdi. 12 Eylül darbesinden sonra, dine ve ahlâka önem verilmesi, okullarda zorunlu din dersi okutulması tavsiyesi ile 4 Nisan 1982'de Kenan Evren'e bir mektup yazdı.[5][6][7] Erzurum'da sürdürdüğü Risale-i Nur derslerinin yanında İslami ilimlerle ilgili derslerde verdi. Erzurum'daki evinde, ölümüne kadar Risale-i Nur dersleri vermeye devam etti. Böbrek ve akciğerlerindeki rahatsızlıktan dolayı tedavi gördüğü hastanede 24 Şubat 2016 tarihinde hayatını kaybetti.[2]

Eserleri

  • Cihad Sahasında Bediüzzaman
  • İrşad Sahasında Bediüzzaman
  • Nasıl Bir Maarif
  • Kader Nedir?
  • Ruh Nedir?
  • Gönül Damalaları
  • İslam'da Birlik
  • Hayatım Hatıralarım
  • Nükteler
  • Hikmet Pırıltıları
  • İnsan, Millet ve Devlet
  • Bediüzzaman ve Tasavvuf
  • Bediüzzamanı Nasıl Tanıdım?
  • Alevilik nedir?
  • Dar'ül Harb Nedir?[8]
  • Marifetullah
  • Hürriyet
  • İnsanı Yücelten Haseneler
  • İnsanı Alçaltan Seyyieler
  • Makaleler
  • Sefahet - Asrın En Büyük Tehlikesi
  • Sorularla İslamiyet 1
  • Sorularla İslamiyet 2
  • Sorularla İslamiyet 3
  • Sorularla İslamiyet 4
  • Peygamber Efendimiz (SAV)
  • İslam Birliği ve Yavuz Sultan Selim[9]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  2. ^ a b "Anadolu Ajansı". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  5. ^ "Milliyet.com". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  9. ^ "sözcü kitabevi". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Said Nursî</span> Kürt asıllı Türk İslam âlimi

Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî, Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır. İslam üzerine yazılmış ve 300 kadar ayeti tefsir eden Risale-i Nur isimli 50'den fazla dile çevrilen külliyatın yazarıdır.

<i>Risale-i Nur</i> tefsir külliyatı

Risale-i Nur, konu sırası takip etmeyen, güncel, İslami ve imani konularda Said Nursi tarafından 1925 yılında yazılmaya başlanmış, 24 yılda tamamlanmış kitap ve kitapçıklardan oluşan bir külliyattır.

<i>Yeni Asya</i> Gazete

Yeni Asya, Türkiye'de yayınlanan ulusal gazete. Nur Cemaati'nin yayın organı olarak bilinmektedir. Amblem altı yazısında, Said Nursî'nin bir sözü olan "Asya'nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır" ifadesi bulunmaktadır.

Sözler, İslam alimi Said Nursî tarafından 1925-1931 yılları arasında yazılan bir kitaptır. Risale-i Nur külliyatının en geniş hacimli kitabıdır.

<i>Mektûbat</i> (Said Nursî)

Mektubat, İslam alimi Said Nursî'ye ait kitap. 1928 ve 1935 yılları arasında kısım kısım yazılmış olan eser aynı zamanda Risale-i Nur Külliyatının bir parçasıdır. Eserdeki soruların ise talebesi Hulusi Yahyagile ait olduğu ifade edilmektedir.

İşârâtü'l-İ'câz, yazıldığı dönemin I. Dünya Savaşı Pasinler Cephesinde Milis Albay olan Said Nursî'ye ait İslami kitap, 1918 yılında ilk baskısı yapılmıştır.

Mehmed Kayalar, Türk emekli subay, Nur cemaatinin bilinen isimlerinden. Said Nursi'yi hayatında iki kere görmesine rağmen 12 muridinden biri.

Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden, 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikadi ve fıkhi bakımdan Sünni İslam'a bağlıdırlar. Müslümanların birliği dedikleri ittihad-ı İslam'ı ve halifeliğin geri getirilmesini savunurlar. Cemaatin temel faaliyeti Risale-i Nurların okunması, yazılması, anlaşılmaya çalışılması ve insanlara ulaştırılmasıdır. Bu faaliyet Cemaat mensupları tarafından "Hizmet-i imaniye ve Kur'aniye" veya kısaca ''Risale-i Nur Hizmeti'' diye tabir edilen kavramlarla ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Geyik, Aziziye</span>

Geyik, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güllüce, Aziziye</span>

Güllüce, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Aziziye</span> Aziziye mahallesi

Taşpınar, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilova, Aziziye</span>

Yeşilova, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

Eşref Edip Fergan, Türk gazeteci, hukuk doktoru.

Emirdağ Lahikası, Said Nursi'nin yazmış olduğu Risale-i Nur külliyatının parçası olan eser.

Barla Lahikası, Said Nursi'nin Risale-i Nur adlı külliyatında bulunan kitaplarından biridir. Said Nursi'nin Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyünde ikamet ettiği günlerde yazdığı risalelerden oluşur.

Sikke-i Tasdik-i Gaybi Said Nursi'nin Risale-i Nur adlı külliyatında bulunan kitaplarından biridir. Bazı dini görüşlerin açıklandığı bir risale özelliği taşır.

<i>Zülfikar</i> (kitap)

Zülfikar, Said Nursi'nin Risale-i Nur adlı külliyatında bulunan eserlerden biridir. Risale-i Nur’un çeşitli yerlerinde Zülfikar-ı Mucizat, Zülfikar Mecmuası, Zülfikar-ı Mucizât-ı Kur’âniye Mecmuası gibi isimlerle anılır.

Said Nursî kendisinin skolastik bir medrese hocası gibi değerlendirilmemesini, Risale-i Nur'un Arş-ı Azam'dan indirilerek kendisine yazdırılan ve mehdiliği temsil eden Kur'an hakikatleri olduğunu, kendisinin sadece bir aracı ve elçi olduğunu ifade eder. Öyle ki Kur'an'ın yanında celcelutiye, mektubat, gibi asırlar önce yazılmış eserler ima ve işaretler yoluyla muhtelif yerlerde Risale-i Nur'a işaret eder, mücadelesini destekler, Risale-i Nur'un mahrem ve izni ilahi tarafından uygun görülmeyen kısımları yazdırılmaz ya da ilgili bölüm atlanılarak izin verilen kısımlar yazdırılmaya devam eder. Kendisinin mücadele alanı ise başta insanın sonsuz azap çekmesini gerektiren imansızlığın yanında imansızlığın en büyük kaynağı olarak gördüğü ve ahir zamanın büyük deccali olarak adlandırdığı bolşeviklik ve İslam deccali veya süfyan olarak nitelendirdiği Mustafa Kemal'den ve Cumhuriyet Devrimleri'nden başkası değildir. Cumhuriyete taraf olmakla birlikte, şeriatı yürürlükten kaldıran laikliğe şiddetle karşıdır ve şapka giyilmesini de küfür işareti olarak görür. Çünkü ona göre şeriat adalet-i mahza ve fazilettir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlü Ovacık, Aziziye</span>

Söğütlü Ovacık, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

İbrahim Hulusi Yahyagil, Risale-i Nur talebesi, Çanakkale Savaşı gazisi ve emekli albay. Said Nursi tarafından yazılan Risale-i Nur eserlerinin birinci talebesidir.