İçeriğe atla

Mehmed Burhaneddin Efendi (II. Abdülhamid'in oğlu)

Mehmed Burhaneddin Efendi
Doğum19 Aralık 1885
Yıldız Sarayı, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm5 Mayıs 1949 (63 yaşında)
New York, ABD
DefinSultan Selim Camii Haziresi / Şam / Suriye
Eş(ler)iEmine Hidayet Nurbanu Hanımefendi, Aliye Melek Nazlıyar Hanımefendi
Georgina Leonora Barnard Mosselmans
Elsie Deming Jackson
Çocuk(lar)ıŞehzade Mehmed Fahreddin Efendi
Ertuğrul Osman Osmanoğlu
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Abdülhamid
AnnesiMezîde Kadınefendi
Diniİslam

Mehmed Burhaneddin Efendi (19 Aralık 1885, İstanbul - 5 Haziran 1949, New York), Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in 8 oğlundan biridir.

Hayatı

Babasının hükümdarlığı zamanında 19 Aralık 1885 tarihinde Yıldız Sarayı'nda doğdu. İlk evliliğini Aliye Melek Nazlıyar Hanım Efendi ile 7 Haziran 1909 tarihinde Nişantaşı Köşkü'nde yaptı. Bu evlilikten 26 Kasım 1911 tarihinde Şehzade Mehmed Fahreddin Efendi ve 18 Ağustos 1912 tarihinde Şehzade Ertuğrul Osman Osmanoğlu Efendi adında iki oğlu oldu. Aliye Melek Nazlıyar Hanım Efendi ile 1919 yılında boşandılar. İkinci evliliğini 29 Nisan 1925 tarihinde Viyana'da Georgina Leonora Barnard Mosselmans yaptı. Aynı yıl ondan da boşandı. Üçüncü evliliğini 3 Temmuz 1933 tarihinde Elsie Deming Jackson ile Londra'da yaptı.[1]

Arnavutluk 29 Temmuz 1913'te bağımsızlığını ilân edince Arnavutluk tahtı Şehzade Mehmed Burhanettin Efendi'ye teklif edildi. Ama şehzade reddetti.[2] 1921'de Iraklı generallerce Irak tahtına davet edildiyse de Birleşik Krallık karşı çıktı.[2]

Ölümü

Şehzade 5 Haziran 1949'da vefat edince, cenazesi gemiyle İstanbul'a getirilmek istendiyse de dönemin hükûmeti geminin yanaşmasına izin vermemiş, yolcular dahi açık denizde tahliye edilmişlerdi.[] Cenazesi Şam'a götürülerek defnedildi.[]

Çocukları

  • Şehzade Mehmed Fahreddin Efendi (d. 26 Kasım 1911, Nişantaşı, İstanbul- ö. 13 Temmuz 1968, New York)
  • Şehzade Ertuğrul Osman Osmanoğlu Efendi (d. 18 Ağustos 1912, Nişantaşı, İstanbul- ö. 23 Eylül 2009, İstanbul)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  2. ^ a b ekinci, ekrem. "PAYLAŞILAMAYAN ŞEHZADE: BURHANEDDİN EFENDİ'YE TEKLİF EDİLEN TAÇLAR". www.ekrembugraekinci.com. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Fuad Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Şehzade Osman Fuad Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'ın torunu, 1911 ile 1913 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 6. başkanı ve 4 Haziran 1954 ile 19 Mayıs 1973 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Bayezid Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Osman Bayezid Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı'nın eski hanedan reisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Osman Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Osman Ertuğrul Osmanoğlu, 1994-2009 yılları arasında Osmanlı Hanedanı'nın reisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanoğlu ailesi</span> Osmanlı Hanedanı soyundan gelenlerin oluşturduğu Osmanoğlu soyadlı aile

Osmanoğlu ailesi, Osmanlı Hanedanı'nın günümüzdeki mensuplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nihad Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Ahmed Nihad Efendi, Sultan V. Murad'ın torunu ve Şehzade Mehmed Selahaddin Efendi'nin oğludur. Annesi Naziknaz Hanımefendi'dir. 23 Ağustos 1944 ile 4 Haziran 1954 yılları arasındaki Osmanlı hanedan reisi, müzisyen ve bestekârdır.

Mehmed Abdülaziz Efendi, Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin oğludur. Annesi Neşefelek Hanımefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Vâsıb Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi (1903-1983)

Ali Vâsıb Efendi, 23. nesil Osmanlı şehzadesi ve hanedan reisi. Padişah V. Murad'ın torunu Şehzade Ahmed Nihad Efendi'nin oğludur. Annesi Safiru Hanımefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Orhan Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Mehmed Orhan Osmanoğlu, 22.nesil Osmanlı Şehzadesi. Osmanlı hükümdarı II. Abdülhamid'in torunudur. Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin oğludur. Annesi Mihriban Hanımefendi'dir. 1983-1994 arası Osmanlı Hanedan reisliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı hanedan reisleri listesi</span> saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğullarının başına geçen aile reisi

Osmanlı hanedan reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır. Bu unvana, ailenin en yaşlı erkek üyeleri sahip olur.

<span class="mw-page-title-main">Adliye Nezâreti</span>

Adliye Nezâreti ya da Adliye Nazırlığı Son dönem Osmanlı Hükûmetleri'nde bugünkü Adalet Bakanlığı'nın yaptığı işi yapan nazırlıktır. Türkiye'de Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte önce Ankara'ya taşınmış ve sonrasında ise dilde sâdeleşme çalışmalarının ardından adı "Adalet Bakanlığı" olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Seyfeddin Efendi</span>

Mehmed Seyfeddin Efendi, Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 5. oğludur. Annesi Gevheri Kadınefendi'dir.

Osman Şiar Yalçın, Türk yazar, çevirmen, hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tevfik Efendi</span> Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecidin tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendinin oğlu (1874–1931)

İbrahim Tevfik Efendi, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Abdülkerim Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Mehmed Abdülkerim Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğlu Şehzade Mehmed Selim Efendi'nin tek oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Harun Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Harun Abdülkerim Osmanoğlu, 46. Osmanlı Hanedan Reisi ve 23. nesil Osmanlı soyundan II. Abdülhamid'in 3. kuşak torunudur.

Roland Selim Kadir Osmanoğlu, 23. nesil Osmanlı şehzadesi. II. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin oğlu Şehzade Necip Ertuğrul Osmanoğlu'nun oğludur. 2 erkek çocuğu vardır. Çocukları Rene Osman Osmanoğlu ve Daniel Hamid Osmanoğludur. Osmanlı hanedanının hayattaki 24 şehzadesinden biri olan Roland Selim Kadir Osmanoğlu şehzadeler içinde yaş sıralamasında beşinci sıradadır.