İçeriğe atla

Mehmed Bey Kulinoğlu

Mehmed Bey Kulinoğlu veya Kaptan Kulin (Osmanlıca: کلن اوغلى محمد بگ‎‎; 1776-13 Ağustos 1806) bir Boşnak Osmanlı asılzade. Kulen Vakuf'ta büyüdü ve daha sonra Bosna eyaleti'nin Kaptan oldu.[1] Ostrovika Kalesi'nin yedinci Kaptanıydı. Mişar Muharebesi'nin bir komutanıydı.

Erken yaşam

Mehmed, Ostrovika Kalesi'nin altıncı Kaptan olan Hacı İbrahim Bey Kulinoğlu'nun oğluydu.

Babasının unvanlarını miras aldıktan sonra Bosna Eyalet'teki en önemli askeri sınır yetkililerinden biri oldu. Ostrovika Ustası tarafından çağrıldı.[2] Mehmed, zamanının en aktif ve savaşçı sınır kaptanlarından biriydi.[3]

İlk Sırp Ayaklanması ve Mişar Muharebesi

İlk Sırp Ayaklanması 1804-05'te Belgradlı Hacı Mustafa Paşa'nın öldürülmesinden sonra patlak verdiğinde, Semendire Sancağı boyunca kargaşa ortaya çıktı; Sancaklı binlerce Müslümanlar mülteci, İzvornik Sancağı'na akın etmeye başladı.1805'te Luka Lazareviç liderliğindeki Sırp isyancılar, Osmanlı Sadrazamını Süleyman Paşa Üsküplü ve Mehmed Bey'in komutasındaki Bosna Eyaletinde ordusunu harekete geçirmeye teşvik ederek İzvornik'e saldırmaya başlamıştı.

Mişar Muharebesi'nde Mehmed Bosnalı Osmanlı ordusunun sol kanadına, yani Bosnalı sipahilerin süvarisine komuta etti. Katılımcıların kayıtlı ifadelerine ve bazı Sırp askeri tarihçilerin analizlerine göre Mişar Muharebesi sırasında Sırp isyancılar kendilerini çoğunlukla müstahkem bir siperden savaşmakla sınırladılar ve nadiren direnmeye cesaret ettiler. Rezerv olarak tasarlanan ve siperden çok uzak olmayan Jabar köyü yakınlarında bulunan Sırp süvarileri, ilk ciddi dönemde Mehmed liderliğindeki Bosnalı sipahilerin iyi eğitimli ve deneyimli süvarileri tarafından çabucak yenilgiye uğratıldı. Mişar'da kullanın. Karşılıklı kayıplarla çatışmalar birkaç gün sürdü. Sırp isyancıların başarısı, Bosnalı Osmanlı ordusunun kuşatılmış Belgrad'a geçmesini engellemekten ibaretti.[4] 13 Ağustos 1806'da, siperde yenilenmiş bir süvari hücumuna liderlik eden Mehmed, Dük Luka Lazareviç tarafından bir düelloya davet edildi. Mehmed, düellodan kazanan olarak çıktı, ancak daha sonra Dük Luka Lazareviç'e eşlik eden Sırp isyancılar tarafından önceden belirlenmiş bir pusuda öldürüldü. Mehmed'ın vücut Bosna aktarılır ve içinde cami avlusunda gömüldü Yanya onun, Türbesi halen yer almaktadır. Filip Vişnyiç, "Knez Ivan Knežević" (Prens İvan Prensoğlu) ve "Boj na Mišaru" (Mişar Muharebesi) şarkılarında Mehmed hakkında şarkı söyledi ve onu merkezi bir figür ve Bosna eyalet ordusunun başkomutanı olarak aldı. Mehmed yerine oğlu Ahmed Kulinoğlu Ostrovika Kalesi kaptanlığının kaptanı oldu.

Kaynakça

  1. ^ Vojna Enciklopedija JNA, Drugo izdanje, Tom 4; Jakac-Lafet, 1972
  2. ^ Hamdija Kreševljaković, Kapetanije u Bosni i Hercegovini, 1980
  3. ^ Časopis za kulturnu historiju Gornje Spreče Šeherdžik,Godina 1,Broj 1, Kalesija, Decembar 2008
  4. ^ Dževad Tosunbegović, Edhem Omerović, Značajni događaji iz prošlosti Janje - Kulin kapetan, historija i legenda, javna tribina, 2006

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

Hacı İvaz Mehmed Paşa I. Mahmud saltanatında, 22 Mart 1739 - 23 Haziran 1740 tarihleri arasında bir yıl üç ay iki gün sadrazamlık ve çeşitli valilikler yapmış; 1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı'nda bütün savaşın kaderini etkileyen Hisarcık Muharebesi'ni kazanmış, Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Hadım Sinan Paşa, I. Selim saltanatında 18 Haziran 1515-23 Eylül 1515 ile 26 Nisan 1516-22 Ocak 1517 tarihleri arasında iki kez sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırpsındığı Muharebesi</span>

Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu (eyalet)</span> 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Anadolu Eyaleti veya Anadolu Beylerbeyliği, 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. 16. yüzyılda nüfusu 5.455.000 olup bunun 5.410.000'i Müslüman, 45.000'i gayrimüslimdir ve yüzölçümü 223.114 km² kadardır.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad'ın Fethi</span> Macaristan Krallığının sınırlarında bulunan Belgradın Temmuz 1521de Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ile başlayan ve 29 Ağustos 1521de Belgradın Osmanlı sınırlarına katılması ile sona eren süreç

Belgrad'ın Fethi, Macaristan Krallığı'nın elinde bulunan Belgrad'ın Temmuz 1521'de, Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasıyla başlayan ve 29 Ağustos 1521'de fethiyle sona eren süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu (klasik dönem)</span> 15-19. yüzyıllarda Osmanlı Ordusuna genel bakış

Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir. Bu dönemde birçok ocaklardan birisi olan Yeniçeri ocağı olarak adlandırılan ve devşirmelerden kurulan ocağın ordu ve siyasette büyük yeri ve etkisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1623-1639 yılları arasında yapılmış savaş

1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında, Irak meselesi için çıkan savaş.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mişar Muharebesi</span>

Mişar Muharebesi Osmanlı güçleri ile Sırp güçleri arasındaki çatışma. Bu çatışma piyadeler tarafından izlenen Osmanlı süvarilerinin Mişar tepesine ulaşması ile başladı. Sırp topçusunu ve okçusunun atışlarına maruz kalan en baştaki süvari bölüğü yok oldu ve Osmanlı Ordusu'nda panik meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çegar Muharebesi</span>

Çegar Muharebesi 31 Mayıs 1809 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp isyancılar arasında yaşanmış muharebedir. Birinci Sırp Ayaklanması döneminde Sırplar ile Osmanlılar arasında Niş Kalesi yakınlarında meydana geldi. Günümüzde tam olarak Sırbistan topraklarının güneydoğu bölgesinde yer alan Niş şehrinin Donji Matejevac ve Kamenica köylerini arasında bulunan Čegar tepesinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlılar, Sırp siperlerini ele geçirdiği sırada Sırp Komutan Stevan Sinđelić tüfeklerde yer alan şarjördeki barutların toplatıp havaya uçurmasıyla beraberindeki Sırp askerlerle beraber yakınlarındaki Osmanlı askerlerine zarar verebilmek uğruna tepeyi havaya uçurmuş, yakındaki birçok Sırp ve Osmanlı askerini öldürmüştür.

Banya Luka Muharebesi, Hekimoğlu Ali Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ve ona bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasından yapılmıştır. Bosna'ya girmek isteyen Avusturyalılar, Osmanlı Ordusu ile Banya Luka şehri yakınında karşı karşıya gelmiştir. Osmanlı Ordusunun o bölgedeki ordusu, çoğunlukla yerel Bosnalı kökenli askerlerden ve milislerden oluşmaktaydı. Osmanlı-Bosna askerleri, Avusturya ordusunu yenilgiye uğratıp Bosna'daki ilerlemelerini durdurmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ploşnik Muharebesi</span>

Ploşnik Muharebesi, 1386'da Güneydoğu Sırbistan'da Prokuplje yakınındaki Ploşnik'te Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Prens Lazar Hrebeljanović komutasındaki Sırp-Boşnak ordusu arasında yapılmış ve ilk ciddi Osmanlı yenilgisini beraberinde getiren muharebedir. Bu muharebe Kosova Meydan Savaşına kadar Osmanlı ilerlemesini yavaşlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1426-1428)</span>

1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı, 1426 ve 1428 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve Osmanlıların zaferiyle biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

Fazlı Paşa ya da Damat Fazlullah Fazlı Paşa (?-1658); beylerbeyi ve Kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzvornik Muharebesi (1464)</span>

İzvornik Muharebesi, 1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı'nda evre.