İçeriğe atla

Mehmandarovlar'ın evi

Mehmandarovlar'ın evi
Komplekse dahil olan küçük Ev binası (ortada) ve Büyük Ev binasının bir kısmı (sağda)
Yerel ad
Konum Şuşa, Azerbaycan
MimarKerbelayı Sefihan Karabaği[1]


Mehmandarovlar'ın evi, Şuşa'da bulunan saray tarzı tarihi bir konut kompleksidir. 18. yüzyıl Azerbaycan sivil mimarisinin en ilginç örneklerinden biridir.[2] Bir zamanlar Mehmandarovlar ailesine ait olan konut kompleksi, bir Büyük konut binası, bir Küçük konut binası ve bir aile camisinden oluşmaktadır. Kompleks taş duvarlarla çevrilidir. Mehmandarovların büyük konut binası, Sovyet döneminde Şuşa Şehir Hastanesi olarak işlev gördü. İşgalden sonra büyük bina tamamen yıkıldı. Mehmandarovların küçük konut binası, işgalciler tarafından Şuşa Tarih Müzesi olarak kullanıldı. Külliyede bulunan cami aynı zamanda mahalle camisi olarak da hizmet vermiştir. Şuşa'nın işgalinden sonra cami işgalciler tarafından Jeoloji Müzesi olarak da kullanılmıştır. Şuşa'nın 2020'de işgalcilerden kurtarılmasının ardından Mehmandarovlar'ın konak kompleksi yenileniyor.[3]

Mimari özellikleri

Küçük evin birinci ve ikinci katının planı

Evin planı kare şeklindedir.[4] İkinci kattaki dört odadan üçü evin yan tarafındaki verandaya açılır ve oturma odası görevi gören cumbalı büyük oda özlü ana cepheye açılır.[4]

Simetri eksikliğine rağmen, evin ana cephesi parçaların uyumu izlenimi yaratırken, hafif bir cumba ve iyi tasarlanmış bir giriş portalı cepheyi tamamlıyor.[4] Binanın yan cephesinde yer alan merdiven ve ahşap veranda genel görünümünü bozmamaktadır. İyi aydınlatılmış ve zengin bir şekilde dekore edilmiş oturma odası, binanın mimarisinde özel bir yere sahiptir.[4]

Duvar resimleri

Büyük konut binasının ve aile caminin iç mekanları Gambar Usta tarafından boyanmış ve Şeki Hanları sarayı'nın duvar resimlerini anımsatan resimlerle dekore edilmiştir.[5] Şuşa Tarih Müzesi, SSCB döneminde komplekse dahil olan Küçük konut binasında bulunuyordu. Mehmandaroblar'ın evinin küçük odasının panolarında Usta Kamber, başka hiçbir yerde tekrarlamadığı özgün bir motifler işlemiştir.[5]

Duvar kağıdı boyama (tekrar eden desen) esasına dayanan bu tabloda panoların kolonlarla geleneksel sektörlere ayrıldığı görülmemektedir. Buradaki zengin kompozisyon, bitki dallarında oturan çeşitli kuşları tasvir ediyor. Kompozisyon, Şeki Hanları sarayı'nın ikinci katındaki salonun nişlerindeki resimleri anımsatıyor. Açık renkler kullanılarak oluşturulan bu pano resimler, duvarın alt kısmında yer almakta ve zamanla bozulmasından dolayı (aynı odanın diğer duvar resimlerine göre) iyi bir şekilde günümüze ulaşamamıştır.[5]

Odaların dikdörtgen nişlerinde Şekihanovların evinin dekorunu anımsatan olay örgülü resimler yer almaktadır.[6] Frizlerde Şeki Hanları sarayında olduğu gibi kompozisyon ve renk bakımından stilize edilmiş çiçek desenleri vardır.[6] Evin duvar resimlerini inceleyen sanat tarihçisi N. M. Miklashevskaya belirtiyor ki, "Hem Şeki Hanları sarayındaki hem de Mehmandarovların evindeki friz görüntüleri Usta Kamber'in rehberliğinde oluşturulmuş olsa da, Mehmandarovların evinin görüntüleri daha iyi çizilmiştir. Odanın genel görüntüleri ile daha iyi bağlantılıdırlar."[6] Şeki Hanları sarayının frizinde, gerçekçi bir yorumla ana gümüş dallar çiçeklerle çevrelenmiş; Burada renkler daha açık ve çok fazla gümüş rengi kullanılmış.[6] Mehmandarovlar'ın evinde desenler koyu onda verilmiştir.[6] Frizdeki desenler panel alınlıklarında da tekrarlanmıştır.[6]

Mehmandarov'ların evinin tören salonunda, genellikle sarkıtların bulunduğu kısımda tavan boyunca uzanan ve ilginç bir frizle süslenmiş bir niş vardır. Bu friz, çiçek ve kuş kompozisyonlarından oluşan büyük madalyonlar şeklinde ilginç desenlerle süslenmiştir..[7]

Mehmandarovların evinin tavanı genel kompozisyon açısından Şeki Hanları sarayını ve Şekihanovların evinin tavanlarını andırsa da desenleri desen ve kompozisyon açısından halı motiflerine daha yakındır. Bu kompozisyonun analojisini Karabağ ekolü halı dokumacılığına özgü ortası madalyonlu ve zengin bezemeli köşe desenli halılarda görmek mümkündür.[8]

Galeri

Evin iç mekanlarında Usta Kamber Karabaği tarafından boyanmış duvar ve tavan resimlerinden bölümler

Kaynakça

  1. ^ Авалов, Э. В. (1977). Архитектура города Шуши и проблемы сохранения его исторического облика. Баку: Элм. s. 60. 
  2. ^ Миклашевская, Н. М. (1952). Стенные росписи Азербайджана XVIII - XIX вв (Архитектура Азербайджана (очерки) bas.). Баку. s. 487. 
  3. ^ "Mehmandarovların malikanə kompleksi ilə bağlı Mədəniyyət Nazirliyinin məlumatı" (Azerice). mct.gov.az. 28 Eylül 2021. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  4. ^ a b c d Саламзаде 1964, s. 172
  5. ^ a b c Миклашевская, Н. М. (1952). Стенные росписи Азербайджана XVIII - XIX вв (Архитектура Азербайджана (очерки) bas.). Баку. s. 488. 
  6. ^ a b c d e f Миклашевская, Н. М. (1952). Стенные росписи Азербайджана XVIII - XIX вв (Архитектура Азербайджана (очерки) bas.). Баку. s. 489. 
  7. ^ Миклашевская, Н. М. (1952). Стенные росписи Азербайджана XVIII - XIX вв (Архитектура Азербайджана (очерки) bas.). Баку. s. 493. 
  8. ^ Миклашевская, Н. М. (1952). Стенные росписи Азербайджана XVIII - XIX вв (Архитектура Азербайджана (очерки) bas.). Баку. s. 494. 

Ek okuma

  • Авалов, Э. В. (1977). Архитектура города Шуши и проблемы сохранения его исторического облика. Баку: Элм. 
  • Фатуллаев, Ш. С. (1970). Памятники Шуши. Баку. 
  • Саламзаде, А. В. (1964). Архитектура Азербайджана XVI-XIX вв. Баку. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağdam</span> Azerbaycanda bir şehir

Ağdam veya Akdam - Azerbaycan'da şehir. Ağdam Rayonu'nun idari merkezidir. Bakü'den 365 km uzaktadır.

Şeki Han Sarayı

Şeki Han Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan eski bir han sarayıdır. Şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında bulunan saray, dünya çapında öneme sahip tarihi ve mimari bir anıttır. 18. yüzyılda inşa edilen saray binası, şehrin kuzeydoğu kesiminde, kale duvarlarıyla çevrili alanda yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Han Sarayı</span>

Karabağ Han Sarayı veya Penah Ali Han Sarayı, Şuşa'nın tarihi merkezinde bulunan ve Karabağ Hanlığı'nın kurucusu Penah Ali Han'ın ikametgâhı olmuş bir saraydır. Oğlu İbrahim Halil Han, ailesi ve ayanlarıyla birlikte Penah Ali Han sarayının yakınına, aynı dönemde inşa edilen İbrahim Halil Han sarayında yaşamışlardır. İbrahim Halil Han'ın en büyük oğlu Muhammed Hasan Ağa ise Şuşa ovasının güneydoğusundaki sarp kayalık üzerine inşa edilen Muhammed Hasan Ağa Sarayı'nda yaşamıştır. Bu saraylardan başka, han aile üyelerine ait; hanın kızı olan Nateva'nın sarayı ve Karabüyük Hanım Sarayı vardır. Karabağ Han Sarayı'nın adı bu sarayların her birine çeşitli kaynaklarda atfedilse de, Karabağ hanlarının ana siyasi ikametgâhı ilk Karabağ Hanı Penah Ali Han'ın sarayıdır.

Umma Han ) Avar, takma adı "Büyük" veya "Deli" - Avar Nutsal, Avar Hanlığı'nın 1774'ten 1801'e hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Kulular'ın mülkü</span>

Hacı Kulular'ın mülkü, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde tarihi ve mimari bir yapıdır. 1849'da ikinci loncanın tüccarı Kulu Muhammetali oğlu tarafından üç katlı bir saray inşa ettirilmiştir. Sarayda 46 oda ve iki büyük salon vardı.

<span class="mw-page-title-main">Safi Bey'in Evi</span>

Safi Bey'in Evi, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi ve mimari bir anıttır.

Usta Kamber Karabaği, Azerbaycanlı bir bezeme ressamıdır. Şeki Hanları Sarayı'nın iç kısmında, Şuşa'da Rüstemov, Safi Bey ve Mehmandarov'un evlerinde ve başka yapıtlarda çiçek ve zoomorfik motiflerle etkileyici dekoratif resimlerin muallifidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağoğlan kapısı (Şuşa)</span>

Ağoglan Kapısı, Muhtar Kapısı ve ya Şuşakend Kapısı, Şuşa Kalesi'nin üç ana kapısından biridir ve kalenin doğu tarafında yer alır ve şehrin aşağı kısmına ulaşımı sağlar. Kalenin diğer iki kapısı ise Gence ve Revan kapılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Revan kapısı (Şuşa)</span>

Revan kapısı veya Xelfeli kapısı Şuşa kalesinin üç ana kapısından biridir ve kalenin batı tarafında yer alır. Kalenin diğer iki kapısı Gence ve Ağoğlan kapılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Divanhane Meydanı</span>

Divanhane Meydanı veya Bazar Başı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinin Gence Kapısı girişinde bulunan ilk ve en büyük şehir meydanıdır. En büyük alışveriş caddesi Rasta Bazar bu alandan başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimhalil Han Sarayı</span>

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şebeke (pencere)</span>

Şebeke, Azerbaycan'da halk ustaları tarafından tutkal ve çivi kullanılmadan küçük ahşap parçalardan yapılmış renkli camlarla doldurulmuş pencerelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gilehli Camii</span>

Gilehli Camii veya Gileyli Camii, Şeki şehrinde bulunan, 18. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Gilak Camii, 1749 yılında Şeki Han'ı Hacı Çelebi Han tarafından yaptırılmıştır. 1805 yılında Hacı Şemseddin Bey o caminin yerine yeni bir cami yaptırdı. Bundan sonra cami "Hacı Şemseddin Bey Camii" adıyla anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı Nateva'nın sarayı</span>

Han kızı Nateva'nın evi, Şuşa'da bulunan 18. yüzyıla ait tarihi-mimari bir anıttır. Binanın birinci katında hizmet niteliğinde ve hizmetlilerin yaşaması için tasarlanmış yedi oda bulunmaktadır. Güney tarafında üç giriş kapısı vardır. Ortadaki kapı koridora, yanlardaki diğer iki kapı ise yan odalara açılmaktadır.

Ordubad medresesi, Ordubad şehrinin tarihi merkezinde yer alan 18. yüzyıldan kalma medresedir. Azerbaycan topraklarında erken dönem mimarisinin özelliklerini koruyan ve günümüze kadar ayakta kalan az sayıdaki binadan biri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Meşedi Mirza Gafar İsmailov</span>

Meşedi Mirza Gafar İsmailov yüzden fazla tek ve iki katlı konut binası, çok sayıda mağaza, cami ve hamam inşaatıyla tanınan, çalışmalarının çoğunu 19. yüzyılın sonlarında ait önemli bir Azerbaycanlı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.