
Mehdi Hüseyinzade, II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu subayı, Sovyet Azerbaycan gerillası, istihbaratçı ve ressam.

Mahaçkale veya Mahaçkala, Dağıstan'ın başkenti.
Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

Anavatan Çağırıyor, Volgograd'daki Mamayev Kurganı tepesinde bulunan ve Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykeldir. Tasarımı heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykel, 1967 yılında açılışı gerçekleştirildiğinde dünyanın en büyük heykeliydi.

Geri Cephe Anıtı, Rusya'nın Magnitogorsk kentinde bulunan Stalingrad Muharebesi anısına dikilen anıt. Savaş döneminde bu şehirde verilen kahramanlık mücadelesi anısına ve bu şehirdeki fabrikalarda savaş için lojistik destek sağlayan Sovyet işçilerine atfen dikilmiştir.

Kurtatinski Askerleri Anıtı, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Kurtatinski Geçidi'nde hayatını kaybeden askerlere atfen tasarlanan, Kuzey Osetya-Alanya'ya bağlı Alagir'deki Yukarı Fiagdon köyü yakınlarında karayolunda inşa edilen anıt heykel. Açılışı Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde 9 Mayıs 1971 tarihinde gerçekleşti.
Bakü'deki Dünya Ekonomik Forum, 7-8 Nisan 2013 tarihlerinde Bakü'de (Azerbaycan) düzenlendi. Forumun teması "Güney Kafkasya ve Orta Asya'nın geleceği üzerine stratejik senaryo" idi. Foruma iş dünyası, idare ve sivil toplum kuruluşlarından 200'ün üzerinde temsilci katıldı.

Nizami Gencevi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir anıttır. Anıt, şair Nizami Gencevi adına yapılmış olup Nizami Meydanı'nda İstiklaliyet, Ahmed Cevad ve İslam Seferli caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.

1991 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi veya Karakent Faciası Azerbaycan'ın üst düzey yetkilileri ile Rusya ve Kazakistan'dan gözlemcilerin bulunduğu SSCB İçişleri Bakanlığına bağlı 72 numaralı Mil Mi-8 helikopterinin Birinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında, 20 Kasım 1991'de, Azerbaycan'ın Hocavend Rayonuna bağlı Karakent köyünün üç kilometre uzağında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesi. Daha sonra Ermeni yetkililer bunun bir kaza olduğunu iddia etmişlerdi. Olay sırası helikopterde bulunan herkes, yani 13 Azeri yetkili, 2 Rus ve 1 Kazak yetkili, 3 Azeri gazeteci ve 3 helikopter ekibi ölmüştür.

İstiklâl Beyannamesi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Milli İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi binaları arasında yer alan bir anıttır. Azerbaycan Millî Şûrası tarafından 28 Mayıs 1918'de Tiflis'te ilan edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti onuruna dikilmiştir. Bu gün, 28 Mayıs 1992'den beri Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.
Oktay Abdülkerim oğlu Efendiyev, Azeri tarihçi, oryantalist ve profesördü. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Sorumlu Üyesi olan Efendiyev Azerbaycan Safevi Araştırmaları Okulu'nun kurucusu kabul edilir.
Nikola Tesla Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Sırp bilim insanı Nikola Tesla'ya adanmış bir anıtdır. Azadlık Caddesi ile Süleyman Rahimov Caddesi'nin kesiştiği yerde bir parkta dikilmiştir. Anıtın müellifleri heykeltıraş Ömer Eldarov ve mimar Senan Salamzade'dir. Anıt bronzdan dökülmüştür. Kaide ile birlikte yüksekliği 3,3 metredir.
Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

Aleksandr Puşkin Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rus şair Aleksandr Puşkin'i tasvir eden anıt. Anıt, Puşkin ve Üzeyir Hacıbeyov caddelerinin kesiştiği noktada aynı adı taşıyan parkta yer almaktadır. Bronz anıtın muallifi, Rus Sanat Akademisi'nin heykeltıraş ve akademisyeni Yuri Orehov'dur. Bu anıt Orehov'un son eseridir.

Ermeni - Azeri kültür ilişkileri, iki etnik grup arasındaki dil ve kültür ilişkileridir.

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.
Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

Ramana Kalesi, Bakü şehrinin Sabuncu ilçesi Ramana kasabasında bulunan tarihi-mimari bir anıttır. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında öneme sahip bir anıt olarak tescil edilmiştir. 2001 yılında Ramana kalesi, Hazar kıyısındaki diğer savunma yapılarıyla birlikte UNESCO Rezerv listesine dahil edildi.