İçeriğe atla

Mehdi Hüseyin

Mehdi Əli oğlu Hüseynov
Doğum22 Mart 1909
Kazah, Rus İmparatorluğuRus İmparatorluğu
Ölüm17 Mart 1965 (55 yaşında)
Bakü, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Takma adMehdi Hüseyin
MeslekYazar
MilliyetAzeri

Mehdi Hüseyin, Azerbaycanlı yazar, 1941'den beri 3. Sınıf Devlet Stalin Ödülü'ne layık görülen (1950) bir Azeri ve Sovyet yazar ve eleştirmeniydi ve Tüm-Birlik Komünist Partisi üyesiydi.[1]

Hayatı

Mehdi Hüseyn, 22 mart 1909'da Azerbaycan'ın İkinci Şıxlı köyünde Halk Öğretmeni ailesinde dünyaya geldi. Yedi yaşında tüm konularda Rusça öğretilen bir köy okula gitti. 1920'de pedagojik bir teknik okul girdi. 1921'de Komsomol'a girdi.[2] 1930'da Azerbaycan Üniversitesi tarih öğretiminden mezun oldu ve 1936-1938'de Moskova'daki Gerasimov Sinematografi Enstitüsü senaryo fakültesinde okudu.

Mehdi Hüseyn, ortaokulda geçen sene ilk "Koyun" öyküsünü yazdı ve 1926'da Sharg Gadini dergisinde yayınlandı. O zamandan beri yazarın yaratıcılığı başladı. Erken öykülerinde Azerbaycan'da devrim sonrası yıllardaki bir köy ve ataerkil ve feodal ilişkilere karşı bir mücadele anlatılıyor. İç Savaşa ayrılmış eserleri 1926-1932 yıllarında yazılmış "Khaver" ve "İlkbahar selleri" koleksiyonlarında ve "Tufan" romanı (1936) hikâyeleridir. Mehti Hüseyn, "Tarlan" daki bir Azerbaycan köyünün sosyalist yeniden yapılandırılması konusunu geliştirir.[3] Meshadi Azizbekov hakkında Azerbaycan "Komiser" in (1942) ilk tarihsel anlatısının yazarıdır.

Büyük Yurtsever Savaş sırasında "Çağrı" anlatı ve "Anavatan" olarak adlandırılan bir hikâye kitabı yazdı. "Abşeron" romanı (1947) Azerbaycan omegesinin kahramanca emeği üzerine durmaktadır. "Black rocks" (1957) adlı devamı niteliğinde, prototipi M.Baghirov olan Mollayev hakkında yazdı. Tarihi roman "Sabah" (1949-1952), 1907-1908'de Bakü emekçilerinin devrimci mücadelesine adandı.[4] 1966'da ölümünden sonra "Yeraltı suları okyanusa akıyor" romanı yayınlandı.

Azerbaycan'ın önde gelen bir eseri "Şair" (1937), "Nizami" (1940), "Javanshir" (1945), "Bekleme" (1944) ve I.Efendiyev ile birlikte "Sinema" filmi, Sivil bir göreve sadakat konusunda yazarın en ünlü drama eserleridir. Mehdi Hüseyn de bir eleştirmen ve yayıncı olarak ünlü.[5] Sosyalist gerçekçilik, geçmişin edebi bir mirasının benimsenmesi, klasik Rus edebiyatının öğrenilmesi ve Rus Sovyet yazarlarının eserleriyle ilgili edebi-kritik makaleler kalemine aittir.

O, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Başkanları Birliği, Yazarlar Birliği SSCB Yazmanlığı Sekreteri, 5. Topluluğun Azerbaycan SSR Yüksek Sovyet Vekili ve Sovyetler Birliği Yüksek Sovyet Vekili 6. toplantıya başladı.

Mehdi Hüseyn 10 Mart 1965'te öldü ve Fahri Hiyabanı Mezarlığı'na gömüldü.

Ödülleri

Kitapları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Samed Vurgun</span> Sovyet Şair

Samed Vurgun (Azerbaycan alfabesi: Səməd Vurğun, Kiril: Сəмəд Вурғун; gerçek adı: Samed Yusif oğlu Vekilov - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve SSCB'nin önde gelen şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Cavid</span> Azerbaycanlı şair ve dramaturg

Hüseyin Cavit Azerbaycan şairi ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

Ferhad Zeynalov, Azerbaycanlı dilbilimci ve Türkologdur. Çağdaş Türkolojinin gelişiminde hizmetleri olan bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Fuad Abdurrahmanov Azeri Sovyet heykeltıraş ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Rüstem</span>

Süleyman Rüstem, Azeri Sovyet şair ve tiyatro yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Yazarlar Birliği</span>

Azerbaycan Yazarlar Birliği, Azerbaycan yazar ve şairlerinin ve tercümanlarının en büyük sosyal organizasyonu. SSCB döneminde (1934) kurulmuştur. Genel Merkezi Bakü'de bulunmaktadır. Şu anda 1500'den fazla üyesi vardır. Şu anki başkanı 1987 yılından beri yazar Anar Rızayev'dir.

Tahire Tahirova, Sovyet siyasetçi, diplomat ve Dışişleri Bakanı. 1959 ve 1983 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı görevi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Samed Ağa Ağamalıoğlu</span> Azeri siyasetçi

Samed Ağa Ağamalıoğlu Sovyet devlet adamı ve sosyalist devrimci, Kafkasya'da 1905 Rus Devrimi'ne katılmıştır. Samed Hasan oğlu Aliyev gerçek ismiyle Ağamalıoğlu, Elizavetpol Guberniyası Kazah bölgesinde Kyrah Kesemen köyünde köylü bir ebeveynin çocuğu olarak dünyaya geldi. Vladikavkaz askeri okulundan mezun oldu, topoğrafya eğitimi aldı. 1887 yılında, Gence'de askeri hizmete girdi ve kısa süre sonra Marksizm okumaya başladı ve sosyalist bir devrimci olup aktif Himmet üyesi oldu. 1917 Şubat Devrimi sonrası, Gence'de Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi icra komitesi üyesi oldu. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Azerbaycan Millî Şurası'nda Müslüman Sosyalist Blok'tan milletvekili seçildi. Müsavat'ın iktidardan indirilmesinden kısa bir süre sonra, Azerbaycan SSC'nin Halk Komiseri oldu ve 1922 ile 1929 yılları arasında Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin CEC Başkanı ve Başkanlarından biri olarak görev yaptı. 1922 yılında SSCB'nin Sovyetler 1. Kongresinde, SSCB CEC üyesi sonra SSCB CEC Prezidyumu üyesi seçildi. Latin alfabesinin Doğu Sovyetlere girmesine öncülük etti. Ağamalıoğlu ayrıca devrimci hareket ve Sovyetler Birliği'nin doğu bölgelerinde kültür devrimi üzerine birçok çalışmanın yazarıdır. Tanınmış Azeri oyun yazarı Mirza Fetali Ahundov'un Kemalüddövle Mektubları'nın ilk hazırlayıcısı ve yayıncısıdır. Dönemin kültürel ikonu Maksim Gorki, onu "olağanüstü adam" olarak tanımlamıştır ve yeniden düzenlenmiş alfabe üzerine çalışmalarını çok takdir etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Beşir Kasımov</span>

Mir Beşir Kasımov, Sovyet Azeri siyasetçi, devrimci. Neriman Nerimanov'un ürettiği siyasetin takipçilerinden biri olan Kasımov Azerbaycan'da ulusal komünizm politikasının uygulayıcısı olarak da bilinir. İki kez Lenin Nişanı ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mirvarid Dilbazi</span>

Mirvarid Dilbazi, Sovyet Azerisi komünist şair.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Rafibeyli</span>

Nigar Rafibeyli, Azeri yazar ve şair. Roman ve kısa öykü yazarı olan Anar Rızayev'in annesi, yazar ve şair Resul Rıza'nın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Tabeyev</span>

Fikret Ahmedyanoviç Tabeyev, Sovyet Tatar politikacı, büyükelçi, parti lideri. Aynı zamanda Tataristan Cumhuriyeti Komünist Partisi'nin kurucusudur.