İçeriğe atla

Megrel tavuğu

Megrel tavuğu veya Megrula, Gürcistan'ın Megrelya bölgesine özgü bir tavuk ırkıdır. İsmini bölgenin yerli halkı Megrellerden almıştır.

Sert iklim değişikliklerine dayanıklı olan bu ırk, Megrelya'da antik çağlardan beri yetiştirilmektedir. Uzun bir boynu, orta boyutlu kafası, geniş bir göğsü ve görece kısa bacakları vardır. Irkın hem erkeği hem de dişisi siyahımsı gri renktedir. Desen olarak beyaz noktalar ve kısa çizgiler vardır. Bazı örneklerde altın renkli tüyler de görülmektedir. Ortalama bir horozun ağırlığı 2.8 ila 3.2 kilogram, ortalama bir tavuğun ağırlığı ise 2.4 ila 2.7 kilogramdır. Tavuklar 160-165 günlükken yumurtlamaya başlarlar ve 265 günlükken yumurtlama verimliliğinde en üst seviyeye çıkarlar. Yumurtalardan civciv çıkma oranı %82 ile görece yüksektir. Görece hızlı büyüyen Megrel tavuğunda tüylenmeler görece yavaştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Megrelian Chicken (Megrula)". catalog.elkana.org.ge. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zugdidi</span> Gürcistan şehri

Zugdidi, Gürcistan’ın batısında, tarihsel Megrelya bölgesinde bulunan bir kenttir. Odişi ovasında, Çhouşi ırmağının kıyısında yer alır. Nüfusu 42.998 'dir (2014). Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinin yönetsel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya</span>

Megrelya, Gürcistan'ın batısında, tarihsel bölgelerden biridir. Eskiden Odişi olarak adlandırılıyordu. Bölgenin yerli halkı Megreller, Güney Kafkasya halklarından biridir ve Megrelce konuşurlar; ama yazı dili Gürcüce'dir. Yönetim bölgesi olarak Megrelya, kuzeyindeki Svaneti bölgesiyle birlikte Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesini oluşturur ve bu bölgenin yönetsel merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Megreller</span> etnik grup

Megreller, Gürcistan'da Karadeniz'e kıyısı olan Megrelya'nın yerli halkı. Önemli bir Megrel nüfusu da başkent Tiflis’te ve Abhazya’da yerleşiktir. 1990’ların başında, Gürcü-Abhaz savaşı sırasında, ayrılıkçı yönetim tarafından Abhazya’dan göç ettirilen halkın yaklaşık 180.000-200.000 kadarı Megrel'di. Göç edenlerden önemli bir kısmı geri dönebilmiştir. En yakın akrabaları Lazlar olup birlikte Zanlar adıyla ele alınır ve Zan dilinin birbirine yakın iki kolunu konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kanguru</span> Avustralya ve Yeni Gineye özgü keseli

Kanguru, Avustralya ve Yeni Gine'ye özgü olan, sıçrayıcı, Macropus ve Osphranter cinsine ait keseli memelilerin ortak adı. Kanguru, Avustralya'nın milli sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Megrelce</span>

Megrelce, Güney Kafkas dillerinden biridir. Gürcistan'ın güneybatısındaki antik Kolhis halkıyla ilişkili olduğu sanılan yaklaşık 500.000 Megrel tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk</span> Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türü

Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tavukçuluk</span>

Tavukçuluk; tavukların, et, yumurta ve diğer yan ürünlerinin elde edilmesi amacı ile yetiştiriciliğinin yapıldığı hayvancılık kolu.

<span class="mw-page-title-main">Zan dili</span>

Zan dili, Güney Kafkas dilleri içinde yer alan Lazca ile Megrelcenin kaynaklandığı kabul edilen bir dildir. Dilbilimciler, eskiden antik Kolhis dili olarak da bilinen Zan dilinin zaman içinde ikiye ayrıldığını düşünmektedir. Gürcüce ve Svanca, Güney Kafkas dillerine dahil olan diğer dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan (tavuk)</span>

Sultan, Türkiye kökenli tavuk ırklarından biri. Sultanlar, 1850 yılında Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Adını Osmanlı sultanlarından almıştır. Nadir bulunan bir ırktır.

<i>Egretta sacra</i> Kuş türü

Egretta sacra, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Asya'da Hindistan'ın okyanus kıyılarında, Güneydoğu Asya, Japonya, Polinezya'da ve Avustralya, Tazmanya ile Yeni Zelanda'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Denizli horozu</span>

Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Ayam Cemani</span> Endonezya kökenli tavuk ırkı

Ayam Cemani, Endonezya kökenli Tavuk ırklarından biridir. Renginin tamamen siyah olması en büyük özelliğidir. Sadece tüyleri değil, eti ve kemiği de siyahtır. Yetişkinlerinin ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5 - 3 kilo civarındadır. Yılda 70-90 arası yumurta verir. Günümüzde Endonezya haricinde çeşitli ülkelerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Nadir görülen bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Orpington (tavuk)</span>

Orpington, İngiltere'de çeşitli tavuk ırklarının melezlenmesi sonucu elde edilmiş Tavuk Irkları'ndan biridir. Geniş ve düzgün görünümlü tüyleri vardır. Derileri beyazdır, yumurta kabuk renkleri ise açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir. Ağırlıkları ortalama olarak horozlarda 4.2 - 5.0 kg, tavuklarda 3.5 - 4.0 kg arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sulguni</span>

Sulguni, Gürcistan’ın Megrelya bölgesine özgü taze peynir. İmereti bölgesine özgü ve “İmeruli” denilen taze peynirin haşlanmasıyla hazırlanır. Haşlanmış peynire yassı ve yuvarlak biçim verilir. Peynir kütlesi soğuyunca, olgunlaşması için 1-3 gün tuz ve süt ilave edilmiş suda bekletilir. Böylece peynirin uzun süre dayanması sağlanır. Sulguni inek, manda ya da keçi sütünden ya da bu sütlerin karışımından elde edilir. Gürcistan’da Megruli haçapuride ve pizzalarda bu peynir kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leçhumi</span>

Leçhumi Rioni ile Tshenistskali'nin orta havzasındaki alanı ve Lacanuri nehri vadisini içeren, Kuzeybatı Gürcistan'daki tarihi bir bölgedir. Günümüzde Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti bölgesinin bir parçası olan Leçhumi, günümüz Tsageri, Tsq'altubo ve Ambrolauri ilçelerinden oluşmaktadır. Bölgenin batısında Megrelya, kuzeyinde Svaneti, doğusunda Raça ve güneyinde İmereti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evcil kaz</span>

Evcil kazın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Mısır'da keşfedilen mağaralarda firavunlar zamanından kalma resimler ise buna kanıttır.

Kızıl Megrel sığırı Batı Gürcistan'a özgü bir sığır ırkıdır. Süt ve sığır eti üretimi için yetiştirilir.

Megrel keçisi, Gürcistan'ın batısına özgü bir keçi ırkıdır. Günümüzde Gürcistan'ın tamamında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır. Biri dağlık arazilerde, diğeri ovalarda yaşayan iki türü vardır. Genellikle beyaz, demir kırı veya gri renklidir. Dişi Megrel keçisinin boyu 65 santimetre civarında, ağırlığı 37-48 kilogram arasındadır. Erkek Megrel keçisinin boyu ise 70 santimetre, ağırlığı 60-70 kilogram arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü çoban köpeği</span> Köpek ırkı

Gürcü çoban köpeği, Nagazi veya Georgian Shepherd, Gürcistan'a özgü bir bekçi köpeği ırkıdır.

Megrel atı, Antik Çağlardan beri Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarında yetiştirilen küçük bir at ırkıdır. İsmini bölgenin otokton halkı Megrellerden alan atın omuzdan uzunluğu ortalama 129 santimetredir. Genellikle kestane renginde olsa da, nadiren ahududu renginde de olabilir. Vücut ağırlığının %35 ila %40'ını taşıyabilir. Doğal iklim koşullarına uyum sağlayabildiği için tarımsal işlerde kullanılmaktadır. Megrel atı, kaliteli kemik gelişimiyle karakterize edilmektedir. Kısa ve hızlı adımları vardır. 5-6 yaşlarında erişkin olduğu kabul edilir. Orta boy kafası, küçük ve sarkık kulakları, iri gözleri ve düz bir sırtı vardır. Megrellere komşu halklardan Abhazlar, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Megrel atına Abhazya'ya uyum sağlayabildiği için yoğun ilgi göstermiştir.