İçeriğe atla

Megrel keçisi

Megrel keçisi, Gürcistan'ın batısına özgü bir keçi ırkıdır. Günümüzde Gürcistan'ın tamamında yetiştiriciliği yapılmaktadır.[1] Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır. Biri dağlık arazilerde, diğeri ovalarda yaşayan iki türü vardır. Genellikle beyaz, demir kırı veya gri renklidir.[2] Dişi Megrel keçisinin boyu 65 santimetre civarında, ağırlığı 37-48 kilogram arasındadır. Erkek Megrel keçisinin boyu ise 70 santimetre, ağırlığı 60-70 kilogram arasındadır.

Yayla keçileri yazın yüksek dağlarda, kışın ise vadi meralarında otlatılır. Ova tipi Megrel keçileri, çoğunlukla kırsal ve kentsel yerleşim yerlerindeki vadilerde yetiştirilmektedir. Küçük tarlalarda yetiştirilen Megrel keçileri, düzenli olarak sebze artıklarıyla beslenir.

Megrel keçisinin karakteristik özelliği, tüylerinin 3–4 cm'yi geçmeyen kısalığıdır. Megrel keçisi genellikle boynuzludur.[3]

Kaynakça

  1. ^ Gall, Christian (1996). Goat Breeds of the World. Backhuys Publishers. s. 93. ISBN 3823612514. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  2. ^ Jindal, S. K. (1984). Goat Production. Falcon. s. 47. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  3. ^ Dmitriev, Ėrnst, Nikolaĭ Grigorʹevich, Lev Konstantinovich (1989). Animal Genetic Resources of the USSR. Food and Agriculture Organization of the United Nations. s. 335. ISBN 9251025827. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keçi</span> evcilleştirilmiş çift toynaklı memeli türü/alt türü

Keçi ya da evcil keçi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aralık, Borçka</span>

Aralık, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gonio Kalesi</span>

Gonio Kalesi veya eski adıyla Apsarus veya Apsaros, Batum'un 15 kilometre güneyinde, Çoruh'un ağzında bulunan Roma dönemi kalesidir. Türkiye Gürcistan sınırının 4 km kuzeyinde konumlanmıştır. Kalenin adı, Kolhis prensesi Medea ve kardeşi Absyrtos'tan bahseden mitle bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalahari keçisi</span>

Kalahari keçisi, Afrika'nın güneyinde yaşayan bir keçi türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak dağ keçisi</span>

Ak dağ keçisi ya da Kayalık Dağlar keçisi veya Kayalık Dağlar dağ keçisi, boynuzlugiller familyasından Kuzey Amerika'da, özellikle de Kayalık Dağlarda yaşayan, bembeyaz memeli hayvan türü. Yırtıcıların erişemediği yüksek rakımlı kayalıklar üzerinde rahatça hareket edebilen toynak yapısı vardır. Cinsinin (Oreamnos) yaşayan tek türüdür ve Capra cinsinden dağ keçileri ile karıştırmamak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Burma boynuzlu keçi</span>

Burma boynuzlu keçi ya da burgu boynuzlu keçi veya yılan yiyen keçi, kuzeydoğu Afganistan, kuzey ve orta Pakistan, Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaletinin bazı kesimleri ile Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın güneyinde yaşayan en iri yaban keçisi türüdür. Tehlikedeki türler kategorisinde olan burma boynuzlu keçi nüfusu 2.500 bireyden daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin morinası</span>

Mersin morinası, Avrupa morinası, Beluga balığı olarak da bilinmektedir. Hazar Denizi, Marmara Denizi, Karadeniz ve ara sıra da Adriyatik Denizi'nde görülen bir mersin balığı türüdür. En büyük tatlı su balıklarından biri olan bu türün şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır. Mersin morinasının avlanması 6 Ekim 2005 tarihinden beri yasaklanmış ve tür, koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi balina penisi</span>

Mavi balinalar, hayvanlar alemindeki en büyük penise sahiptir. Mavi balinalarda ortalama penis uzunluğunun 2,4 metre ile 3 metre (9,8 ft) arasında değiştiği ve penisin çapının 30 santimetre (12 in) ile 36 santimetre (14 in) arasında olduğu yaygın olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Capra caucasia</span>

Batı Kafkas dağ keçisi, Kafkas Dağları'nın sadece batısında kalan dağlık bölgelerde yaşayan Caprinae türüdür.

Capra dalii 2006 yılında Gürcistan'da keşfedilen soyu tükenmiş bir keçi türüdür. Keçi ve dağ keçisi gibi toynaklı hayvanların koruyucusu olarak kabul edilen Gürcü tanrıça Dali'nin ardından adlandırılmıştır. C. dalii fosilinin parçaları ilk olarak Dmanisi arkeolojik sit alanında bulunmuştur. Batı Kafkas dağ keçisi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Türün soyunun Erken Pleistosen çağda tükendiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya boz ayısı</span>

Avrasya boz ayısı boz ayının en yaygın alt türlerinden biridir. Avrasya'nın hemen her yerinde yaşayabilen bu canlılar, mitokondriyal DNA'ları üzerinde yapılan araştırmalara göre 5 ana öbeğe ayrılmaktadır.

Abaza keçisi, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir keçi ırkıdır. En çok sütü için yetiştirilen Abaza keçisi, kısmen eti için de kullanılmaktadır. Sayıları az olduğundan dolayı Abaza keçilerinde soy içi üreme sık görülmektedir. Abaza keçisinin Kafkasya'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Abaza keçisi koruma altına alınmıştır.

İspir keçisi, Erzurum'un kuzeyi ve Rize'nin güneyinde yetiştirilen bir keçi ırkıdır. Adını Erzurum'un İspir ilçesinden almıştır. 2014 yılı istatistiklerine göre, Erzurum'daki keçilerin %4'ü İspir keçisidir. Mitokondriyal DNA haplogrubu A olan İspir keçisinin genetik olarak en yakın olduğu keçi ırkı Kaçkar keçisidir.

Kızıl Megrel sığırı Batı Gürcistan'a özgü bir sığır ırkıdır. Süt ve sığır eti üretimi için yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı silahları</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri kuvvetleri yüzyıllar boyunca çeşitli silahlar kullandı. Topkapı Sarayı'nın cephaneliğinde seçkin eşyaların bulunduğu geniş bir koleksiyon vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun kuyruklu dağ sıçanı</span>

Uzun kuyruklu dağ sıçanı veya altın dağ sıçanı, Sincapgiller familyasındaki bir dağ sıçanı türüdür. Uzun kuyruklu dağ sıçanları açık veya hafif ormanlık habitatlar olan Asya'nın orta kesimlerinde bulunurlar. Genellikle dağlık bölgelerdeki cüce ardıçların büyüdüğü kayaların arasında yaşarlar. Uzun kuyruklu dağ sıçanı IUCN Kırmızı Listesi'nde Asgari endişe altındaki türler'den biri olarak işaretlenmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, nispeten uzun kuyruklu bir dağ sıçanı türüdür.

<i>Protylopus</i>

Protylopus, yaklaşık 46 ila 40 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da orta ila geç Eosen dönemleri arasında yaşamış soyu tükenmiş bir topuktabanlı memeli cinsidir.

Kaçkar keçisi, Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine endemik bir keçi ırkıdır. Artvin'in Arhavi ve Hopa ilçelerinde eti ve sütü için Kaçkar keçisinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Irk, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi Desteklemesi projesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

Megrel atı, Antik Çağlardan beri Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarında yetiştirilen küçük bir at ırkıdır. İsmini bölgenin otokton halkı Megrellerden alan atın omuzdan uzunluğu ortalama 129 santimetredir. Genellikle kestane renginde olsa da, nadiren ahududu renginde de olabilir. Vücut ağırlığının %35 ila %40'ını taşıyabilir. Doğal iklim koşullarına uyum sağlayabildiği için tarımsal işlerde kullanılmaktadır. Megrel atı, kaliteli kemik gelişimiyle karakterize edilmektedir. Kısa ve hızlı adımları vardır. 5-6 yaşlarında erişkin olduğu kabul edilir. Orta boy kafası, küçük ve sarkık kulakları, iri gözleri ve düz bir sırtı vardır. Megrellere komşu halklardan Abhazlar, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Megrel atına Abhazya'ya uyum sağlayabildiği için yoğun ilgi göstermiştir.

<i>Gerenuk</i> antilop türü

Gerenuk veya Waller ceylanı, Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Doğu Afrika'ya özgü bir antilop türü.