İçeriğe atla

Meglio Stasera (şarkı)

"Meglio Stasera"
Henry Mancini'nin 1963 tarihinde Pembe Panter (The Pink Panther) filmi için bestelediği şarkının nota kağıtlarının (sheet music) cilt kapağı.
Fran Jeffries şarkısı
Kaydedilme1963
BesteciHenry Mancini
Cover versiyonları
Miranda Martino, Michael Bublé, Monica Mancini, Elli Paspala, Buddy Greco, Berkant, Esin Engin

Meglio Stasera ya da İngilizce adıyla It Had Better Be Tonight Henry Mancini'nin 1963 tarihinde Pembe Panter (The Pink Panther) filmi için bestelediği bir şarkıdır.

Şarkının İtalyanca sözlerini Franco Migliacci, İngilizce sözlerini ise Johnny Mercer yazmıştı. Şarkıyı filmde Fran Jeffries İtalyanca sözleri ile seslendirir. İtalya'nın Cortina D' Ampezzo kayak merkezinde bir dağ otelinin salonunda filmin bütün ana karakterleri (David Niven, Peter Sellers, Robert Wagner ve Capucine) şöminenin etrafında toplanmışken Fran Jeffries bir yandan orkestra eşliğinde şarkıyı söyler bir yandan da danseder.

Şarkı candombe tarzında bir şarkıdır. Candombe, Uruguay'ın Montevideo şehrine özgü bir dans müziği türüdür. Kökenleri Afrikalı kölelere dayanan bu tarzın en önemli özelliği çok sayıda vurmalı çalgının hem ses hem de görüntü olarak ön planda olmasıdır. Filmde Fran Jeffries'e eşlik eden orkestrada da bu vurmalı çalgılar görülmektedir.

Şarkının gerek İtalyanca gerekse İngilizce versiyonlarının sözlerinde işlenen tema, "Hemen bu gece aşk yapalım, çünkü yarının ne getireceği bilinmez" şeklinde özetlenebilir.

Fran Jeffries Pembe Panter filminde bu film için bestelenen "Meglio Stasera" yı yorumlarken.

Şarkıyı seslendirenler

  • Fran Jeffries, 1963'te Pembe Panter (The Pink Panther) filminde İtalyanca sözlerle. (Aynı zamanda filmde küçük bir de rolü vardır)
  • Miranda Martino, 1963 yılında Ennio Morricone'nin düzenlemesi ile Da Hollywood a Cinecittà derleme albümünde şarkıyı İtalyanca yorumlamıştı.
  • 1968'de Peter Sellers, Blake Edwards, Henry Mancini işbirliği ile yapılan Tatlı Budala (The Party) filminde şarkının başka bir versiyonu yer almıştır.
  • Sarah Vaughan, 1965 tarihli albümü "Sarah Vaughan Sings the Mancini Songbook" ta.
  • Lena Horne
  • Monica Mancini 2000 yılında "Dreams of Johnny Mercer" albümünde şarkıyı hem İtalyanca hem İngilizce söyledi.
  • Mondo Candido. Bu İtalyan grubun mix albümleri "Buddha Bar V." te yer aldı.
  • Mondo Candido'nun 2003 tarihli "Moca" albümünde.
  • Michael Bublé'ın 2007 tarihli albümü Call Me Irresponsible'de parçanın İngilizce bir cover'ı yer alır.
  • Yunan şarkıcı Elli Paspala'nın da bir coverı vardır.
  • Buddy Greco İngilizce yorumlamıştı.
  • Berkant 1967 yılında "Doğum Günün Kutlu Olsun" adıyla parçayı Türkçe seslendirmişti.
  • Esin Engin 1969 yılında "It Had Better Be Tonight" adlı şarkıyı "Ben Şıpsevdiyim" adıyla seslendirmiştir.
  • Çeşitli derleme albümlerde enstrümantal versiyonları kaydedilmiştir.

Şarkının Türkçe coverları

  • Berkant'ın seslendirmesi

Türk pop müziği şarkıcısı Berkant 1967 yılında Meglio Stasera'yı "Doğum Günün Kutlu Olsun" adıyla Türkçe seslendirmişti. Türkçe sözlerini Sezen Cumhur Önal'ın yazdığı ve düzenlemesi Turgut Dalar'a ait olan şarkıda Berkant'a Vasfi Uçaroğlu Orkestrası eşlik ediyordu. Sahibinin Sesi Plak'tan 45-AX 3137 etiket numarası ile çıkan bu 45'lik vinil plağın arka yüzünde yer alan şarkının adı ise "Gel Güzelim Yavrum"du.

  • Esin Engin'in seslendirmesi

Besteci ve şarkıcı Esin Engin ise 1969 yılında Henry Mancini'nin şarkısını bu kez "Ben Şıpsevdiyim" adıyla yeniden seslendirmişti. B- Yüzünde "Birgün Elbet Dönersin" adlı parçanın yer aldığı bu 45'lik vinil plak "Ezgi Plakları" tarafından basılmıştı.

Fran Jeffries

Filmde şarkıyı İtalyanca sözleri ile seslendiren Amerikalı şarkıcı, aktris ve fotomodel Fran Jeffries 18 Mayıs 1937'de San Jose Kaliforniya'da doğmuştu. Pembe Panter'in de aralarında bulunduğu 6 sinema filminde oynadı. 1971 ve 1981 yıllarında olmak üzere iki kez Playboy dergisinde resimleri çıktı. Çıplak resimleri dergide yayımlandığında ilkinde 35 ikincisinde 45 yaşındaydı. Dergide yayımlanan bu makalelerde başlık olarak "Fantastik" ve "Fran" sözcüklerinin karışımından türetilmiş "Frantastic'" ve "Halâ Frantastic'" deyimleri kullanılmıştı.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Fran Jeffries
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Henry Mancini</span> Amerikalı besteci (1924 – 1994)

Henry Mancini, asıl adı Enrico Nicola Mancini.. Amerikalı besteci ve aranjör.

<i>Pembe Panter</i> (film, 1963) Blake Edwardsın 1963 yapımı filmi

Pembe Panter, Blake Edwards'ın 1963 yapımı filmi. Bu filmi, bir sıra diğer Pembe Panter filmleri takip etmiştir. Filmden doğan Pembe Panter çizgi film kahramanı da kendi özel çizgi film serisine sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Sellers</span> İngiliz oyuncu

Richard Henry Sellers ya da bilinen adıyla Peter Sellers, İngiliz komedyen ve oyuncudur. Daha çok Pembe Panter film serisindeki Şef Müfettiş Clouseau karakteri, Dr. Strangelove filminde oynadığı üç ayrı rol ve Lolita filminin 1962'deki orijinal versiyonunda oynadığı Clare Quilty karakteriyle bilinmektedir. Ayrıca kendisinin sondan bir önceki filmi olan Being There filmindeki çocuk saflığına sahip olan Bahçıvan Chance karakteri ile bilinmektedir.

<i>Ajda Pekkan</i> (albüm, 1968) albüm

Ajda Pekkan, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın çıkış albümü. 30 Aralık 1968'de Regal Recordings tarafından yayımlandı.

Sezen Cumhur Önal Türk şarkı sözü yazarı, radyo ve TV programcısı ve sunucusudur.

<i>Tatlı Budala</i>

Tatlı Budala 1968 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı The Party dir.Yapımcılığını ve yönetmenliğini Blake Edwards 'ın üstlendiği filmin senaryosunu da kendi hikâyesinden Edwards yazmıştır. Filmin başrollerinde Peter Sellers ve Claudine Longet oynamışlardır.

<i>Çılgınlar Kraliçesi</i> 1961 yapımı film

Çılgınlar Kraliçesi 1961 ABD yapımı romantik filmdir. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan film Türkiye'de bazı TV kanallarında özgün adının tam çevirisi olan Tiffany'de Kahvaltı adı ile de gösterilmiştir.. Film Türkiye'de ilk kez 10 Şubat 1963 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Sevimli Mahkûm</i>

Sevimli Mahkûm 1966 İtalya, ABD, İngiltere ortak yapımı komedi filmdir. Özgün adı Caccia Alla Volpe dir. İngilizce versiyonu After the Fox adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1 Şubat 1970'te gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Blake Edwards</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1922 – 2010)

Blake Edwards ödüllü Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. En çok Pembe Panter filmleri ile hatırlanır. 1940'lı ve 1980'li yıllar arasında sinemada aktif olmuştur. 1969 yılından beri aktris Julie Andrews ile evli olan yönetmen, 15 Aralık 2010 tarihinde Santa Monica Kaliforniya'da zatürreden ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bang Bang (My Baby Shot Me Down)</span>

Bang Bang (My Baby Shot Me Down) Amerikalı şarkıcı-besteci Sonny Bono'nun bestelediği ve sözlerini yazdığı pop tarzında bir şarkının adıdır. Şarkıyı ilk kez 1966 yılında Cher seslendirmişti. Parça Amerikalı şarkıcı Cher'in ikinci stüdyo albümü olan "The Sonny Side of Cher" de yer almıştı. Cher ve Sonny bundan 3 yıl sonra evlenecekler ve 7 yıl evli kalacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Carli</span> İtalyan şarkıcı

Patricia Carli Taranto, İtalya), İtalyan asıllı Fransız pop şarkıcısı, besteci ve şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">The Girl from Ipanema</span>

The Girl from Ipanema 1960'ların ortalarında Dünya çapında ünlü olmuş bir Bossa Nova şarkısının adıdır. Şarkıyı Brezilyalı müzisyen, besteci Antonio Carlos Jobim 1962 yılında bestelemişti. Özgün Portekizce sözleri Vinicius de Moraes'e ait olan şarkıya sonradan Norman Gimbel tarafından İngilizce sözler de yazılmıştır. Parça 1965 yılında "yılın plağı" Grammy ödülünü almıştı.

<i>Vahşi Avcı</i>

Vahşi Avcı 1962 ABD yapımı romantik macera filmidir. Filmin özgün adı olan Hatari!, bir Afrika dili olan Swahili'de Tehlike! anlamına gelmektedir. Film 22 Mart 1966'da Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti. 1970'li yıllarda ise TRT Televizyonu'nda Afrika'da Av adıyla bir kez daha gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bob Azzam</span>

Bob Azzam, Mısır doğumlu Fransız şarkıcı. Asıl ününü 1960'lı yıllarda Fransa'da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Abidik Gubidik Twist</span>

Abidik Gubidik Twist, sinema oyuncusu ve komedyen Öztürk Serengil'in 1964 yılında 45'lik plağa seslendirdiği parçanın adıdır ve plağın"A" yüzünde yer almaktadır. "B" yüzünde Ajda Pekkan'ın ilk müzik kaydı olan "Göz Göz Değdi Bana" adlı şarkısının yer aldığı bu vinil plak Serengil'in kendisine ait olan Serengil Plak tarafından bastırılmıştı. Her iki parça da bir yıl kadar önce iki ayrı Türk filminde seslendirilmiş, şarkılar çok tutulunca plak yapılmıştır.

<i>Öldüren Şüphe</i> (film, 1963) 1963 ABD yapımı romantik komedi filmi

Öldüren Şüphe, 1963 ABD yapımı, gerilim unsurları da taşıyan bir romantik komedi filmidir. Özgün adı olan "Charade" İngilizcede "sessiz sinema oyunu" anlamına gelen film 1965 yılının Kasım ayında Türkiye'de de gösterime girmişti.

Film

Days of Wine and Rose aynı ismi taşıyan 1962 tarihli filmin, film müziğidir. Sözleri Johnny Mercer, müziği ise Henry Mancini'ye aittir.