İçeriğe atla

Megara (mitoloji)

Yunan Mitolojisinde Megara, Thebai prensesidir ve Yunan kahraman Herakles'in ilk karısıdır.[1]

Aile

Herakles'in deliliğini (Hercules furens) tasvir eden mozaik panel, Monforte yakınlarındaki Villa Torre de Palma'dan, MS 3.-4. yüzyıl, Lizbon Ulusal Arkeoloji Müzesi, Portekiz (12973806145)

Megara, muhtemelen İokaste'nın kardeşi ve Oidipus'un amcası olan Thebai Kralı Kreon'un en büyük kızıydı.[2] Eğer Kreon aynı figürse, Megara'nın annesi muhtemelen Kreon'un karısı Eurydice'dir ve Menoeceus (Megareus), Lycomedes, Haimon ve Pyrrha'nın kız kardeşi olmalıdır.

Megara ve Herakles'in çocuklarının isimleri ve sayıları yazara göre değişmektedir. Mitograf Apollodoros'a göre Megara, Herakles'in Therimachus, Creontiades ve Deicoon adında üç oğlunun annesidir. [Argoslu Dinias, Apollodorus'un adını verdiği üç çocuğa ek olarak Deion adında dördüncü bir çocuk daha eklemiştir. Thebaili şair Pindaros, Megara'nın Herakles'e sekiz oğul doğurduğunu belirtir. Alternatif olarak Romalı mitograf Hyginus, oğullarını Therimachus ve Ophites olarak adlandırmıştır.[3]

Mitoloji

Megara, Orkhomenos'ta Minyanlara karşı Thebai savunmasını yönettikten sonra babası tarafından ödül olarak Herakles'le evlendirildi ve çiftin birkaç oğlu oldu.[4] Hera, Herakles'e duyduğu nefret nedeniyle Herakles'i geçici bir delilik nöbetine soktu. Çılgınlığı sırasında Herakles çocuklarını ya okla vurarak ya da ateşe atarak öldürmüştür.[5][6] Megara'nın da bu saldırı sonucunda ölüp ölmediği yazara göre değişmektedir. Bazı kaynaklarda Megara, Herakles On İki Görevini tamamladıktan sonra Herakles'in yeğeni Iolaos ile evlenmiş ve ondan Leipephilene'nin annesi olmuştur.

Herakles'in On İki Görev'i yerine getirmesi ve kuzeni Eurystheus'un kölesi olmasının sebebi, genellikle karısı Megara ve çocuklarını öldürmesi olarak gösterilir. Yunan tragedya yazarı Euripides, Herakles isimli tragedyasında, olaylara alternatif bir sıralama sunar.[7] Herakles yeraltı dünyasındayken, tiran Lykos, Megara, çocukları ve Herakles'in üvey babası Amphitryon'u tehdit eder. Bu yüzden, hepsi birlikte tapınağa sığınırlar. Herakles, ailesini kurtarmak için geri döner. Ancak, İris ve delilik ruhu Lyssa, Herakles'i çıldırtır. Böylece, Herakles, tiran Lykos'u tehdit ettiğini zannederken, Megara ve çocuklarını öldürür. Romalı oyun yazarı Genç Seneca, Herkül Furens adlı oyununda benzer bir hikâyeyi yeniden anlatır.

Odysseus yeraltı dünyasındayken Megara'yı görür, ancak onun Kreon'un kızı ve Herakles'in eski karısı olduğunu belirtmesinin dışında onun efsanesi hakkında ayrıntılı bilgi vermez.[8] Yazarı bilinmeyen Megara isimli Helenistik şiirde Tiryns'te kederli Megara ile Herakles'in annesi Alkmene arasında geçen bir diyalog anlatılır; Megara çocuklarına ve Herakles'in yokluğuna üzülmektedir.

Megara'nın Çocuklarına Adanmış Kült

Herakles'in oğulları, Herakleia olarak bilinir. "Elektra Kapıları" üzerinde Herakles onuruna bir şölenin hazırlandığı ve kurbanların sunulduğu bir festivalin Thebai'de kutlandığı anlaşılmaktadır. Thebai'de Herakles ve Megara'nın çocuklarının kahraman mezarları Chalkoarai olarak saygı görüyorlardı.

Kaynakça

  1. ^ Odessia, Kitap 11, 269-270, Homeros. 
  2. ^ Apollodoros, Kütüphane, 2.4.11, 2.7.8. 
  3. ^ Hyginus, Fabulae 31, 32, 72. 
  4. ^ Apollodorus, Kütüphane, 2.4.11. 
  5. ^ Diodorus Siculus, Library of History, 4.11.1. 
  6. ^ Apollodorus, Kütüphane, 2.4.12. 
  7. ^ Euripides, Herakles. 
  8. ^ Homeros, Odysseia, 11.265. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Euripides</span> Antik Yunan oyun yazarı

Euripides, Aiskhylos ve Sophokles'ten sonra Atina'nın yetiştirdiği üçüncü büyük tragedya ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sofokles</span> Antik Atinalı trajik oyun yazarı

Sofokles, Antik Yunan'ın Eshilos ve Evripides ile beraber 3 büyük tragedya yazarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

<i>Antigone</i> (Sofokles) Sofokles trajedisi

Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440'larda yazılmış tek perdelik tragedyadır. Sofokles’in günümüze ulaşan yedi tragedyasından en eskisidir. İlk defa M.Ö. 442 senesinde oynanmıştır. Olayların gelişim sırası açısında Oidipus ve Oidipus Kolonos’ta oyunlarından sonraki zamanda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Pontiki</span> Bitinya sahilinde antik bir kent

Herakleia Pontiki Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur, kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Admetus</span>

Yunan mitolojisinde, Admetos Tesalya'daki Pherae şehrinin kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Meleagros</span>

Meleager, Yunan mitolojisinde Aetolia'nın Kalydonya şehrinde saygı duyulan bir kahramandır. Homeros tarafındanda işlenmiş destansı hikâyede, Kalydonya Yaban Domuzu Avının ev sahibi olarak ünlenmiştir. Meleager'ın ayrıca Argonotlardan biri olduğu da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Apollodoros</span>

Atinalı Apollodoros (Apollodorus) MÖ 180 - MÖ 120 arasında yaşamış bir Yunan bilgini, tarihçisi ve dil bilgisi uzmanı idi. Babası Asklepiades'tir. Çağdaşı Dionysius Thrax ile birlikte, Babilli Diogenes, Stoacı Panaetius ve Semadirekli dil bilimci Aristarkus'un öğrencisiydi. Büyük olasılıkla MÖ 146 civarında Bergama'ya gitmek için İskenderiye'den ayrıldı ve sonunda Atina'ya yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothiki (Sahte Apollodoros)</span>

Bibliothiki ayrıca Sahte-Apollodoros Bibliothiki'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Herakles (oyun)</span> Evripides trajedisi

Herakles, Euripides tarafından yazılmış Atina trajedisidir ve yaklaşık M.Ö.416 sahnelendiği düşünülmektedir. İlk kez Dionysia festivalleri esnasında gösterilmiştir. Oyun bir prologos, bir parados, beş epeisodion, beş stasimon ve bir eksodostan oluşur. Oyun sonunda, kurguyu sonuca bağlayan bir tanrı değildir. Oyun boyunca intiharın ahlaki ölçüsü tartışılır. Ölümsüzler bile yüz kızartıcı suçlar işlemesine rağmen bununla yaşayabiliyorlarsa, insanların da yaşayabileceği belirtilir.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">İokaste</span>

Yunan mitolojisinde, İokaste veya Jocasta ve aynı zamanda Epikaste olarak da bilinir, Spartoi Ekhion soyundan gelen Menoekeus'un kızıdır, ve Thebai'nin kraliçesidir. Laios ile evlenerek Oidipus'u doğurmuştur. Sonra öz oğlu Oidipus ile evlenerek, Antigone, Eteokles, Polyneikes ve İsmene'nin hem annesi hem de büyükannesi olmuştur. Kreon'un kız kardeşidir ve Haimon'un hem teyzesi hem de kayınvalidesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kreon</span>

Kreon ya da Creon, Yunan mitolojisinde Thebai hükümdarı olarak bilinen bir figürdür.

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.