İçeriğe atla

Mega Manço

Mega Manço
Barış Manço stüdyo albümü
Yayımlanma1992
TarzPop
Süre45:04
ŞirketEmre Plak
Barış Manço kronolojisi
Darısı Başınıza
(1989)
Mega Manço
(1992)
Barış Manço Klasikleri: Dağlar Dağlar
(1993)

Mega Manço, Barış Manço'nun onuncu albümüdür.

90'lar Türkçe pop döneminin başlamasıyla, televizyon işlerine ağırlık veren Barış Manço, işlerinin arasında bu albümü yayınladı. Garo Mafyan aranjörlüğünde yaratılan albüm "Süleyman" ve "Ayı" hitlerini çıkarmış, Türk Sanat Müziği yorumları "Tut-i Mucize Guyem", "Yine Bir Gülnihal", Azeri türküsü "Ayrılık" şarkılarını bulundurmaktadır. Albümdeki "Hemşerim Memleket Nire" şarkısı Barış Manço'nun eski şarkılarından "2023" üzerine yapılmış bir çeşitlemedir.

Albümden hiçbir şarkı Mançoloji'de yer almasa da, enstrümantal "Rüya" Cahit Berkay tarafından yeniden yorumlanmıştır. "Hemşerim Memleket Nire" şarkısı da "Live in Japan" albümünde yer alır.

Şarkı listesi

No.BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Süre
1."Süleyman"  Barış MançoBarış Manço5:15
2."Hemşerim Memleket Nire"  Barış MançoBarış Manço5:53
3."Ayı"  Barış MançoBarış Manço4:38
4."Gel"  Barış MançoBarış Manço4:27
5."Yine Bir Gül Nihal"  Hammâmîzâde İsmâil Dede EfendiHammâmîzâde İsmâil Dede Efendi3:23
6."Allah'ım Güç Ver Bana"  Barış MançoBarış Manço4:44
7."Dıral Dede'nin Düdüğü"  Barış MançoBarış Manço5:25
8."Ayrılık"  AnonimAnonim5:03
9."Tut-i Mucize Güyem"  Buhurizade Mustafa ItriBuhurizade Mustafa Itri3:32
10."Rüya"   Barış Manço4:03
Toplam süre:
'

Albüm kadrosu

  • Barış Manço: Vokal
  • Garo Mafyan: Düzenlemeler
  • Mustafa Kos: Gitar (A1)
  • Hüseyin Cebeci: Bağlama
  • Özlem Yüksek: Geri vokal, kemençe
  • Yeşim Vatan: Geri vokal

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<i>Seni Seçtim</i>

Seni Seçtim, Ajda Pekkan'ın, Temmuz 1991'de yayınladığı, 13. stüdyo albümünün adı.

<i>Ajda 1990</i>

Ajda 1990, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın on ikinci stüdyo albümü. 14 Şubat 1990'da Emre Plak tarafından yayımlandı. Albümde yer alan şarkıların yarısı yerli beste, yarısı aranjmandır.

<i>Dünya Tatlısı</i>

Dünya Tatlısı; Zerrin Özer'in, 1988 tarihli, dokuzuncu stüdyo albümünün adıdır. Dünya Tatlısı, Zerrin Özer'in arabesk müzik şarkıları yorumladığı dönemin (1982-1987) sonu niteliğinde, yeniden Pop Müzik şarkıları seslendirmeye başladığı albümüdür. Zerrin'in CD formatında yayınlanan ilk albümüdür. Türkiye'de CD formatında yayınlanan 2. albümdür. Zerrin Özer bu albümünde; başta Aysel Gürel ve Garo Mafyan olmak üzere, pek çok farklı şarkı sözü yazarı ve müzisyenle çalışmıştır. Bu isimler arasında Fikret Şeneş, Barış Manço, Kayahan, Gönül Şen, Erbil Savaş, Özkan Turgay gibi isimler de yer almaktadır.. Zerrin Özer bu albümüyle altın plak kazanmıştır.Dünya Tatlısı Ebru Polat, Sat Gitsin daha sonra Ümit Besen tarafından okunurken, Ağlayamıyorum ise Emre Altuğ ve Ebru Yaşar tarafından okunmuştur. Bu Yaz şarkısı ise Soner Arıca tarafından yeniden yorumlanmıştır. Çok nadir olarak başka yorumculara şarkı veren Kayahan, Zerrin Özer'e bu albümde okuması için Yoksun Sen şarkısını hediye etmiş, Barış Manço ise ne zamandır bri Barış Manço şarkısı seslendirmek istediğini bildiği Zerrin Özer'le bir türlü bir araya gelip de istediği şarkıyı veremeyince, Unutamadım isimli o dönem için nispeten yeni şarkısını hediye etmişti. Zerrin Özer böylece iki devin şarkısını tek bir albümde buluşturma imkanı bulan nadir sanatçılardan olmuştur. Hani Yeminin şarkısının orijinali İsrailli şarkıcı Ofra Haza'nın Eurovizyonda birincilik elde eden Im Nin Alu şarkısı olup, şarkının melodisi sonraki yıllarda İzel tarafından Şak adıyla seslendirildi.

<i>...Ve Ayşegül Aldinç</i>

...Ve Ayşegül Aldinç, Ayşegül Aldinç'in ilk stüdyo albümü, 1988 Nisan'da yayınlandı.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

<i>Barış Manço Live in Japan</i>

Barış Manço Live in Japan, Barış Manço'nun ilk ve tek konser albümüdür. Mayıs/Haziran 1995'te Barış Manço'nun 15 şehirde verdiği Japonya konserlerinde kaydedilen parçaların seçilerek yer aldığı bir albümdür.

<i>Müsaadenizle Çocuklar</i>

Müsaadenizle Çocuklar, Barış Manço'nun on birinci ve son stüdyo albümüdür.

<i>Darısı Başınıza</i> Barış Mançonun 1989 tarihli albümü

Darısı Başınıza, Barış Manço'nun dokuzuncu albümüdür.

<i>Sözüm Meclisten Dışarı</i> 1981de çıkan, Barış Mançonun kariyerindeki dördüncü plağı

Sözüm Meclisten Dışarı, Barış Manço'nun dördüncü plağıdır.

<i>Estağfurullah... Ne Haddimize!</i>

Estağfurullah... Ne Haddimize!, Barış Manço'nun beşinci plağıdır.

<i>24 Ayar</i>

24 Ayar, Barış Manço'nun 1985'te piyasaya sürdüğü altıncı plağıdır. Bu albüm aynı zamanda sanatçının kaset olarak piyasaya sürülen ilk albümü olma özelliğini de taşır.

<i>Değmesin Yağlı Boya</i>

Değmesin Yağlı Boya, Barış Manço'nun yedinci albümüdür.

<i>Ful Aksesuar88 Manço: Sahibinden İhtiyaçtan</i>

Ful Aksesuar'88 Manço: Sahibinden İhtiyaçtan, Barış Manço'nun sekizinci albümüdür. Bu albüm sanatçının plak olarak yayınlanan son albümüdür.

<i>Disco Manço</i>

20. San'at Yılı: Disco Manço, Barış Manço'nun 20. sanat yılı anısına özel olarak hazırladığı albüm. Albümün içeriğindeki tüm şarkılar disko düzenlemeleriyle yer almış ve günümüzde "remix" olarak hazırlanan şarkıların bir anlamda temelini atmıştır.

"Uykusuz Her Gece", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılırken bestesi Mario & Geosy Capuano ve Simon Boswell tarafından yapılmıştır. Albümün açılış şarkısı olan "Uykusuz Her Gece", Amerikalı disko şarkıcısı Amii Stewart'ın "Working Late Tonight" şarkısının aranjmanıdır. Albüm çıkmadan bir ay önce TRT'de canlı yayınlanan 1983 Sanremo Müzik Festivali'nde Steward'ın bu şarkıyı seslendirdiğine denk gelen Şeneş tarafından beğenilerek plağa son anda dahil edilmiştir. Asıl bestenin sözlerinden esinlenilerek yazılan "Uykusuz Her Gece"nin sözleri, aşk hayatında hayal kırıklığına uğrayan bir kadının sevdiğini unutmak için kendisini iş hayatına vermesini anlatır. Albümdeki düzenlemesi Garo Mafyan'a ait olan beste orijinalinden daha hareketli bir ritme sahiptir. Şarkı çıktığı yılın en çok çalınan şarkılarından biri oldu ve ilerleyen yıllarda Pekkan'ın kariyerinin en öne çıkan şarkıları arasında yerini aldı. Hey dergisi okurları tarafından yapılan bir oylamayla şarkıyı Yılın Şarkısı seçti.

"Bir Günah Gibi", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılmıştır. Bestesi bir Rus halk şarkısı olan "Oçi Çorniye"den gelmektedir ve albüme kaydedilirken "Oçi Çorniye"nin Julio Iglesias'ın "Nathalie" adıyla kaydettiği versiyonu esas alınarak aranjmanı yapılmıştır. Düzenlemesi Garo Mafyan'a ait olan şarkının sözleri gizli bir aşk hakkındadır. Yayımlandığı yıl albümün en öne çıkan şarkılarından biri oldu ve müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler aldı. İlerleyen on yıllarda çeşitli şarkıcılar tarafından pek çok kez yeniden seslendirildi.

"Son Yolcu", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılırken bestesi Anselmo Genovese ve Osvaldo Miccike tarafından yapılmıştır. İtalyan şarkıcı Mina'nın "Senza Fiato" şarkısının aranjmanıdır ve bu albüm kaydındaki düzenlemesi Garo Mafyan'a aittir. Şarkı yayımlandığı yıl "Uykusuz Her Gece" ve "Bir Günah Gibi" ile birlikte albümün en öne çıkan şarkılarından biri oldu ve müzik eleştirmenlerinin takdirini topladı.

"Yaz Yaz Yaz", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1990 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Ajda 1990'da yer alan bir şarkı. Şehrazat tarafından yazılıp bestelenmiştir. Şehrazat ile daha sonra birçok kez iş birliğine gidecek olan Pekkan'ın söz yazarıyla çalıştığı bu ilk eser, müzik eleştirmeni Naim Dilmener tarafından "1990'larda Türk pop müziğinin nasıl ilerleyeceğine dair bir işaret olarak" yorumlandı.